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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  04/06/2003
Data da última atualização:  12/01/2010
Autoria:  GOUVEIA, R. F. de; ALMEIDA, D. L. de.
Título:  Avaliação das características agronômicas de sete adubos verdes de inverno no município de Paty do Alferes(RJ).
Ano de publicação:  1997
Fonte/Imprenta:  Seropédica: EMBRAPA-CNPAB, 1997.
Páginas:  7 p.
Série:  (EMBRAPA-CNPAB. Comunicado Técnico, 20).
ISSN:  0104-8945
Idioma:  Português
Conteúdo:  Adubação verde. Cobertura do solo, produção e fitomassa e acúmulo de macronutrientes.
Palavras-Chave:  Aveia preta; Avenna Sativa; Brasil; Cultura de inversno; Ervilha comum; Ervilha peluda; Lupnus albus; Nabo forrageiro; Production; Rio de Janeiro; Tremoço-branco.
Thesagro:  Adubação Verde; Brassica Rapa; Climatologia; Cobertura do Solo; Leguminosa Forrageira; Pisum Sativum; Produção; Vicia Sativa.
Thesaurus Nal:  green manures.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPAB-2010/27145/1/cot020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE26277 - 1EMBFL - --00238CNPAB00238
CNPAB27145 - 1UMTFL - --000026
CPAO19698 - 1EMBFL - --FOL 10406FOL 10406
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  28/10/2022
Data da última atualização:  24/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  SANTOS, P. V. L.; CRUZ, E. de N. S. da; BARROSO, A. de S.; MOURÃO, R. H. V.; SETZER, W. N.; SILVA, J. K. da; NASCIMENTO, W. M. O. do; COSTA, J. S. da; FIGUEIREDO, P. L. B.
Afiliação:  PAULO VINICIUS LIMA SANTOS, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ; ELLEN DE NAZARÉ S. DA CRUZ, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ; ADENILSON DE SOUSA BARROSO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO OESTE DO PARÁ; ROSA HELENA VERAS MOURÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO OESTE DO PARÁ; WILLIAM N. SETZER, AROMATIC PLANT RESEARCH CENTER; JOYCE KELLY DA SILVA, AROMATIC PLANT RESEARCH CENTER; WALNICE MARIA O DO NASCIMENTO, CPATU; JAMILE SILVA DA COSTA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ; PABLO LUIS B. FIGUEIREDO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ.
Título:  Chemometric analysis of the seasonal variation in the essential oil composition of Psidium acutangulum growing in the Brazilian Amazon.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Biochemical Systematics and Ecology, v. 105, 104528, Dec. 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.bse.2022.104528
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Psidium acutangulum demonstrated promising results from its extracts for some biological activities, which may favor its use as herbal medicine. However, there is still a lack of research that identifies the chemical components of its essential oil. The present study aimed to evaluate the influence of climatic factors on the yield and the chemical composition of essential oils from the leaves and fruits of P. acutangulum. One specimen was monitored for one year with monthly collections. The essential oils were obtained by hydrodistillation, and the chemical composition was analyzed by gas chromatography coupled to mass spectrometry. Chemometric analyzes were performed to verify climatic influences on yields and the chemical composition of P. acutangulum oils. The average oil yields in the dry season (June/February, 0.7 ± 0.3%) and the rainy season (March/May, 0.9 ± 0.2%) did not show a statistical difference. There was a moderate negative correlation between oil yield and insolation (r = 0.53). The predominant class of EOs for seasonal (S) and fruits (F) were oxygenated sesquiterpenes (S: 27.9?85.0%; F: 15.5%), followed by sesquiterpene hydrocarbons (S: 5.5?46.2%; F: 51.0%) and monoterpene hydrocarbons (S:1.8?16.3%; F: 13.6%). The constituents with the highest content in the EOs of P. acutangulum were caryophyllene oxide (0.0?75.1%, 42.4 ± 18.2%), α-pinene (1.5?12.7%, 6.5 ± 3.7%), and α-cadinol (0.0?11.9%, 5.7 ± 2.2%) in leaves, and for the fruits were E-caryophyll... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Quimiometria.
Thesagro:  Araçá Pêra; Myrtaceae; Óleo Essencial; Psidium Acutangulum.
Thesaurus NAL:  Amazonia; Chemometrics.
Categoria do assunto:  W Química e Física
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Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU58484 - 1UPCAP - DD
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