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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoSABINO, H.; VASQUES, G. de M.; HERNANI, L. C. Comparação dos limites da bacia hidrográfica do Rio Doce disponíveis em fontes oficiais com aquela produzida usando a extensão ArcSWAT do ArcGIS. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS HÍDRICOS, 22., 2017, Florianópolis. Anais... Porto Alegre: Associação Brasileira de Recursos Hídricos, 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSABINO, H.; VASQUES, G. de M.; DART, R. de O.; HERNANI, L. C. Comparação de quatro métodos para a delimitação de uma microbacia hidrográfica de 1 km2: GRASS e extensões Spatial Analyst, ArcSWAT e HEC-GeoHMS no ArcGIS. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS HÍDRICOS, 22., 2017, Florianópolis. Anais... Porto Alegre: Associação Brasileira de Recursos Hídricos, 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSABINO, H.; VASQUES, G. de M.; HERNANI, L. C.; DART, R. de O. Morfometria de bacias hidrográficas de primeira ordem em áreas agrícolas sob sistema plantio direto: delimitação e propensão à erosão e inundação. Revista Brasileira de Geomorfologia, v. 21, n. 3, p. 479-492, jul./set. 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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4.Imagem marcado/desmarcadoSABINO, H. F. N.; SAKOMURA, N. K.; NEME, R.; FREITAS, E. R. Níveis protéicos na ração de frangos de corte na fase de crescimento. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 39, n. 5, p. 407-412, maio 2004 Título em inglês: Dietary protein levels on the growing broiler diets.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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5.Imagem marcado/desmarcadoSABINO, H.; VASQUES, G. de M.; DART, R. de O.; HERNANI, L. C. Delimitação de pequenas microbacias hidrográficas a partir de um ponto de exutório específico (pour point) utilizando dados SRTM. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA FÍSICA APLICADA, 17.; CONGRESSO NACIONAL DE GEOGRAFIA FÍSICA, 1., 2017, Campinas. Os desafios da geografia física na fronteira do conhecimento. Campinas: Universidade Estadual de Campinas, 2017. p. 941-946.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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6.Imagem marcado/desmarcadoMENEZES, J. M.; SABINO, H.; CRISTO, V.; PRADO, R. B.; LIMA, L. A. de; DI LULLO, L. B.; SILVA JÚNIOR, G. C. da. Comparação entre os Índices de Qualidade de Água Cetesb e Bascarán. Anuário do Instituto de Geociências, v. 41, n. 1, p. 194-202, 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  21/04/2021
Data da última atualização:  22/04/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  AGUIAR, R. O.; CARRÉRA, A. G. P.; CUNHA, R. L.; OLIVEIRA, I. V. de; SILVA, C. R. da; SILVA, V. F. A.; SILVA, J. N. da; SILVA, J. P. da; CARVALHO, F. I. M.; MARTINS, L. H. da S.; SILVA, P. A.; CUNHA, E. F. M.
Afiliação:  RODRIGO O. AGUIAR, UFRA; AMANDA G. P. CARRÉRA, UFRA; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; IGOR V. DE OLIVEIRA, Unifesspa; CLAUDETE R. DA SILVA, UFRA; VICENTE F. A. SILVA, UFRA; JOSÉ NATALINO DA SILVA, UFRA; JOSIANE P. DA SILVA, UFRA; FÁBIO I. M. CARVALHO, UFRA; LUIZA H. DA S. MARTINS, UFRA; PRISCILLA A. SILVA, UFRA; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU.
Título:  Optimization of the alcoholic concentration obtained from sugary cassava (Manihot esculenta Crantz) by response surface methodology.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Science, v. 12, n. 11, p. 157-168, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.5539/jas.v12n11p157
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sugary cassava or mandiocaba is a cassava variety of potential use for bioethanol production. In this study, laboratory-scale fermentations were carried out in a bioreactor with a working volume of 1L, using the yeast strain LNF CAT-1. A central composite design (CCD) was applied to determine the extent to which pH, temperature, and yeast concentration influence ethanol production with the aim of improving the fermentation process. The individual effects and the interaction of these factors were analyzed using a surface response method. Physicochemical properties of the material were also investigated and the analysis of root characterization showed high moisture content (~91%) and a low amount of starch (~4.0%), ash values close to 1.0%, total fibers 0.4%, proteins 0.15%, and lipids 0.1%. The results obtained from the wort presented a low acidity (~0.2%), pH close to neutrality (~6.5%), total soluble solids values of ~5.8%, glucose content ~2.3%, fructose ~1.0%, and sucrose ~1.2%. The second-order polynomial regression model determined that the maximum ethanol production of 2.8% (v/v) would be obtained when the optimum pH, temperature, and yeast concentration were ~5.0, 32-36 ºC, and ~10-14 g L-1, respectively.
Palavras-Chave:  Mandiocaba.
Thesagro:  Fermentação Alcoólica; Mandioca; Manihot Esculenta.
Thesaurus NAL:  Alcoholic fermentation; Bioethanol; Cassava.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222810/1/OptimizationAlcoholic.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU56761 - 1UPCAP - DD
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