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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sul. Para informações adicionais entre em contato com cppsul.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
26/11/2013 |
Data da última atualização: |
27/11/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, G. M. da; MAIA, M. B.; LOUÇAN, G. A.; COLPO, F. D.; PIRES, C. F.; MUZA, D. N. |
Afiliação: |
GUSTAVO MARTINS DA SILVA, CPPSUL; BOLSISTA CPPSUL; URCAMP; IDEAU; UNIPAMPA; URCAMP. |
Título: |
Diagnóstico de uma unidade rural com produção de sementes forrageiras na região da Campanha do Rio Grande do Sul. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Informativo Abrates, Londrina, v. 23, n. 2, ago. 2013. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Número especial. Edição dos resumos do 18º Congresso Brasileiro de Sementes. A semente na produtividade agrícola e na conservação de recursos genéticos. |
Thesagro: |
Semente. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00775naa a2200205 a 4500 001 1972231 005 2013-11-27 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, G. M. da 245 $aDiagnóstico de uma unidade rural com produção de sementes forrageiras na região da Campanha do Rio Grande do Sul.$h[electronic resource] 260 $c2013 300 $c1 CD-ROM. 500 $aNúmero especial. Edição dos resumos do 18º Congresso Brasileiro de Sementes. A semente na produtividade agrícola e na conservação de recursos genéticos. 650 $aSemente 700 1 $aMAIA, M. B. 700 1 $aLOUÇAN, G. A. 700 1 $aCOLPO, F. D. 700 1 $aPIRES, C. F. 700 1 $aMUZA, D. N. 773 $tInformativo Abrates, Londrina$gv. 23, n. 2, ago. 2013.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL) |
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Biblioteca |
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Registro |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
08/11/2021 |
Data da última atualização: |
22/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
REIS, I. A.; CLARO, P. I. C.; MARCOMINI, A. L.; MATTOSO, L. H. C.; SILVA, S. P. da; SENA NETO, A. R. de. |
Afiliação: |
LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA. |
Título: |
Annealing and crystallization kinetics of poly(lactic acid) pieces obtained by additive manufacturing. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Polymer Engineering Science, v. 61, 2021. |
Páginas: |
2097-2104 |
ISSN: |
1548-2634 |
DOI: |
10.1002/pen.25737 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this study, we investigated the influence of isothermal treatment of poly(lactic acid) (PLA) 3D printed samples at different crystallization temperatures. In this case, we analyzed the effect of each crystallization temperature on spherulites formation in printed PLA, affecting the final mechanical properties of pieces. For such, the thermomechanical properties, morphological structure, and crystallization kinetics were analyzed before and after thermal treatment. The 3D printed samples were heat treated at 80#1;C, 90#1;C, 100#1;C, 110#1;C, and 119#1;C. With annealing, we observed an improvement in the mechanical PLA properties; however, the exothermic crystallization peak was different for the samples. Pieces before annealing were found to have a low crystallinity index (Ic) of 2%–7%, and the pieces after annealing presented a considerable Ic (27%–34%). Annealing temperatures of 100#1;C, 110#1;C, and 119#1;C produced the fastest crystallization kinetics, while annealing temperatures of 80#1;C and 90#1;C resulted in the lowest crystallization kinetics for complete crystallization. After annealing, improvement in the flexural strength (34%–47%) and Young's modulus (26%–51%) for all annealed pieces occurred. The appropriate condition was observed at 100#1;C, which was the onset temperature of crystallization, owing to the combination of the shorter time of crystallization with the increased mechanical properties |
Palavras-Chave: |
Crystallization kinetics; Filament structure-property relations; Thermal annealing. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02219naa a2200253 a 4500 001 2135888 005 2022-11-22 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1548-2634 024 7 $a10.1002/pen.25737$2DOI 100 1 $aREIS, I. A. 245 $aAnnealing and crystallization kinetics of poly(lactic acid) pieces obtained by additive manufacturing.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a2097-2104 520 $aIn this study, we investigated the influence of isothermal treatment of poly(lactic acid) (PLA) 3D printed samples at different crystallization temperatures. In this case, we analyzed the effect of each crystallization temperature on spherulites formation in printed PLA, affecting the final mechanical properties of pieces. For such, the thermomechanical properties, morphological structure, and crystallization kinetics were analyzed before and after thermal treatment. The 3D printed samples were heat treated at 80#1;C, 90#1;C, 100#1;C, 110#1;C, and 119#1;C. With annealing, we observed an improvement in the mechanical PLA properties; however, the exothermic crystallization peak was different for the samples. Pieces before annealing were found to have a low crystallinity index (Ic) of 2%–7%, and the pieces after annealing presented a considerable Ic (27%–34%). Annealing temperatures of 100#1;C, 110#1;C, and 119#1;C produced the fastest crystallization kinetics, while annealing temperatures of 80#1;C and 90#1;C resulted in the lowest crystallization kinetics for complete crystallization. After annealing, improvement in the flexural strength (34%–47%) and Young's modulus (26%–51%) for all annealed pieces occurred. The appropriate condition was observed at 100#1;C, which was the onset temperature of crystallization, owing to the combination of the shorter time of crystallization with the increased mechanical properties 653 $aCrystallization kinetics 653 $aFilament structure-property relations 653 $aThermal annealing 700 1 $aCLARO, P. I. C. 700 1 $aMARCOMINI, A. L. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 700 1 $aSILVA, S. P. da 700 1 $aSENA NETO, A. R. de 773 $tPolymer Engineering Science$gv. 61, 2021.
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