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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sul.
Data corrente:  26/11/2013
Data da última atualização:  27/11/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, G. M. da; MAIA, M. B.; LOUÇAN, G. A.; COLPO, F. D.; PIRES, C. F.; MUZA, D. N.
Afiliação:  GUSTAVO MARTINS DA SILVA, CPPSUL; BOLSISTA CPPSUL; URCAMP; IDEAU; UNIPAMPA; URCAMP.
Título:  Diagnóstico de uma unidade rural com produção de sementes forrageiras na região da Campanha do Rio Grande do Sul.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Informativo Abrates, Londrina, v. 23, n. 2, ago. 2013.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Notas:  Número especial. Edição dos resumos do 18º Congresso Brasileiro de Sementes. A semente na produtividade agrícola e na conservação de recursos genéticos.
Thesagro:  Semente.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSUL13055 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  08/11/2021
Data da última atualização:  22/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  REIS, I. A.; CLARO, P. I. C.; MARCOMINI, A. L.; MATTOSO, L. H. C.; SILVA, S. P. da; SENA NETO, A. R. de.
Afiliação:  LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA.
Título:  Annealing and crystallization kinetics of poly(lactic acid) pieces obtained by additive manufacturing.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Polymer Engineering Science, v. 61, 2021.
Páginas:  2097-2104
ISSN:  1548-2634
DOI:  10.1002/pen.25737
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this study, we investigated the influence of isothermal treatment of poly(lactic acid) (PLA) 3D printed samples at different crystallization temperatures. In this case, we analyzed the effect of each crystallization temperature on spherulites formation in printed PLA, affecting the final mechanical properties of pieces. For such, the thermomechanical properties, morphological structure, and crystallization kinetics were analyzed before and after thermal treatment. The 3D printed samples were heat treated at 80#1;C, 90#1;C, 100#1;C, 110#1;C, and 119#1;C. With annealing, we observed an improvement in the mechanical PLA properties; however, the exothermic crystallization peak was different for the samples. Pieces before annealing were found to have a low crystallinity index (Ic) of 2%–7%, and the pieces after annealing presented a considerable Ic (27%–34%). Annealing temperatures of 100#1;C, 110#1;C, and 119#1;C produced the fastest crystallization kinetics, while annealing temperatures of 80#1;C and 90#1;C resulted in the lowest crystallization kinetics for complete crystallization. After annealing, improvement in the flexural strength (34%–47%) and Young's modulus (26%–51%) for all annealed pieces occurred. The appropriate condition was observed at 100#1;C, which was the onset temperature of crystallization, owing to the combination of the shorter time of crystallization with the increased mechanical properties
Palavras-Chave:  Crystallization kinetics; Filament structure-property relations; Thermal annealing.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17900 - 1UPCAP - DDPROCI.21/1462021/150
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