Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  02/01/2013
Data da última atualização:  27/06/2016
Autoria:  OLIVEIRA, M. E. G. de; GARCIA, E. F.; QUEIROGA, R. de C. R. do E.; SOUZA, E. L. de.
Afiliação:  Maria Elieidy Gomes de Oliveira; Estefânia Fernandes Garcia; Rita de Cássia Ramos do Egypto Queiroga; Evandro Leite de Souza.
Título:  Technological, physicochemical and sensory characteristics of a Brazilian semi-hard goat cheese (coalho) with added probiotic lactic acid bacteria.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Scientia Agricola, Piracicaba, v. 69, n. 6, 370-379, Nov./Dec. 2012.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90162012000600005
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Over the past few years, the use of probiotics, which are capable of exerting beneficial effects on the composition of intestinal microbiota, has increased. Cheeses have been suggested as a better carrier of probiotic bacteria than other fermented milk products. The effect of added cultures of probiotic lactic acid bacteria on the quality of a Brazilian goat semi-hard cheese (coalho) was assessed during 21 days of storage at 10 ºC as follows: C1, Lactococcus lactis subsp. lactis and L. lactis subsp. Cremoris (standard cheese); C2, Lactobacillus acidophilus (LA-5); C3, Lactobacillus paracasei (Lactobacillus casei-01); C4, BBifidobacterium lactis (BB12); and C5, L. acidophilus, L. paracasei and B. lactis. Differences in some physico-chemical, experimental texture and proteolysis parameters were found among the assessed cheeses. All of them presented high luminosity (L*) with predominance of the yellow component (b*). Numbers of lactic acid bacteria in the cheeses were greater than 107 cfu g-1 during storage. Cheeses with the added probiotic strains alone and in co-culture were better accepted than cheeses without the probiotic strains. It is suggested that goat "coalho" cheese could be a potential carrier of probiotic lactic acid bacteria.
Palavras-Chave:  Alimento funcional probiótico; Bactéria láctea; Bifidobacterium lactis; Dairy product; Probiotic; Probiótico; Queijo coalho.
Thesagro:  Caprino; Produto derivado do leite; Queijo.
Thesaurus Nal:  Goat cheese; Lactic acid bacteria; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus paracasei; Lactococcus lactis.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC26356 - 1ADDAP - PP
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste.
Data corrente:  17/11/2014
Data da última atualização:  17/11/2014
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BEZERRA, J. U. M.; FRÓES, A. L.; LEME FILHO, J. R. A.; SILVA, C. J. da.
Afiliação:  JOSIMAR UCHOA MORAIS BEZERRA, GRADUANDO EM TECNOLOGIA EM PRODUÇÃO AGRÍCOLA – UNIGRAN; AIR LISBÔA FRÓES, GRADUANDO EM AGRONOMIA - FACULDADES ANHANGUERA DE DOURADOS; JOSE RUBENS ALMEIDA LEME FILHO, CPAO; CESAR JOSE DA SILVA, CPAO.
Título:  Produtividade e riqueza em açúcares de variedades de cana-de-açúcar após geadas em Dourados ? MS.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA, 2014, Dourados. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2014. 1 CD-ROM; JIPE 2014.
ISBN:  978-85-7035-366-5
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Cana-de-açúcar.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/111776/1/54-produtividade-josimar.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAO35473 - 1UMTRA - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional