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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  09/11/2021
Data da última atualização:  09/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORREIA, V. T. da V.; D'ANGELIS, D. F.; SANTOS, A. N. dos; RONCHETI, E. F. S.; QUEIROZ, V. A. V.; FIGUEIREDO, J. E. F.; SILVA, W. A. da; FERREIRA, A. A.; FANTE, C. A.
Afiliação:  VINÍCIUS TADEU DA VEIGA CORREIA, Universidade Federal de Minas Gerais; DANIELLE FATIMA D'ANGELIS, Universidade Federal de Minas Gerais; AMANDA NERIS DOS SANTOS, Universidade Federal de Minas Gerais; ELDER FELIPE SILVA RONCHETI, Instituto Federal do Pará; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; JOSE EDSON FONTES FIGUEIREDO, CNPMS; WASHINGTON AZEVEDO DA SILVA, Universidade Federal de São João del-Rei; ANDREZA ANGÉLICA FERREIRA, Universidade Federal de Minas Gerais; CAMILA ARGENTA FANTE, Universidade Federal de Minas Gerais.
Título:  Tannin-sorghum flours in cream cheese: physicochemical, antioxidant and sensory characterization.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  LWT. Food Science and Technology, v. 154, 112672, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112672
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to develop and characterize the nutritional, antioxidant, and sensory properties of different cream cheese formulations added with raw or extruded BRS305 sorghum flours (SF) with brown pericarp and tannins. Five formulations were elaborated: (F0) cream cheese without SF (control); (RF1%) cream cheese with 1% of raw SF; (RF2%) cream cheese with 2% of raw SF; (EF1%) cream cheese with 1% of extruded SF; (EF2%) cream cheese with 2% extruded SF. There was significant variation (p < 0.05) concerning color among treatments, and the EF2% formulation was the darkest colored. Samples containing SF had higher protein and lower fat contents than the control. The antioxidant capacity, total phenolic, and condensed tannins contents were higher in RF2% and EF2%. The EF2% and RF2% samples showed the highest values for firmness (p < 0.05). The sensory parameters aroma and spreadability were not different (p > 0.05) among the products. Regarding flavor, overall impression, and purchase intention, the samples added with raw flour presented the best results, demonstrating that the presence of SF, did not influence the acceptance of the cream cheese. Therefore, adding raw or extruded BRS305 SF in cream cheese might be a nutritionally, technologically, and viable sensorial option.
Palavras-Chave:  Descriptive test check-all-that-apply; Healthy food; Texture analysis.
Thesagro:  Antioxidante; Farinha; Laticínio; Propriedade Físico-Química; Sorghum Bicolor; Sorgo; Tanino; Textura de Alimento.
Thesaurus Nal:  Dairies.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227560/1/Tannin-sorghum.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29664 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  11/11/2020
Data da última atualização:  11/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  SOUSA, T. P. de; CHAIBUB, A. A.; SILVA, G. B. da; FILIPPI, M. C. C. de.
Afiliação:  THATYANE PEREIRA DE SOUSA, UFG; AMANDA ABDALLAH CHAIBUB; GISELE BARATA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA AMAZONIA; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF.
Título:  Trichoderma asperellum modulates defense genes and potentiates gas exchanges in upland rice plants.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Physiological and Molecular Plant Pathology, v. 112, 101561, 2020.
ISSN:  0885-5765
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.pmpp.2020.101561
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Magnaporthe oryzae (Mo) damages rice leaf, and Thichoderma asperellum (Ta) is a potential biological agent against rice blast. The aims were to identify a reduction of leaf blast severity (LBS), induction of biochemical defense, growth promotion, physiological changes, and modulation of four genes, promoted by four Ta isolates and Ta pool (mixed four Ta isolates). Assay 1 (A1) tested Ta, applied by soil drenched (D) or foliar spraying (S), and evaluated LBS and enzyme activity after challenge inoculation (ChI). Assay 2 (A2) detected growth promotion and physiological changes (A, E, gs, and WUE) when Ta was applied by seed treatment (ST). In assay 3 (A3), plants were treated with Ta by D and S and evaluated after ChI for physiological changes, total chlorophyll content, antioxidant enzymes, and gene expression. In A1, all treatments suppressed leaf blast, and Ta (Ufra.T06) promoted CHI, GLU, LOX, and PAL activities in all applications form. In A2, the Ta pool promoted increases of 52%, 12,24%, 90%, and 40% in A, E, gs, and WUE, respectively. In A3, the Ta pool suppressed LBS by 89% and modulated J10sPR10 and LOX-RLL expression by increasing 35% and 474%, respectively. Ta pool is a stable combination for a multiple function biological agent and should be inserted in integrated rice management.
Thesagro:  Arroz; Brusone; Doença de Planta; Enzima; Oryza Sativa; Resistência; Trichoderma.
Thesaurus NAL:  Blast disease; Defense mechanisms; Disease and pest management; Induced resistance; Physiology; Rice; Trichoderma asperellum.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF35959 - 1UPCAP - DD20202020
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