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Registros recuperados : 412 | |
82. | | SPADOTTO, A. J.; SILVA, M. A.; GUERRINI, I. A.; MANZOLI JÚNIOR, W.; SPADOTTO, SILVA, A. P. Fundamentos da agricultura e do agronegócio na ótica da complexidade. Agricultura Biodinâmica, Botucatu, v. 21, n. 89, p. 13-15, jul. 2004. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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84. | | SANTOS FILHO, H. P.; FERREIRA FILHO, J. R.; SILVA, A. P. G. da; FUKUDA, C. Isolamento, caracterizacao e controle do fungo, Sclerotium rolfsii Sacc. em mandioca. Revista Brasileira de Mandioca. v.3, n.1, p.33-37, Cruz das Almas, 1984. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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87. | | SILVA, A. P. da; TORMENA, C. A.; IMHOFF, S; FIDALSKI, J.; NEVES JÚNIOR, A. F. Intervalo hídrico ótimo e sua importância para as plantas. Tópicos em Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 6, p. 1-30, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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88. | | SILVA, A. P.; SILVA, S. R.; MUNHOZ, C. B. R.; MEDEIROS, M. B. de. Levantamento etnobotanico na Chapada do Veadeiros, Goias: plantas ornamentais e medicinais de cerrado do estrato herbaceo-arbustivo. Revista Universitas: biociencias, Brasilia, v. 2, n.1, p. 23-38, 2001. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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89. | | SILVA, A. P.; SILVA, S. R.; MUNHOZ, C. B. R.; MEDEIROS, M. B. de. Levantamento etnobotânico na Chapada do Veadeiros, Goiás: plantas ornamentais e medicinais de cerrado do estrato herbáceo-arbustivo. Revista Universitas: biociencias, Brasilia, v. 2, n.1, p. 23-38, 2001. p. 23-28 Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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90. | | SILVA. J. P. D.; SILVA, A. P. L.; SILVA, A. de C.; RICALDE, M. P. Emergência de adultos do gorgulho-da-semente-da-manga após o período de frutificação das mangueiras, em Seropédica, RJ: estudo preliminar. In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 22., 2022, Seropédica. Bicentenário da Independência: 200 anos de ciência, tecnologia e inovação no Brasil: caderno de resumos... Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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96. | | SILVA, A. P.; BABUJIA, L. C.; FRANCHINI, J. C.; SOUZA, R. A.; HUNGRIA, M. Microbial biomass under various soil- and crop-management systems in short- and long-term experiments in Brazil. Field Crops Research, Maryland, v. 119, n. 1, p. 20-26, Oct. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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97. | | BABUJIA, L. C.; SILVA, A. P.; NOGUEIRA, M. A.; HUNGRIA, M. Microbial diversity in an Oxisol under no-tillage and conventional tillage in southern Brazil. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 45, n. 5, esp., p. 863-870, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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100. | | BEUTLER, A. N.; CENTURION, J. F.; SILVA, A. P. da; ROQUE, C. G.; FERRAZ, M. V. Compactação do solo e intervalo hídrico ótimo na produtividade de arroz de sequeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 39, n. 6, p. 575-580, junho 2004 Título em inglês: Soil compaction and least limiting water range in dryland rice yield. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 412 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
23/05/2017 |
Data da última atualização: |
31/08/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
BABUJIA, L. C.; SILVA, A. P.; BIONDO, P. B. F.; GARCIA, J. C.; MANDARINO, J. M. G.; VISENTAINER, J. V. |
Afiliação: |
LETÍCIA CARLOS BABUJIA, CNPq; ADRIANA PEREIRA SILVA; POLYANA BATOQUI FRANÇA BIONDO, CNPq; JULIANA CARLA GARCIA, CNPq; JOSE MARCOS GONTIJO MANDARINO, CNPSO; JESUI VERGILIO VISENTAINER, CNPq. |
Título: |
Chemical composition of grains from glyphosate-resistant soybean and its conventional parent under different edaphoclimatic conditions in Brazil. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Scientiarum. Agronomy, Maringá, v. 37, n. 4, p. 463-471, Oct.-Dec. 2015. |
ISSN: |
1807-8621 |
DOI: |
10.4025/actasciagron.v37i4.25108 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT: Glyphosate-tolerant (Roundup Ready®, RR) soybean is the most widely cultivated genetically modified crop in the world. The aim of this study was to evaluate, in a long-term field experiment, the chemical composition of grains in a pair of cultivars composed of the conventional parent (BRS 133) and the nearly isogenic transgenic (BRS 245RR) soybean. Plants were cropped under two different edaphoclimatic conditions in Brazil. The experiments began during the 2003/2004 growing season; samples were collected during the 2011/2012 harvest. Were quantified the contents of isoflavones (high performance liquid chromatography), fatty acids (gas chromatography), lipid and proteins (near infrared spectroscopy in the NIR - Near Infrared Reflectance) and minerals (atomic absorption flame spectrophotometry). All samples were analyzed in three replications. Major differences were observed between the two cultivation locations. In Ponta Grossa, which has lower temperatures and higher rainfall during the grain filling period, the contents of lipids and isoflavones were higher. In Londrina, which hassoil with higher fertility, the contents of minerals, proteins and carbohydrates in soybean grains were higher. Significant differences were observed between the cultivars. The conventional parent had higher protein contents and lower lipid contents. The transgenic soybean line had higher isoflavone contents. RESUMO: soja resistente ao glifosato (Roundup Ready®, RR) representa a principal cultura geneticamente modificada (GM) cultivada no mundo. O objetivo deste estudo foi avaliar, em um experimento de campo de longa duração, a composição química dos grãos das cultivares de soja parental foram realizados em duas condições edafoclimáticas distintas e tiveram início em 2003/2004 e as amostras foram coletadas na safra 2011/2012. Foram quantificados os teores de isoflavonas (cromatografia líquida de alta eficiência), ácidos graxos (cromatografia em fase gasosa), lipídeos e proteínas (espectroscopia no infravermelho próximo na NIR - refletância de infravermelho próximo) e minerais (espectrofotometria de absorção atômica de chama). Todas as amostras foram analisadas em triplicata. Foram observadas diferenças significativas entre os locais de cultivo. Em Ponta Grossa, que possui temperaturas menores e maior precipitação durante o enchimento de grãos, o conteúdo de lipídeos e isoflavonas foram maiores. Em Londrina, com solo de maior fertilidade, o conteúdo de minerais, proteínas e carboidratos foram maiores. Diferenças significativas foram associadas ao transgene RR. A cultivar BRS 133 apresentou maiores teores de proteínas e a BRS 245 RR maiores teores de lipídeos e isoflavonas. MenosABSTRACT: Glyphosate-tolerant (Roundup Ready®, RR) soybean is the most widely cultivated genetically modified crop in the world. The aim of this study was to evaluate, in a long-term field experiment, the chemical composition of grains in a pair of cultivars composed of the conventional parent (BRS 133) and the nearly isogenic transgenic (BRS 245RR) soybean. Plants were cropped under two different edaphoclimatic conditions in Brazil. The experiments began during the 2003/2004 growing season; samples were collected during the 2011/2012 harvest. Were quantified the contents of isoflavones (high performance liquid chromatography), fatty acids (gas chromatography), lipid and proteins (near infrared spectroscopy in the NIR - Near Infrared Reflectance) and minerals (atomic absorption flame spectrophotometry). All samples were analyzed in three replications. Major differences were observed between the two cultivation locations. In Ponta Grossa, which has lower temperatures and higher rainfall during the grain filling period, the contents of lipids and isoflavones were higher. In Londrina, which hassoil with higher fertility, the contents of minerals, proteins and carbohydrates in soybean grains were higher. Significant differences were observed between the cultivars. The conventional parent had higher protein contents and lower lipid contents. The transgenic soybean line had higher isoflavone contents. RESUMO: soja resistente ao glifosato (Roundup Ready®, RR) representa a principal... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Transgênico. |
Thesagro: |
Grão; Soja. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/160144/1/25108-128848-1-PB.pdf
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Marc: |
LEADER 03526naa a2200241 a 4500 001 2069889 005 2017-08-31 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1807-8621 024 7 $a10.4025/actasciagron.v37i4.25108$2DOI 100 1 $aBABUJIA, L. C. 245 $aChemical composition of grains from glyphosate-resistant soybean and its conventional parent under different edaphoclimatic conditions in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aABSTRACT: Glyphosate-tolerant (Roundup Ready®, RR) soybean is the most widely cultivated genetically modified crop in the world. The aim of this study was to evaluate, in a long-term field experiment, the chemical composition of grains in a pair of cultivars composed of the conventional parent (BRS 133) and the nearly isogenic transgenic (BRS 245RR) soybean. Plants were cropped under two different edaphoclimatic conditions in Brazil. The experiments began during the 2003/2004 growing season; samples were collected during the 2011/2012 harvest. Were quantified the contents of isoflavones (high performance liquid chromatography), fatty acids (gas chromatography), lipid and proteins (near infrared spectroscopy in the NIR - Near Infrared Reflectance) and minerals (atomic absorption flame spectrophotometry). All samples were analyzed in three replications. Major differences were observed between the two cultivation locations. In Ponta Grossa, which has lower temperatures and higher rainfall during the grain filling period, the contents of lipids and isoflavones were higher. In Londrina, which hassoil with higher fertility, the contents of minerals, proteins and carbohydrates in soybean grains were higher. Significant differences were observed between the cultivars. The conventional parent had higher protein contents and lower lipid contents. The transgenic soybean line had higher isoflavone contents. RESUMO: soja resistente ao glifosato (Roundup Ready®, RR) representa a principal cultura geneticamente modificada (GM) cultivada no mundo. O objetivo deste estudo foi avaliar, em um experimento de campo de longa duração, a composição química dos grãos das cultivares de soja parental foram realizados em duas condições edafoclimáticas distintas e tiveram início em 2003/2004 e as amostras foram coletadas na safra 2011/2012. Foram quantificados os teores de isoflavonas (cromatografia líquida de alta eficiência), ácidos graxos (cromatografia em fase gasosa), lipídeos e proteínas (espectroscopia no infravermelho próximo na NIR - refletância de infravermelho próximo) e minerais (espectrofotometria de absorção atômica de chama). Todas as amostras foram analisadas em triplicata. Foram observadas diferenças significativas entre os locais de cultivo. Em Ponta Grossa, que possui temperaturas menores e maior precipitação durante o enchimento de grãos, o conteúdo de lipídeos e isoflavonas foram maiores. Em Londrina, com solo de maior fertilidade, o conteúdo de minerais, proteínas e carboidratos foram maiores. Diferenças significativas foram associadas ao transgene RR. A cultivar BRS 133 apresentou maiores teores de proteínas e a BRS 245 RR maiores teores de lipídeos e isoflavonas. 650 $aGrão 650 $aSoja 653 $aTransgênico 700 1 $aSILVA, A. P. 700 1 $aBIONDO, P. B. F. 700 1 $aGARCIA, J. C. 700 1 $aMANDARINO, J. M. G. 700 1 $aVISENTAINER, J. V. 773 $tActa Scientiarum. Agronomy, Maringá$gv. 37, n. 4, p. 463-471, Oct.-Dec. 2015.
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