|
|
Registros recuperados : 175 | |
101. | | MENDANHA, L. M.; DIAS, C. R. G.; SILVA, A. P. da; MORO, G. V.; GANECO, L. N.; KIRSCHNIK, P. G. Planejamento participativo de pesquisa como instrumento de desenvolvimento da pesca artesanal no Rio Araguaia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA DE PESCA, 20., 2017, Florianópolis. Tecnologia e inovação para pesca e aquicultura: anais. Florianópolis: FAEP-BR, 2017. p. 1493. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
| |
102. | | WATANABE, R.; FIGUEIREDO, G. C.; SILVA, A. P. da; NEVES, J. C. L.; OLIVEIRA, T. S. de. Physical quality of a Luvisol under agroforestry systems in a semi-arid region, Brazil. Soil Research, v. 54, N. 4, p. 430-439, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
103. | | BABUJIA, L.; KASCHUK, G.; SILVA, A. P. da; MATSUMOTO, L. S.; RIBEIRO, R. A.; FRANCHINI, J. C.; HUNGRIA, M. Relação entre os diferentes sistemas de manejo e profundidades na atividade microbiana do solo. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. Viçosa: SBCS, 2010. 4 p. Trab. 335. 1 CD-ROM. FERTBIO 2010. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
| |
106. | | RANGEL, M. A. S.; SILVA, T. P. da; LEAL, J. A.; MOTTA, I. de S.; LEDO, C. A. da S.; SILVA, A. P. da. Produtividade e teor de amido da mandioca em diferentes situações de sucessão de culturas em Ivinhema, MS. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 14.; FEIRA BRASILEIRA DA MANDIOCA, 1., 2011, Maceió. Mandioca: fonte de alimento e energia: anais. Maceió: ABAM: SBM, 2011. 1 CD ROM. Processamento e Agroindústria. Resumo n. 237. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
107. | | VELOSO, R. F.; GOMES, E. G.; BARIONI, L. G.; FERNANDES, F. B.; CHAIB FILHO, H.; OLIVEIRA, A. J. de; SILVA, A. P. da; COLOCA, A. Programação matemática para avaliação de viabilidade econômica da produção de leite bovino em pequena escala no Sul de Goiás. Engevista, v. 9, n. 1. p. 57-81, jun. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
| |
108. | | SILVA, A. P. da; DANTAS, J. P.; SILVA, V. F. da; PAIVA, A. P. Q. C.; ALMEIDA, F. A.; CUNHA, A. O. Producao e analise economica da cultura da batata em funcao da adubacao verde com crotalaria na microregiao de Esperanca-PB. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.18, p.833-834, jul. 2000. Suplemento. Trabalho apresentado no 40. Congresso Brasileiro de Olericultura, 2000. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
109. | | COSTA, P. da; COSTA, J. R. da; SILVA, A. P. da; CAVALCANTE, A. C. R.; WANDELLI, E. V.; TAVARES, E. D.; BIANCHINI, F.; BELTRÃO, S. L. L. Pobreza e desenvolvimento. In: COSTA, P. da; COSTA, J. R. da; WANDELLI, E. V.; BIANCHINI, F.; TAVARES, E. D. (Ed.). Erradicação da pobreza: contribuições da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2018. p. 11-16. E-book. (Objetivos de Desenvolvimento Sustentável, 1). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido. |
| |
110. | | FRANCO, H. H. S.; SILVA, A. P. da; TORMENA, C. A.; FERREIRA, C. J. B.; NUNES, M. R.; LIMA, R. P. de; LIBARDI, P. L. Porous cup shape and installation mode influencing determinations of matric potential by tensiometers. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 12, p. 1291-1294, dez. 2017. Notas Científicas.
Título em português: Formato de cápsula e modo de instalação influenciando determinações do potencial mátrico por tensiômetros. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
111. | | COSTA, P. da; COSTA, J. R. da; SILVA, A. P. da; CAVALCANTE, A. C. R.; WANDELLI, E. V.; TAVARES, E. D.; BIANCHINI, F.; BELTRAO, S. L. L. Poverty and development. In: COSTA, P. da; COSTA, J. R. da; WANDELLI, E. V.; BIANCHINI, F.; TAVARES, E. D. (Ed.). No poverty: contributions of Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2020. p. 11-17. (Sustainable Development Goals, 1). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Semiárido. |
| |
112. | | COSTA, P. da; COSTA, J. R. da; SILVA, A. P. da; CAVALCANTE, A. C. R.; WANDELLI, E. V.; TAVARES, E. D.; BIANCHINI, F.; BELTRAO, S. L. L. Poverty and development. In: COSTA, P. da; COSTA, J. R. da; WANDELLI, E. V.; BIANCHINI, F.; TAVARES, E. D. (Ed.). No poverty: contributions of Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2020. p. 11-17. (Sustainable Development Goals, 1). Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
114. | | CARMO, I. L. G. da S.; SILVA, A. P. da; SILVA, E. S. da; MONTEIRO NETO, J. L. L.; EVALD, A.; MEDEIROS, R. D. de. Produção de melancia adubada com diferentes doses de Ribumin@ no cerrado de Roraima. In: SEMANA TECNOLÓGICA DO CAMPUS DE MURUPU. 3., 2014, Boa Vista. Resumos... Boa Vista, RR: Eagro/UFRR, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
| |
115. | | CARMO, I. L. G. da S.; SILVA, E. S. da; SILVA, A. P. da; MONTEIRO NETO, J. L. L.; NASCIMENTO, F. R. do; MEDEIROS, R. D. de. Produção de melancia adubada com fósforo e potássio na Savana de Roraima. In: SEMANA TECNOLÓGICA DO CAMPUS DE MURUPU. 3., 2014, Boa Vista. Resumos... Boa Vista, RR: Eagro/UFRR, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
| |
119. | | CARMO, I. L. G. da S.; SILVA, E. S. da; MONTEIRO NETO, J. L. L.; BARRETO, G. F.; SILVA, A. P. da; MEDEIROS, R. D. de. Milho em consorcio com cedro e castanheira em sistemas In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGRONOMIA, 29., 2015, Foz do Iguaçu. Desafios e oportunidades profissionais: anais. Curitiba: CONFEA-PR, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
| |
120. | | RODRIGUES, A. P. O.; LIMA, A. F.; MACIEL, P. O.; SANTOS, P. R. R. dos; FLORES, R. M. V.; SILVA, A. P. da. Stocking density during the initial grow-out phase of Tambatinga (Colossoma macropomum x Piaractus brachypomus) in net cages. In: FENACAM & LACQUA/SARA (WAS)'15.; LATIN AMERICAN & CARIBBEAN AQUACULTURE 15.; SOUTH AMERICAN REGIONAL AQUACULTURE 15.; INTERNATIONAL SHRIMP FARMING SYMPOSIUM, 12.; INTERNATIONAL ACQUACULTURE TRADE SHOW, 12.; INTERNATIONAL AQUACULTURE SYMPOSIUM, 9.; TILAPIA ECONOMIC FORUM, 3., 2015, Fortaleza. Abstracts... Fortaleza: ABCC: World Aquaculture Society, 2015. p. 392. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
| |
Registros recuperados : 175 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
19/09/2016 |
Data da última atualização: |
22/09/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
PAIS, A. K.; SILVA, A. P. da; SOUZA, J. C. de; TEIXEIRA, S. L.; RIBEIRO, J. M.; PEIXOTO, A. R.; PAZ, C. D. da. |
Afiliação: |
ANA KAROLINA PAIS, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Universidade do Estado da Bahia – UNEB; ANA PAULA DA SILVA, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Universidade do Estado da Bahia – UNEB; JOSELITA CARDOSO DE SOUZA, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Universidade do Estado da Bahia – UNEB; SILVIO LOPES TEIXEIRA; JULIANA MARTINS RIBEIRO, CPATSA; ANA ROSA PEIXOTO, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Universidade do Estado da Bahia – UNEB; CRISTIANE DOMINGOS DA PAZ, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Universidade do Estado da Bahia – UNEB. |
Título: |
Sodium hypochlorite sterilization of culture medium in micropropagation of Gerbera hybrida cv. Essandre. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
African Journal of Biotechnology, v. 15, n. 36, p. 1995-1998, sept. 2016 |
ISSN: |
1684-5315 |
DOI: |
10.5897/AJB2016.15405 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Micropropagation requires controlling contamination that might compromise the success of the process. Thermal sterilization is traditionally used; however, costs deriving from equipment acquisition and maintenance render this technique costly. With the purpose of finding an alternative to thermal sterilization, this research aimed at assessing the efficiency and ideal concentration of sodium hypochlorite for sterilization of culture media and glassware used during rooting of micropropagated Gerbera hybrida cv. Essandre. Two experiments were carried out. In the first one, treatments consisted of control I (no sterilization), control II (thermal sterilization), and total active chlorine concentrations of 0.0005, 0.001, 0.002 and 0.003%. In the second experiment, based on the results observed in the first experiment, treatments consisted of control I (thermal sterilization) and II (chemical sterilization), and total active chlorine concentrations of 0.002, 0.0025 and 0.003%. Plant behavior was assessed based on the length of aerial part and roots, number of roots, and dry biomass of plants. Results showed that the addition of an active chlorine concentration of 0.003% to culture media provided total control of contaminants, and there were no significant differences regarding the variables analyzed between plants obtained with thermal sterilization and with sodium hypochlorite sterilization. Thus, chemical sterilization can be used as a replacement for thermal sterilization of nutrition media for rooting of gerbera in vitro. MenosMicropropagation requires controlling contamination that might compromise the success of the process. Thermal sterilization is traditionally used; however, costs deriving from equipment acquisition and maintenance render this technique costly. With the purpose of finding an alternative to thermal sterilization, this research aimed at assessing the efficiency and ideal concentration of sodium hypochlorite for sterilization of culture media and glassware used during rooting of micropropagated Gerbera hybrida cv. Essandre. Two experiments were carried out. In the first one, treatments consisted of control I (no sterilization), control II (thermal sterilization), and total active chlorine concentrations of 0.0005, 0.001, 0.002 and 0.003%. In the second experiment, based on the results observed in the first experiment, treatments consisted of control I (thermal sterilization) and II (chemical sterilization), and total active chlorine concentrations of 0.002, 0.0025 and 0.003%. Plant behavior was assessed based on the length of aerial part and roots, number of roots, and dry biomass of plants. Results showed that the addition of an active chlorine concentration of 0.003% to culture media provided total control of contaminants, and there were no significant differences regarding the variables analyzed between plants obtained with thermal sterilization and with sodium hypochlorite sterilization. Thus, chemical sterilization can be used as a replacement for thermal sterilization of n... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Autoclavagem; Chemical sterilization; Contamination; Esterilização química; Hipoclorito de sódio; In vitro; NaOC. |
Thesagro: |
Contaminação; Cultura de tecido; Gerbera; Micropropagação; Planta ornamental. |
Thesaurus NAL: |
Sodium hypochlorite; Tissue culture. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/147573/1/Juliana-2016.pdf
|
Marc: |
LEADER 02671naa a2200385 a 4500 001 2053027 005 2016-09-22 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1684-5315 024 7 $a10.5897/AJB2016.15405$2DOI 100 1 $aPAIS, A. K. 245 $aSodium hypochlorite sterilization of culture medium in micropropagation of Gerbera hybrida cv. Essandre.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aMicropropagation requires controlling contamination that might compromise the success of the process. Thermal sterilization is traditionally used; however, costs deriving from equipment acquisition and maintenance render this technique costly. With the purpose of finding an alternative to thermal sterilization, this research aimed at assessing the efficiency and ideal concentration of sodium hypochlorite for sterilization of culture media and glassware used during rooting of micropropagated Gerbera hybrida cv. Essandre. Two experiments were carried out. In the first one, treatments consisted of control I (no sterilization), control II (thermal sterilization), and total active chlorine concentrations of 0.0005, 0.001, 0.002 and 0.003%. In the second experiment, based on the results observed in the first experiment, treatments consisted of control I (thermal sterilization) and II (chemical sterilization), and total active chlorine concentrations of 0.002, 0.0025 and 0.003%. Plant behavior was assessed based on the length of aerial part and roots, number of roots, and dry biomass of plants. Results showed that the addition of an active chlorine concentration of 0.003% to culture media provided total control of contaminants, and there were no significant differences regarding the variables analyzed between plants obtained with thermal sterilization and with sodium hypochlorite sterilization. Thus, chemical sterilization can be used as a replacement for thermal sterilization of nutrition media for rooting of gerbera in vitro. 650 $aSodium hypochlorite 650 $aTissue culture 650 $aContaminação 650 $aCultura de tecido 650 $aGerbera 650 $aMicropropagação 650 $aPlanta ornamental 653 $aAutoclavagem 653 $aChemical sterilization 653 $aContamination 653 $aEsterilização química 653 $aHipoclorito de sódio 653 $aIn vitro 653 $aNaOC 700 1 $aSILVA, A. P. da 700 1 $aSOUZA, J. C. de 700 1 $aTEIXEIRA, S. L. 700 1 $aRIBEIRO, J. M. 700 1 $aPEIXOTO, A. R. 700 1 $aPAZ, C. D. da 773 $tAfrican Journal of Biotechnology$gv. 15, n. 36, p. 1995-1998, sept. 2016
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|