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Registros recuperados : 80 | |
22. | | PEDROZO, C. A.; BENITES, F. R. G.; BARBOSA, M. H. P.; RESENDE, M. D. V. de; SILVA, F. L. da. Eficiência de índices de seleção utilizando a metodologia REML/BLUP no melhoramento da cana-de-açúcar. Scientia Agraria, Curitiba, v. 10, n. 1, p. 31-36, Jan./Feb. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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23. | | SILVA, F. L. da; BARBOSA, M. H. P.; RESENDE, M. D. V. de; PETERNELLI, L. A.; PEDROZO, C. A. Efficiency of selection within sugarcane families via simulated individual BLUP. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Viçosa, MG, v. 15, n. 1, p. 1-9, Jan./Mar. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Roraima. |
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24. | | ALKIMIM, E. R.; SOUSA, T. V.; SILVA, F. L. da; SAKIYAMA, N. S.; ZAMBOLIM, L.; CAIXETA, E. T. Identificação e validação de marcadores SNP em Coffea canephora usando sequenciamento de nova geração. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 9., 2017, Foz de Iguaçu. Melhoramento de plantas: projetando o futuro. Maringá, PR: SBMP, 2017. p. 552 Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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26. | | FELIPE, S. H. S.; SILVA, F. L. da; LEAO, N. V. M.; SHIMIZU, E. S. C.; CUNHA, E. de S. Germinação de sementes de ipê amarelo em diferentes temperaturas e substratos. In: SEMANA ACADÊMICA DE ENGENHARIA FLORESTAL, 1., 2010, Belém, PA. 50 anos da Engenharia Florestal no Brasil: atualidades e perspectivas. Belém, PA: UFRA, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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31. | | BHERING, L. L.; PINTO, C. A. B. P.; BENITES, F. R. G.; LEITE, M. E.; SILVA, F. L. da. Seleção assistida por marcadores para teor de matéria seca e açúcares redutores em tubérculos de batata. Marker assisted selection for dry matter and reducing sugars in potato tubers. Ciência Rural, Santa Maria, v. 39, n. 1, p. 38-44, jan./fev. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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32. | | BHERING, L. L.; PINTO, C. A. B. P.; BENITES, F. R. G.; LEITE, M. E.; SILVA, F. L. da. Seleção assistida por marcadores para teor de matéria seca e açúcares redutores em tubérculos de batata. Ciência Rural, v. 39, n. 1, p. 38-44, jan./fev., 2009. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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34. | | SILVA, F. L. da; PEDROZO, C. A.; BARBOSA, M. H. P.; RESENDE, M. D. V. de; PETERNELLI, L. A.; COSTA, P. M. de A.; VIEIRA, M. S. Análise de trilha para os componentes de produção de cana-de-açúcar via blup. Revista Ceres, Viçosa, v. 56, n. 3, p. 308-314, maio/jun. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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35. | | VALE, N. M. do; BARILI, L. D.; OLIVEIRA, H. M. de; CARNEIRO, J. E. de S.; CARNEIRO, P. C. S.; SILVA, F. L. da. Escolha de genitores quanto à precocidade e produtividade de feijão tipo carioca. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 2, p. 141-148. fev. 2015 Título em inglês: Choice of parents for earliness and yield of carioca-type bean. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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36. | | PEDROZO, C. Â.; BARBOSA, M. H. P.; RESENDE, M. D. V.; PETERNELLI, L. A.; COSTA, P. M. de A.; SILVA, F. L. da. Eficiência de seleção em fases iniciais do melhoramento da cana-de-açúcar. Revista Ceres, Viçosa, v. 55, n. 1, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Semiárido. |
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38. | | BEZERRA, A. R. G.; SEDIYAMA, T.; SILVA, F. L. da; CRUZ, C. D.; SILVA, A. F. da; SILVA, F. C. dos S.; ROSA, D. P. Complementarity between parents for earliness and grain yield in soybean. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e02657, 2022. Título em português: Complementaridade entre genitores quanto à precocidade e ao rendimento de grãos em soja. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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39. | | OLIVEIRA, A. C. B. de; PEREIRA, A. A.; BOTELHO, C. E.; SILVA, F. L. da; REZENDE, J. C. de; CARVALHO, G. R. Ganhos genéticos esperados com a seleção de progênies de cafeeiros sarchimor, cachimor e cavimor. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Vitória. Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
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40. | | BENITES, F. R. G.; PINTO, C. A. B. P.; LAMBERT, E. de S.; BHERING, L. L.; SILVA, F. L. da; BELFORT, G. R.; SIMON, G. A. Ganhos genéticos em três ciclos de seleção recorrente em batata visando tolerância ao calor. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Vitória. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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Registros recuperados : 80 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Café. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
16/05/2022 |
Data da última atualização: |
16/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PAIXÃO, P. T. M.; NASCIMENTO, A. C. C.; NASCIMENTO, M.; AZEVEDO, C. F.; OLIVEIRA, G. F.; SILVA, F. L. da; CAIXETA, E. T. |
Afiliação: |
PEDRO THIAGO MEDEIROS PAIXÃO, UFV; ANA CAROLINA CAMPANA NASCIMENTO, UFV; MOYSÉS NASCIMENTO, UFV; CAMILA FERREIRA AZEVEDO, UFV; GABRIELA FRANÇA OLIVEIRA, UFV; FELIPE LOPES DA SILVA, UFV; EVELINE TEIXEIRA CAIXETA MOURA, CNPCa. |
Título: |
Factor analysis applied in genomic selection studies in the breeding of Cofea canephora. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Euphytica, v. 218, Mar. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s10681-022-02998-x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazil stands out worldwide in the production of coffee. The observed increases in its productivity and morpho agronomic traits are the results of the improvement of several methodologies applied in obtaining improved cultivars, among which the predictive methods of genetic value stand out. These contribute significantly to the selection of higher genotypes, increasing the genetic gain per unit time. In this context, genomic-wide selection (GWS) is a tool that stands out, since it allows predicting the future phenotype of an individual based only on molecular information. Performing joint selection of traits is the interest of most breeding programs, and factor analysis (FA) has been used to assist in this end. The aim of this study was to evaluate the use of FA in the context of GWS, in genotypes of Coffea canephora. It was found that FA was efficient to elucidate the relationships between the traits and generate new variables. The factors formed can assist in the selection, as in addition to allowing joint interpretations, they present good estimates of predictive capacity, heritability and accuracy. Furthermore, high agreement was observed between the individuals selected based on the factors and those selected considering the individual traits. Additionally, it was observed agreement between the top 10% individuals selected based on the ?vigor factor? and each variable individually. However, the selection based on ?vigor factor? presented individuals with more suitable size from the phytotechnical point of view. MenosBrazil stands out worldwide in the production of coffee. The observed increases in its productivity and morpho agronomic traits are the results of the improvement of several methodologies applied in obtaining improved cultivars, among which the predictive methods of genetic value stand out. These contribute significantly to the selection of higher genotypes, increasing the genetic gain per unit time. In this context, genomic-wide selection (GWS) is a tool that stands out, since it allows predicting the future phenotype of an individual based only on molecular information. Performing joint selection of traits is the interest of most breeding programs, and factor analysis (FA) has been used to assist in this end. The aim of this study was to evaluate the use of FA in the context of GWS, in genotypes of Coffea canephora. It was found that FA was efficient to elucidate the relationships between the traits and generate new variables. The factors formed can assist in the selection, as in addition to allowing joint interpretations, they present good estimates of predictive capacity, heritability and accuracy. Furthermore, high agreement was observed between the individuals selected based on the factors and those selected considering the individual traits. Additionally, it was observed agreement between the top 10% individuals selected based on the ?vigor factor? and each variable individually. However, the selection based on ?vigor factor? presented individuals with more suitable s... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Análise Estatística; Coffea Canephora; Ensaio Fatorial; Melhoramento Genético Vegetal; Seleção Genótipa. |
Thesaurus NAL: |
Factor analysis; Genetic improvement; Genotype; Multivariate analysis; Plant breeding; Selection methods. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02549naa a2200337 a 4500 001 2143036 005 2022-05-16 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s10681-022-02998-x$2DOI 100 1 $aPAIXÃO, P. T. M. 245 $aFactor analysis applied in genomic selection studies in the breeding of Cofea canephora.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aBrazil stands out worldwide in the production of coffee. The observed increases in its productivity and morpho agronomic traits are the results of the improvement of several methodologies applied in obtaining improved cultivars, among which the predictive methods of genetic value stand out. These contribute significantly to the selection of higher genotypes, increasing the genetic gain per unit time. In this context, genomic-wide selection (GWS) is a tool that stands out, since it allows predicting the future phenotype of an individual based only on molecular information. Performing joint selection of traits is the interest of most breeding programs, and factor analysis (FA) has been used to assist in this end. The aim of this study was to evaluate the use of FA in the context of GWS, in genotypes of Coffea canephora. It was found that FA was efficient to elucidate the relationships between the traits and generate new variables. The factors formed can assist in the selection, as in addition to allowing joint interpretations, they present good estimates of predictive capacity, heritability and accuracy. Furthermore, high agreement was observed between the individuals selected based on the factors and those selected considering the individual traits. Additionally, it was observed agreement between the top 10% individuals selected based on the ?vigor factor? and each variable individually. However, the selection based on ?vigor factor? presented individuals with more suitable size from the phytotechnical point of view. 650 $aFactor analysis 650 $aGenetic improvement 650 $aGenotype 650 $aMultivariate analysis 650 $aPlant breeding 650 $aSelection methods 650 $aAnálise Estatística 650 $aCoffea Canephora 650 $aEnsaio Fatorial 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aSeleção Genótipa 700 1 $aNASCIMENTO, A. C. C. 700 1 $aNASCIMENTO, M. 700 1 $aAZEVEDO, C. F. 700 1 $aOLIVEIRA, G. F. 700 1 $aSILVA, F. L. da 700 1 $aCAIXETA, E. T. 773 $tEuphytica$gv. 218, Mar. 2022.
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