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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Instrumentação; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pantanal; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja; Embrapa Solos; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais. MenosEmbrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Instrumentação; Embrapa Meio-Norte... Mostrar Todas |
Data corrente: |
01/10/1992 |
Data da última atualização: |
13/09/2017 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
BARROS, L. C. de. |
Afiliação: |
LUCIANO CORDOVAL DE BARROS, CNPMS. |
Título: |
Captação de águas superficiais de chuvas em Barraginhas. |
Ano de publicação: |
2000 |
Fonte/Imprenta: |
Sete Lagoas, MG: Embrapa Milho e Sorgo, 2000. |
Páginas: |
16 p. |
Série: |
(Embrapa Milho e Sorgo. Circular técnica, 2). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Apresenta a necessidade da construção de barraginhas nas propriedades rurais, fato que minimiza as enchentes, a poluição dos córregos e mananciais, e diminui o problema da erosão. Oferece a metodologia para a construção das barraginhas, esclarecendo como funciona o sistema de contenção de água. |
Palavras-Chave: |
Água - Captação; Água - Sistema de Contençaõ; Barraginha; Barraginhas; Barraguinha; Brasil; Captação; Captacao d'agua; Captacao d'gua; Captation; Control; Controle; Erosion; Manacial; Mananciais; Minas Gerais; Raim; Rainfall; Rainwater; Recursos hídrico; Sete Lagoas; Water harvesting: Small dams. |
Thesagro: |
Açude; Água; Águas Pluviais; Águas Superficiais; Barragem; Chuva; Erosão; Manancial; Recurso Hídrico. |
Thesaurus Nal: |
harvesting; rain; surface water; water; water harvesting; water holding capacity; water reservoirs; water resources. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/96925/1/circ-2.pdf
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Marc: |
LEADER 01817nam a2200601 a 4500 001 1484688 005 2017-09-13 008 2000 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aBARROS, L. C. de 245 $aCaptação de águas superficiais de chuvas em Barraginhas. 260 $aSete Lagoas, MG: Embrapa Milho e Sorgo$c2000 300 $a16 p. 490 $a(Embrapa Milho e Sorgo. Circular técnica, 2). 520 $aApresenta a necessidade da construção de barraginhas nas propriedades rurais, fato que minimiza as enchentes, a poluição dos córregos e mananciais, e diminui o problema da erosão. Oferece a metodologia para a construção das barraginhas, esclarecendo como funciona o sistema de contenção de água. 650 $aharvesting 650 $arain 650 $asurface water 650 $awater 650 $awater harvesting 650 $awater holding capacity 650 $awater reservoirs 650 $awater resources 650 $aAçude 650 $aÁgua 650 $aÁguas Pluviais 650 $aÁguas Superficiais 650 $aBarragem 650 $aChuva 650 $aErosão 650 $aManancial 650 $aRecurso Hídrico 653 $aÁgua - Captação 653 $aÁgua - Sistema de Contençaõ 653 $aBarraginha 653 $aBarraginhas 653 $aBarraguinha 653 $aBrasil 653 $aCaptação 653 $aCaptacao d'agua 653 $aCaptacao d'gua 653 $aCaptation 653 $aControl 653 $aControle 653 $aErosion 653 $aManacial 653 $aMananciais 653 $aMinas Gerais 653 $aRaim 653 $aRainfall 653 $aRainwater 653 $aRecursos hídrico 653 $aSete Lagoas 653 $aWater harvesting: Small dams
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
03/03/2020 |
Data da última atualização: |
13/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
TOSCANO, L. de L. T.; SILVA, A. S.; FRANÇA, A. C. L. de; SOUSA, B. R. V. de; ALMEIDA FILHO, E. J. B. de; COSTA, M. da S.; BIASOTO, A. C. T.; SILVA, D. F. da; SENA, K. de F.; CERQUEIRA, G. S.; GONÇALVES, M. da C. R. |
Afiliação: |
Lydiane de Lima Tavares Toscano; Alexandre Sérgio Silva; Ana Carla Lima de França; Bruno Rafael Virgínio de Sousa; Eder Jackson Bezerra de Almeida Filho; Matheus da Silveira Costa; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; Darcilene Fiuza da Silva; Klécia de Farias Sena; Gilberto Santos Cerqueira; Maria da Conceição Rodrigues Gonçalves. |
Título: |
A single dose of purple grape juice improves physical performance and antioxidant activity in runners: a randomized, crossover, double?blind, placebo study. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
European Journal of Nutrition, v. 58, nov. 2019. |
ISSN: |
1436-6207 |
DOI: |
0.1007/s00394-019-02139-6 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
PurposeTo investigate the effects of a single dose of juice on physical performance, oxidative stress, inflammation and muscle damage in runners.Methods Fourteen recreational male runners (39 ± 9 years, VO2peak = 55.9 ± 6.5 ml/kg/min) performed two running tests to exhaustion at 80% of VO2max after ingesting grape juice or a placebo drink (10 ml/kg/day) randomly. Blood samples were taken before and 2 h after supplementation and immediately after running to analyze total antioxidant capacity (TAC), malondialdehyde (MDA), alpha-1 acid glycoprotein (A1GPA), high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP), creatine kinase (CK) and lactate dehydrogenase (LDH).ResultsThe participants ran for an average of 59.2 ± 27.8 min until exhaustion in the placebo group and for 68.4 ± 29.7 min until exhaustion in the grape juice intake group, which was a significantly longer time (p = 0.008). This improvement in physical performance was accompanied by a 43.6% increase in TAC (p = 0.000) at the post-exercise timepoint compared to the level at baseline. MDA, A1GPA, hs-CRP, CK, and LDH did not exhibit changes. In contrast, no significant change in any variable was observed after consuming the placebo drink.ConclusionThe single-dose intake of purple grape juice demonstrated an ergogenic effect in recreational runners by increas-ing run time to exhaustion and increasing antioxidant activity. |
Palavras-Chave: |
Atividade antioxidante; Desempenho físico; Sumo de uva roxa. |
Thesagro: |
Dieta; Nutrição; Uva. |
Thesaurus NAL: |
Athletic performance; Oxidative stress; Polyphenols. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/211409/1/ASingleDoseOfPurpleGrapeJuice.pdf
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Marc: |
LEADER 02543naa a2200373 a 4500 001 2120803 005 2020-10-13 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1436-6207 024 7 $a0.1007/s00394-019-02139-6$2DOI 100 1 $aTOSCANO, L. de L. T. 245 $aA single dose of purple grape juice improves physical performance and antioxidant activity in runners$ba randomized, crossover, double?blind, placebo study.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aPurposeTo investigate the effects of a single dose of juice on physical performance, oxidative stress, inflammation and muscle damage in runners.Methods Fourteen recreational male runners (39 ± 9 years, VO2peak = 55.9 ± 6.5 ml/kg/min) performed two running tests to exhaustion at 80% of VO2max after ingesting grape juice or a placebo drink (10 ml/kg/day) randomly. Blood samples were taken before and 2 h after supplementation and immediately after running to analyze total antioxidant capacity (TAC), malondialdehyde (MDA), alpha-1 acid glycoprotein (A1GPA), high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP), creatine kinase (CK) and lactate dehydrogenase (LDH).ResultsThe participants ran for an average of 59.2 ± 27.8 min until exhaustion in the placebo group and for 68.4 ± 29.7 min until exhaustion in the grape juice intake group, which was a significantly longer time (p = 0.008). This improvement in physical performance was accompanied by a 43.6% increase in TAC (p = 0.000) at the post-exercise timepoint compared to the level at baseline. MDA, A1GPA, hs-CRP, CK, and LDH did not exhibit changes. In contrast, no significant change in any variable was observed after consuming the placebo drink.ConclusionThe single-dose intake of purple grape juice demonstrated an ergogenic effect in recreational runners by increas-ing run time to exhaustion and increasing antioxidant activity. 650 $aAthletic performance 650 $aOxidative stress 650 $aPolyphenols 650 $aDieta 650 $aNutrição 650 $aUva 653 $aAtividade antioxidante 653 $aDesempenho físico 653 $aSumo de uva roxa 700 1 $aSILVA, A. S. 700 1 $aFRANÇA, A. C. L. de 700 1 $aSOUSA, B. R. V. de 700 1 $aALMEIDA FILHO, E. J. B. de 700 1 $aCOSTA, M. da S. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aSILVA, D. F. da 700 1 $aSENA, K. de F. 700 1 $aCERQUEIRA, G. S. 700 1 $aGONÇALVES, M. da C. R. 773 $tEuropean Journal of Nutrition$gv. 58, nov. 2019.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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