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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
07/03/2017 |
Data da última atualização: |
20/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LUZ, S. F. M. da; REIS, L. de A.; LEMOS, O. F. de; MAIA, J. G. S.; MELLO, A. H. de; RAMOS, A. R.; SILVA, J. K. R. da. |
Afiliação: |
Shirlley F. M. da Luz, PÓS-GRADUANDA UFPA; Laiany de A. Reis, BOLSISTA UFPA; ORIEL FILGUEIRA DE LEMOS, CPATU; José Guilherme S. Maia, PÓS-GRADUANDO UFOPA; Andréa H. de Mello, Instituto de Estudos do Desenvolvimento Agrário e Regional; Alessandra R. Ramos, Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará; Joyce Kelly R. da Silva, PÓS-GRADUANDA UFPA. |
Título: |
Effect of arbuscular mycorrhizal fungi on the essential oil composition and antioxidant activity of black pepper (Piper nigrum L.). |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Applied Research in Natural Products, v. 9, n. 3, p. 10-17, 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Piper nigrum plants were inoculated by spores of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and after 120 days, the essential oils (EO) and extracts of leaves and roots were obtained. The AMF inoculation promoted a decrease of sesquiterpene hydrocarbons (25.4% to 10.6%) and an increase of oxygenated sesquiterpenes (67.0% to 82.7%) in the leaf EO. In addition, an increase of the main compounds ?-bisabolol (32.3% to 48.5%) and elemol (11.4% to 23.2%) was observed. However, in the roots EO the main compounds were monoterpenes as camphene, sabinene and limonene, which did not display variation. The leaf extract showed a significant variation in total phenolic content (6.8 ± 0.2 to 16.4 ± 1.0 mg AGE/g) and antioxidant activity (12.3 ± 2.0 to 73.7 ± 1.4 mg TE/g). The oils and extracts of the roots remained almost unchanged, suggesting that the inoculation with AMF induces a systemic response in P. nigrum and affects mainly the leaves. Industrial relevance. Piper nigrum essential oil is used as flavoring, antimicrobial and antioxidant agent in food preservation. These proprieties are attributed to the presence of the oxygenated sesquiterpenoids ?-bisabolol and elemol, which displayed an increased its content after AMF inoculation. |
Palavras-Chave: |
Atividade antioxidante; Compostos fenólicos. |
Thesagro: |
Pimenta. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
10/03/2011 |
Data da última atualização: |
10/03/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo de Divulgação na Mídia |
Autoria: |
SILVA, A. A. G. da. |
Afiliação: |
ANA ALEXANDRINA GAMA DA SILVA, CPATC. |
Título: |
Importante instrumento de política pública para o desenvolvimento do agronegócio. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
2011. |
Descrição Física: |
Artigo na mídia. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Disponível em: . |
Palavras-Chave: |
Artigo na mídia; Zoneamento agroecológico. |
Thesagro: |
Clima; Risco Climático. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/29300/1/Importante0001.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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