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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  08/11/2013
Data da última atualização:  14/11/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HISANO, H.; PIETRO, P. S. de; BARROS, M. M. de; PEZZATO, L. E.
Afiliação:  HAMILTON HISANO, CPAO; PAMELA SOUZA DE PIETRO, MESTRANDA - UFGD; MARGARIDA MARIA DE BARROS, UNESP, BOTUCATU; LUIZ EDVALDO PEZZATO, UNESP, BOTUCATU.
Título:  Composição bromatológica e digestibilidade aparente da parte aérea seca da mandioca na alimentação de tilápia-do-nilo.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 8, p. 1119-1123, ago. 2013.
DOI:  10.1590/S0100-204X2013000800044
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da secagem da parte aérea da mandioca, ao sol e à sombra, sobre a composição bromatológica e o coeficiente de digestibilidade aparente (CDA) de nutrientes, energia e aminoácidos para tilápia?do?nilo (Oreochromis niloticus). Não houve diferença entre os métodos de secagem para a composição bromatológica. O CDA da proteína bruta apresentou maior digestibilidade para a parte aérea seca à sombra. A secagem da parte aérea da mandioca à sombra permite maior conservação do conteúdo proteico e melhor digestibilidade aparente da fração proteica e aminoacídica para a tilápia?do?nilo.
Palavras-Chave:  Alternative feedstuff.
Thesagro:  Alimento alternativo; Aminoácido; Manihot Esculenta; Oreochromis Niloticus; Secagem.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/92237/1/hamilton-composicao.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/161317/1/Composicao-bromatologica-e-digestibilidade.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE55403 - 1UPEAP - DD630.72081P474
CPAO34960 - 1UPCAP - PP
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  23/05/2017
Data da última atualização:  31/08/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  BABUJIA, L. C.; SILVA, A. P.; BIONDO, P. B. F.; GARCIA, J. C.; MANDARINO, J. M. G.; VISENTAINER, J. V.
Afiliação:  LETÍCIA CARLOS BABUJIA, CNPq; ADRIANA PEREIRA SILVA; POLYANA BATOQUI FRANÇA BIONDO, CNPq; JULIANA CARLA GARCIA, CNPq; JOSE MARCOS GONTIJO MANDARINO, CNPSO; JESUI VERGILIO VISENTAINER, CNPq.
Título:  Chemical composition of grains from glyphosate-resistant soybean and its conventional parent under different edaphoclimatic conditions in Brazil.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum. Agronomy, Maringá, v. 37, n. 4, p. 463-471, Oct.-Dec. 2015.
ISSN:  1807-8621
DOI:  10.4025/actasciagron.v37i4.25108
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT: Glyphosate-tolerant (Roundup Ready®, RR) soybean is the most widely cultivated genetically modified crop in the world. The aim of this study was to evaluate, in a long-term field experiment, the chemical composition of grains in a pair of cultivars composed of the conventional parent (BRS 133) and the nearly isogenic transgenic (BRS 245RR) soybean. Plants were cropped under two different edaphoclimatic conditions in Brazil. The experiments began during the 2003/2004 growing season; samples were collected during the 2011/2012 harvest. Were quantified the contents of isoflavones (high performance liquid chromatography), fatty acids (gas chromatography), lipid and proteins (near infrared spectroscopy in the NIR - Near Infrared Reflectance) and minerals (atomic absorption flame spectrophotometry). All samples were analyzed in three replications. Major differences were observed between the two cultivation locations. In Ponta Grossa, which has lower temperatures and higher rainfall during the grain filling period, the contents of lipids and isoflavones were higher. In Londrina, which hassoil with higher fertility, the contents of minerals, proteins and carbohydrates in soybean grains were higher. Significant differences were observed between the cultivars. The conventional parent had higher protein contents and lower lipid contents. The transgenic soybean line had higher isoflavone contents. RESUMO: soja resistente ao glifosato (Roundup Ready®, RR) representa a principal... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Transgênico.
Thesagro:  Grão; Soja.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/160144/1/25108-128848-1-PB.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO37705 - 1UPCAP - DD
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