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Registros recuperados : 28 | |
1. | | COSTA, M. D.; LOVATO, P. E.; SETE, P. B. Micorrização e indução de quitinases e b-1,3-glucanases e resistência à fusariose em porta-enxerto de videira Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 4, p. 376-383, abr. 2010 Título em inglês: Mycorrhizal inoculation and induction of chitinases and ?-1,3-glucanases and fusarium resistance in grapevine rootstock. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. |
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2. | | TASSINARI, A.; CIOTTA, M. N.; SETE, P. B.; RUFATO, A. de R.; BRUNETTO, G. Eficiência de absorção de nitrogênio em acessos de pereiras. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 16., 2019, Fraiburgo, SC. Anais...Levando conhecimento e tecnologia para a fruticultura. Vol II - Resumos. Fraiburgo, SC: Epagri, 23 a 25 jul. 2019. p. 162. XVI ENFRUTE 2019 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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4. | | DAL MAGRO, R.; FREITAS, R. F.; MELO, G. W. B. de; RODIGHERO, K.; SETE, P. B.; OLIVEIRA, P. D. de. A adubação do pessegueiro com composto orgânico pode influenciar nas variáveis físico-químicas dos frutos? In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 10.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 6., 2012, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2012. p.58 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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5. | | NAVA, G.; SETE, P. B.; NACHTIGALL, G. R.; MOURA-BUENO, J. M.; BRUNETTO, G.; MULAZZANI, R. P.; CIOTTA, M. N. Balanço de nutrientes em pomares. In: BRUNETTO, G.; ROZANE, D. E.; LOSS, A.; NATALE, W. (ed.). Estratégias de manejo para melhorar o aproveitamento de nutrientes em frutíferas. Santa Maria: Palotti, 2023. p. 53-75. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Uva e Vinho. |
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8. | | DAL MAGRO, R.; FREITAS, R. F.; RODHIGUERO, K.; SETE, P. B.; MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G. O uso de composto orgânico pode influenciar a qualidade físico-química do fruto do pessegueiro? In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, p. 6358-6361, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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9. | | BASSO, A.; MELO, G. W. B. de; SETE, P. B.; OLIVEIRA, R. A. de; DAL MAGRO, R.; BRUNETTO, G. Interferência do manejo de plantas de cobertura do solo sobre o estado nutricional e composição de frutos de pessegueiros. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Costão do Santinho, SC. Ciência do solo: para quê e para quem? Anais... Costão do Santinho: SBCS, 2013. 4 p. Resumo expandido. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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10. | | SETE, P. B.; TRAPP, T.; LOPES, J. D. R.; OLIVEIRA, P. D. de; MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G. Lixiviação de nitrogênio em um Cambissolo cultivado com pessegueiro e submetido à aplicação de composto orgânico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Costão do Santinho, SC. Ciência do solo: para quê e para quem? Anais... Costão do Santinho: SBCS, 2013. 4 p. Resumo expandido. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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11. | | OLIVEIRA, B. S.; COMIN, J. J.; MORAES, M. P. de; MELO, G. W. B. de; SETE, P. B.; BRUNETTO, G. Estado nutricional e produção em macieiras submetidas à aplicação de fontes de nutrientes. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Costão do Santinho, SC. Ciência do solo: para quê e para quem? Anais... Costão do Santinho: SBCS, 2013. 4 p. Resumo expandido. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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12. | | FREITAS, R. F.; DAL MAGRO, R.; RODHIGUERO, K.; SETE, P.; MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G. Crescimento e produtividade do pessegueiro cultivar 'Chimarrita' mediante adubação orgânica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. p. 6175-6178. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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13. | | FREITAS, R. F.; MELO, G. W. B. de; RODHIGUERO, K.; DAL MAGRO, R.; SETE, P.; OLIVEIRA, P. D. de. Crescimento e produtividade do pessegueiro cultivar 'Chimarrita' mediante adubação orgânica. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 10.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 6., 2012, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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14. | | FREITAS, R. F.; DAL MAGRO, R.; RODHIGUERO, K.; SETE, P.; MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G. Decomposição de plantas de cobertura em vinhedo sob sistema de cultivo coberto e descoberto. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. p. 6191-6194. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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15. | | MELO, G. W. B. de; SETE, P. B.; AMBROSINI, V. G.; FREITAS, R. F.; BASSO, A.; BRUNETTO, G. Nutritional status, yield and composition of peach fruit subjected to the application of organic compost. Acta Scientiarum, v. 38, n. 1. p. 103-109, Jan./Mar. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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16. | | SETE, P. B.; MELO, G. W. B. de; FREITAS, R. F.; DAL MAGRO, R.; BENEDET, L.; BRUNETTO, G. Produção de frutos em pessegueiros submetidos à aplicação de composto orgânico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, p. 6392-6395, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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17. | | DAL MAGRO, R.; FREITAS, R. F.; MELO, G. W. B. de; RODHIGUERO, K.; SETE, P. B.; OLIVEIRA, P. D. de. A utilização de fertilizantes foliares pode influenciar nas variáveis físico-químicas de frutos do pessegueiro? In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 10.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 6., 2012, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2012. p. 36. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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18. | | SETE, P. B.; CIOTTA, M. N.; STEFANELLO, L. O.; COMIM, J. J.; ROZANE, D. E.; BRACKMANN, A.; THEWES, F. R.; NAVA, G.; BETEMPS, D. L.; BRUNETTO, G. Calagem, adubação e estado nutricional em Pereiras. In ATUALIZAÇÃO SOBRE CALAGEM E ADUBAÇÃO EM FRUTÍFERAS., 2020, Santa Maria. Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, Núcleo Regional Sul da Sociedade Brasileira de Ciência do Solo (NRS-SBCS), 2020. p. 171-187 Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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19. | | PAULA, B. V. de; VITTO, B. B.; SETE, P. B.; TRAPP, T.; ZALAMENA, J.; MELO, G. W. B. de; BALDI, E.; TOSELLI, M.; ROZANE, D. E.; BRUNETTO, G. Annual and residual urea nitrogen contribution to the nutrition of peach trees (Prunus persica L.) grown under subtropical climate. Scientia Horticulturae, v. 284, e-110099, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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20. | | SETE, P. B.; PAULA, B. V. da; KULMANN, M. S. de S.; RUFATO, A. de R.; ROZANE, D. E.; HINDERSMANN, J.; KRUG, A. V.; BRUNETTO, G. Kinetic parameters related to nitrogen uptake efficiency of pear trees (Pyrus communis). Scientia Horticulturae, v. 272, article 109530s. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 28 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
09/03/2021 |
Data da última atualização: |
10/03/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SETE, P. B.; CIOTTA, M. N.; NAVA, G.; STEFANELLO, L. de O.; BRACKMANN, A.; BERGHETTI, M. R. P.; CADONÁ, E. A.; BRUNETTO, G. |
Afiliação: |
PAULA BEATRIZ SETE; MARLISE NARA CIOTTA; GILBERTO NAVA, CPACT; LINCON DE OLIVEIRA STEFANELLO; AURI BRACKMANN; MAGNO ROBERTO PASQUETTI BERGHETTI; ELIANA APARECIDA CADONÁ; GUSTAVO BRUNETTO. |
Título: |
Potassium fertilization effects on quality, economics, and yield in a pear orchard. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy Journal, v.112, n. 4, p. 3065-3075, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/agj2.20235 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Potassium (K) nutrient existent in the soil does not always supply pear tree (Pyrus communis L.) demand, which makes the use of potassium-based fertilizer necessary. The objective of this study was to evaluate the impact of potassium fertilization on yield and pears quality in order to establish critical K levels in soil and leaves. The treatments consisted of K application rates of control, 40, 80, 120 and 160 kg K2O ha?1 yr?1 during four crops (2013 to 2017). The fruit quantity, mass and yield were evaluated, and leaves were collected for nutrient analysis. Stratified soil samples were collected, prepared and subjected to exchangeable K extraction by Mehlich-1. In the last two crops, peel color, ethylene production, and respiratory rate were also evaluated after 90 days inside a controlled atmosphere storage chamber. After storage, pears were submitted to a shelf life of 7 days to evaluate the epidermis color, ethylene production, respiratory rate, total titratable acidity (TTA), soluble solids (SS), and pulp firmness. Potassium fertilization increased the exchangeable K contents in the soil, but it was not always correlated with an increase of K concentration in the leaves and fruit. The most economical dose was 45.40 kg K2O ha?1 in the 2016/2017 crop season. It was not possible to estimate K critical levels in the soil and leaves. The fruits submitted to higher doses of K showed the lowest values of ethylene production and respiration rate, which resulted in an increase in storage life in cold rooms and on the shelves. MenosPotassium (K) nutrient existent in the soil does not always supply pear tree (Pyrus communis L.) demand, which makes the use of potassium-based fertilizer necessary. The objective of this study was to evaluate the impact of potassium fertilization on yield and pears quality in order to establish critical K levels in soil and leaves. The treatments consisted of K application rates of control, 40, 80, 120 and 160 kg K2O ha?1 yr?1 during four crops (2013 to 2017). The fruit quantity, mass and yield were evaluated, and leaves were collected for nutrient analysis. Stratified soil samples were collected, prepared and subjected to exchangeable K extraction by Mehlich-1. In the last two crops, peel color, ethylene production, and respiratory rate were also evaluated after 90 days inside a controlled atmosphere storage chamber. After storage, pears were submitted to a shelf life of 7 days to evaluate the epidermis color, ethylene production, respiratory rate, total titratable acidity (TTA), soluble solids (SS), and pulp firmness. Potassium fertilization increased the exchangeable K contents in the soil, but it was not always correlated with an increase of K concentration in the leaves and fruit. The most economical dose was 45.40 kg K2O ha?1 in the 2016/2017 crop season. It was not possible to estimate K critical levels in the soil and leaves. The fruits submitted to higher doses of K showed the lowest values of ethylene production and respiration rate, which resulted in an increase ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Crop nutrit ion; Soi l fert i l i ty. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02268naa a2200241 a 4500 001 2130561 005 2021-03-10 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/agj2.20235$2DOI 100 1 $aSETE, P. B. 245 $aPotassium fertilization effects on quality, economics, and yield in a pear orchard.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aPotassium (K) nutrient existent in the soil does not always supply pear tree (Pyrus communis L.) demand, which makes the use of potassium-based fertilizer necessary. The objective of this study was to evaluate the impact of potassium fertilization on yield and pears quality in order to establish critical K levels in soil and leaves. The treatments consisted of K application rates of control, 40, 80, 120 and 160 kg K2O ha?1 yr?1 during four crops (2013 to 2017). The fruit quantity, mass and yield were evaluated, and leaves were collected for nutrient analysis. Stratified soil samples were collected, prepared and subjected to exchangeable K extraction by Mehlich-1. In the last two crops, peel color, ethylene production, and respiratory rate were also evaluated after 90 days inside a controlled atmosphere storage chamber. After storage, pears were submitted to a shelf life of 7 days to evaluate the epidermis color, ethylene production, respiratory rate, total titratable acidity (TTA), soluble solids (SS), and pulp firmness. Potassium fertilization increased the exchangeable K contents in the soil, but it was not always correlated with an increase of K concentration in the leaves and fruit. The most economical dose was 45.40 kg K2O ha?1 in the 2016/2017 crop season. It was not possible to estimate K critical levels in the soil and leaves. The fruits submitted to higher doses of K showed the lowest values of ethylene production and respiration rate, which resulted in an increase in storage life in cold rooms and on the shelves. 653 $aCrop nutrit ion 653 $aSoi l fert i l i ty 700 1 $aCIOTTA, M. N. 700 1 $aNAVA, G. 700 1 $aSTEFANELLO, L. de O. 700 1 $aBRACKMANN, A. 700 1 $aBERGHETTI, M. R. P. 700 1 $aCADONÁ, E. A. 700 1 $aBRUNETTO, G. 773 $tAgronomy Journal$gv.112, n. 4, p. 3065-3075, 2020.
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