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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Algodão; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  25/02/2021
Data da última atualização:  02/02/2022
Autoria:  SILVA, C. A. D. da; GALDINO, J. da S.; CARVALHO, T. da S.; ZANUNCIO, J. C.
Afiliação:  CARLOS ALBERTO DOMINGUES DA SILVA, CNPA; JOSIVALDO da SILVA GALDINO, Universidade Estadual da Paraíba; THIELE da SILVA CARVALHO, Universidade Federal da Paraíba, Campus I, Castelo Branco; JOSÉ COLA ZANUNCIO, Universidade Federal de Viçosa, Campus Universitário, Viçosa, MG.
Título:  Biological and morphological parameters of Dysdercus maurus fed with low or high oil cotton seeds.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e02052, 2021.
DOI:  https://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2021.v56.02052
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em inglês: Parâmetros biológicos e morfológicos de Dysdercus maurus alimentado com sementes de algodão com baixo ou alto teor de óleo.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to determine the biological and morphological parameters of Dysdercus maurus fed with cotton (Gossypium hirsutum) seeds with a high or low oil content, as well as to identify genotypes to be used in breeding programs as sources of resistance to this stink bug. The development, survival, and reproduction of the cotton stainer bug were determined in a completely randomized experimental design. The treatments consisted of the insect nymphs being feed with cotton seeds of the CNPA 2001-5581 (high oil content) or CNPA 2001-5087 (low content) genetic line. Survival, weight, and morphological parameters of the bug were determined. The survival of second- and third-instar nymphs and of the total nymph stage of D. maurus was lower with cotton seeds with a low oil content. The body length and head width of D. maurus adults were greater, but pronotum length and width were smaller and the females heavier with cotton seeds with a high oil content. Low-oil cotton genotypes can reduce populations of the stainer bug. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi determinar os parâmetros biológicos e morfológicos de Dysdercus maurus alimentado com sementes de algodão (Gossypium hirsutum) com alto ou baixo teor de óleo, bem como identificar genótipos a serem usados em programas de melhoramento como fontes de resistência a esse percevejo. O desenvolvimento, a sobrevivência e a reprodução do percevejo manchador de algodão foram determinados em delineamento ex... Mostrar Tudo
Thesagro:  Algodão; Gossypium Hirsutum; Hemíptera; Percevejo; Semente.
Thesaurus Nal:  Cotton; Dysdercus maurus; Genetic lines; Seeds.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221481/1/Biological-morphological-parameters-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE65233 - 1UPEAP - DD
CNPA28838 - 1UPEAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  07/12/2011
Data da última atualização:  15/02/2018
Autoria:  BURIN, V. M.; SILVA, A. L. da; MALINOVSKI, L. I.; ROSIER, J. P.; FALCÃO, L. D.; BORDIGNON-LUIZ, M. T.
Afiliação:  Vívian Maria Burin, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos; Aparecido Lima da Silva, UFSC/Departamento de Fitotecnia; Luciane Isabel Malinovski, UFSC/Departamento de Fitotecnia; Jean Pierre Rosier, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina/Estação Experimental de Videira; Leila Denise Falcão, Laboratoires Dubernet Oenologie; Marilde Teresinha Bordignon?Luiz, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos.
Título:  Characterization and multivariate classification of grapes and wines of two Cabernet Sauvignon clones.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 5, p. 474-481, maio 2011
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Caracterização e classificação multivariada de uva e vinho de dois clones de Cabernet Sauvignon.
Conteúdo:  The objective of this work was to assess and characterize two clones, 169 and 685, of Cabernet Sauvignon grapes and to evaluate the wine produced from these grapes. The experiment was carried out in São Joaquim, SC, Brazil, during the 2009 harvest season. During grape ripening, the evolution of physical-chemical properties, phenolic compounds, organic acids, and anthocyanins was evaluated. During grape harvest, yield components were determined for each clone. Individual and total phenolics, individual and total anthocyanins, and antioxidant activity were evaluated for wine. The clones were also assessed regarding the duration of their phenological cycle. During ripening, the evolution of phenolic compounds and of physical-chemical parameters was similar for both clones; however, during harvest, significant differences were observed regarding yield, number of bunches per plant and berries per bunch, leaf area, and organic acid, polyphenol, and anthocyanin content. The wines produced from these clones showed significant differences regarding chemical composition. The clones showed similar phenological cycle and responses to bioclimatic parameters. Principal component analysis shows that clone 685 is strongly correlated with color characteristics, mainly monomeric anthocyanins, while clone 169 is correlated with individual phenolic compounds.
Palavras-Chave:  Ripeness.
Thesagro:  Composto fenólico; Fenologia; Maturação; Vitis vinifera.
Thesaurus NAL:  Phenolic compounds; Phenology.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/172626/1/Characterization-and-multivariate-classification-of-grapes.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE52299 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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