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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
13/12/2011 |
Data da última atualização: |
28/04/2015 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
WANDER, A. E. |
Afiliação: |
ALCIDO ELENOR WANDER, CNPAF. |
Título: |
Padrões de concentração das cinco principais atividades do agronegócio do Centro-Oeste. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CALADO, L. R.; COSTA FILHO, B. A. da; CARVALHO FILHO, N. de; OLIVEIRA, R. D. (Org.). Temas de administração. Vitória: Opção Editora, 2011. |
Volume: |
v. 1. |
Páginas: |
p. 26-36. |
ISSN: |
978-85-61513-37-5 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi determinar padrões de concentração dos cinco principais produtos do agronegócio da Região Centro-Oeste (soja, carne bovina, milho, algodão e cana-de-açúcar), bem como identificar possíveis tendências de concentração destas atividades em microrregiões específicas. |
Palavras-Chave: |
Carne bovina; Centro-Oeste. |
Thesagro: |
Agronegócio; Algodão; Cana de açúcar; Carne; Gestão; Milho; Planejamento; Soja. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
Marc: |
LEADER 01120naa a2200277 a 4500 001 1909465 005 2015-04-28 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a978-85-61513-37-5 100 1 $aWANDER, A. E. 245 $aPadrões de concentração das cinco principais atividades do agronegócio do Centro-Oeste. 260 $c2011 300 $ap. 26-36. v. 1. 490 $vv. 1. 520 $aO objetivo deste trabalho foi determinar padrões de concentração dos cinco principais produtos do agronegócio da Região Centro-Oeste (soja, carne bovina, milho, algodão e cana-de-açúcar), bem como identificar possíveis tendências de concentração destas atividades em microrregiões específicas. 650 $aAgronegócio 650 $aAlgodão 650 $aCana de açúcar 650 $aCarne 650 $aGestão 650 $aMilho 650 $aPlanejamento 650 $aSoja 653 $aCarne bovina 653 $aCentro-Oeste 773 $tIn: CALADO, L. R.; COSTA FILHO, B. A. da; CARVALHO FILHO, N. de; OLIVEIRA, R. D. (Org.). Temas de administração. Vitória: Opção Editora, 2011.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
05/10/2023 |
Data da última atualização: |
05/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ABREU, L. F.; LANA, A. M. Q.; CLIMACO, L. C.; MATRANGOLO, W. J. R.; BARBOSA, E. P.; SILVA, K. T. da; ROWNTREE, J. E.; SILVA, E. A. da; SIMEONE, M. L. F. |
Afiliação: |
LUCAS FREIRES ABREU UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; ÂNGELA MARIA QUINTÃO LANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; LEONARDO CAMPOS CLIMACO, EMATER; WALTER JOSE RODRIGUES MATRANGOLO, CNPMS; ELIZABETH PEREIRA BARBOSA, EPAMIG; KARINA TOLEDO DA SILVA, EPAMIG; JASON E. ROWNTREE, MICHIGAN STATE UNIVERSITY; EDILANE APARECIDA DA SILVA, EPAMIG; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS. |
Título: |
Near-infrared spectroscopy and chemometrics methods to predict the chemical composition of Cratylia argentea. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy, v. 13, 2525, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/ agronomy13102525 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cratylia argentea is a leguminous shrub that has the potential for use as livestock feed in tropical areas. However, time-consuming and labor-intensive methods of chemical analysis limit the understanding of its nutritive value. Near-infrared spectroscopy (NIRS) is a low-cost technology widely used in forage crops to expedite chemical composition assessment. The objective of this study was to develop prediction models to assess the crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), and dry matter (DM) of Cratylia based on NIRS and partial least squares analysis. A total of 155 samples were harvested at different maturity levels and used for model development, of which 107 were used for calibration and 48 for external validation. The cross-validation presented a root mean square error of prediction of 0.77, 2.56, 3.43, and 0.42; a ratio of performance to deviation of 4.8, 4.0, 3.8, and 3.4; and an R2 of 0.92, 0.92, 0.87, and 0.84 for CP, NDF, ADF, and DM, respectively. Based on the obtained results, we concluded that NIRS accurately predicted the chemical parameters of Cratylia. Therefore, NIRS can serve as a useful tool for livestock producers and researchers to estimate Cratylia?s nutritive value. |
Palavras-Chave: |
Espectroscopia. |
Thesagro: |
Análise Química; Composição Química; Forragem; Leguminosa. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157108/1/Near-infrared-spectroscopy-and-chemometrics-methods-to-predict.pdf
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Marc: |
LEADER 02106naa a2200289 a 4500 001 2157108 005 2023-10-05 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/ agronomy13102525$2DOI 100 1 $aABREU, L. F. 245 $aNear-infrared spectroscopy and chemometrics methods to predict the chemical composition of Cratylia argentea.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aCratylia argentea is a leguminous shrub that has the potential for use as livestock feed in tropical areas. However, time-consuming and labor-intensive methods of chemical analysis limit the understanding of its nutritive value. Near-infrared spectroscopy (NIRS) is a low-cost technology widely used in forage crops to expedite chemical composition assessment. The objective of this study was to develop prediction models to assess the crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), and dry matter (DM) of Cratylia based on NIRS and partial least squares analysis. A total of 155 samples were harvested at different maturity levels and used for model development, of which 107 were used for calibration and 48 for external validation. The cross-validation presented a root mean square error of prediction of 0.77, 2.56, 3.43, and 0.42; a ratio of performance to deviation of 4.8, 4.0, 3.8, and 3.4; and an R2 of 0.92, 0.92, 0.87, and 0.84 for CP, NDF, ADF, and DM, respectively. Based on the obtained results, we concluded that NIRS accurately predicted the chemical parameters of Cratylia. Therefore, NIRS can serve as a useful tool for livestock producers and researchers to estimate Cratylia?s nutritive value. 650 $aAnálise Química 650 $aComposição Química 650 $aForragem 650 $aLeguminosa 653 $aEspectroscopia 700 1 $aLANA, A. M. Q. 700 1 $aCLIMACO, L. C. 700 1 $aMATRANGOLO, W. J. R. 700 1 $aBARBOSA, E. P. 700 1 $aSILVA, K. T. da 700 1 $aROWNTREE, J. E. 700 1 $aSILVA, E. A. da 700 1 $aSIMEONE, M. L. F. 773 $tAgronomy$gv. 13, 2525, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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