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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  17/11/2016
Data da última atualização:  10/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROSA, J. S. da; FREITAS-SILVA, O.; ROUWS, J. R. C.; MOREIRA, I. G. da S.; NOVAES, F. J. M.; AZEVEDO, D. de A.; SCHWAB, N.; GODOY, R. L. de O.; EBERLIN, M. N.; REZENDE, C. M. de.
Afiliação:  JEANE SANTOS DA ROSA, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; JANAINA RIBEIRO COSTA ROUWS, CNPAB; IRIS GONÇALVES DA SILVA MOREIRA, UFRJ; FABIO JUNIOR MORERIRA NOVAES, UFRJ; DEBORA DE ALMEIDA AZEVEDO, UFRJ; NICOLAS SCHWAB, UNICAMP; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; MARCOS NOGUEIRA EBERLIN, UNICAMP; CLAUDIO MORAES DE REZENDE, UFRJ.
Título:  Mass spectrometry screening of Arabica coffee roasting: A non-target and non-volatile approach by EASI-MS and ESI-MS.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Food Research International [online], v. 89, part 2, p. 967-975, nov. 2016.
ISSN:  0963-9969
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2016.03.021
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Coffee roasting needs precise control and innovative techniques that are economically viable to monitor and improve its consistency. In this study, mass spectrometry was used as a tool to screen chemical markers that appear on the surface of coffee beans (whole bean) along the roasting process. A non-target and non-volatile approach was used with an ambient technique (EASI) coupled to a single quadrupole mass analyzer to monitor roasting chemical changes in the coffee bean. Green (raw), soft, medium, dark and very dark roasted coffee beans showed a decrease in ions in the range of m/z 500–600, whereas an increase in abundance in the m/z 800–900 range was clearly observed in the most roasted coffees. A multivariate approach through PCA separated the different roasts in 70% of the variance using PC1 and PC2. The major ions in the range of m/z 500–600 were characterized by ESI-MS and also HPLC-fluorescence as the N-alkanoyltryptamides, surface constituents of coffee wax layer which are almost fully degraded in darker roasts. The ions in the range of m/z 800–900 were characterized as di-and triacylglicerols and its increase during the roasting process was systematically observed. For these classes of chemical markers of the roasting process, ESI-MS showed also the sodium and potassium adducts with good relative abundances.
Palavras-Chave:  Café arábica; Espectrometria de massa; High resolution; Roast consistency; Tryptamides.
Thesagro:  Café; Espectrometria; Tecnologia de Alimento; Torrefação.
Thesaurus Nal:  Diacylglycerols; Fluorescence; Food technology; Mass spectrometry; Roasting; Triacylglycerols.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/150159/1/Mass-spectrometry-screening-of-Arabica-coffee-roasting-A-non-target-and-non-volatile-approach-by-EASI-MS-and-ESI-MS-FRI-v.98-p.-967975-2016.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA13339 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Roraima.
Data corrente:  23/01/2020
Data da última atualização:  23/01/2020
Autoria:  TAVEIRA, D. L. L.; SILVA, D. C. V. da; ARAÚJO, M. da C. da R.; OLIVEIRA, J. M. F. de; CHAGAS, E. A.; RIBEIRO, M. I. G.
Afiliação:  JANE MARIA FRANCO DE OLIVEIRA, CPAF-RR; EDVAN ALVES CHAGAS, CPAF-RR.
Título:  Meios de cultura e concentração dos sais na multiplicação in vitro de Cattleya eldorado.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FLORICULTURA E PLANTAS ORNAMENTAIS, 22.; 9º CONGRESSO BRASILEIRO DE CULTURA DE TECIDOS DE PLANTAS, 9., 2019, Juazeiro-Ba. Resumos... Juazeiro, BA: UNIVASF, 2019.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Orquídeas.
Thesagro:  Cultura de Tecido; Micropropagação.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/209491/1/Congresso-Floricultura1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RR16025 - 1UPCRA - DD
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