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Registros recuperados : 24 | |
5. | | AQUINO, D. A. L. de; SILVA, D. O. M. da; SANTOS, C. A. F.; CARVALHO, W. P.; SEIDO, S. L. Adaptabilidade e estabilidade para a produção de grãos secos em feijão-caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp). In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 1., 2016, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. p. 65-66. (Embrapa Semiárido. Documentos, 274). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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7. | | AQUINO, D. A. L. de; SANTOS, C. A. F.; SILVA, D. O. M. da; SEIDO, S. L.; SOUSA, R. R. C.; COELHO, W. C. P. Adaptabilidade e estabilidade para produção de vagem verde de feijão-caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp.). In: ENCONTRO DE GENÉTICA DO NORDESTE, 21., 2016, Recife. Anais... Ribeirão Preto: SBG; Recife: UFPE: UFRPE: UPE, 2016. p. 95. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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8. | | LEITE, J.; SEIDO, S. L.; MALHEIRO, M. G.; SANTOS, N. T. dos; OLIVEIRA, W. da S.; PINHEIRO, C. M.; XAVIER, G. R.; MARTINS, L. Caracterização morfológica de rizóbio nodulando caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp) em solos do submédio São Francisco: II - Cultivares. ENCONTRO NACIONAL DE MICROBIOLOGIA AMBIENTAL, 11.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10., 2008, Fortaleza. Resumos. FORTALEZA, CE: ENAMA, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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9. | | LEITE, J.; SEIDO, S. L.; MALHEIRO, M. G.; SANTOS, N. T. dos; OLIVEIRA, W. da S.; PINHEIRO, C. M.; XAVIER, G. R.; MARTINS, L. Caracterização morfológica de rizóbio nodulando caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp) em solos do submédio São Francisco: I - Procedência. In: ENCONTRO NACIONAL DE MICROBIOLOGIA AMBIENTAL, 11., SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10., 2008, Fortaleza. Resumos... Fortaleza, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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10. | | SEIDO, S. L.; SANTOS, C. A. F.; SILVA, D. O. M. da; AQUINO, D. A. L. de; SOUSA, R. R. C.; COELHO, W. C. P. Herança para cor de tegumento do grão em duas cultivares comercias de feijão-caupi. In: ENCONTRO DE GENÉTICA DO NORDESTE, 21., 2016, Recife. Anais... Ribeirão Preto: SBG; Recife: UFPE: UFRPE: UPE, 2016. p. 127. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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12. | | NUNES, G. F. de O.; MENEZES, K. A. S.; SAMPAIO, A. A.; LEITE, J.; FERNANDES JUNIOR, P. I.; SEIDO, S. L.; ZILLI, J. E.; MARTINS, L. M. V. Polyphasic characterization of forage legumes root nodule bacteria isolated from semiarid region in Brazil. Revista de Ciências Agrárias, v. 41, n. 3, p. 612-624, jul./set. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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13. | | NUNES, G. F. de O.; MENEZES, K. A. S.; SAMPAIO, A. A.; LEITE, J.; FERNANDES JUNIOR, P. I.; SEIDO, S. L.; ZILLI, J. E.; MARTINS, L. M. V. Polyphasic characterization of forage legumes root nodule bacteria isolated from semiarid region in Brazil. Revista de Ciências Agrárias, Lisboa v. 41, n. 3, p. 612-624, jul./set. 2018. Caracterização polifásica de bactérias de nódulos de leguminosas forrageiras isoladas da região semiárida do Brasil. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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14. | | SILVA, D. O. M. da; SANTOS, C. A. F.; SEIDO, S. L.; COELHO, W. C. P. C.; AQUINO, D. A. L. de. Retention of proteins and minerals after cooking in cowpea genotypes. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 47, n. 3, p. 353-359, jul./sep. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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15. | | BANDEIRA, G. R. L.; PINTO, H. C. dos S.; MAGALHÃES, P. S.; ARAGÃO, C. A.; QUEIROZ, S. O. P. de; SOUZA, E. R.; SEIDO, S. L. Manejo de irrigação para cultivo de alface em ambiente protegido. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 2, p. 237-241, abr./jun. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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16. | | SEIDO, S. L.; LEITE, J.; SAMPAIO, A. A.; NASCIMENTO, J. N. do; NUNES, G. F. de O.; XAVIER, G. R.; MARTINS, L. M. V. Seleção de rizóbio associado a feijão-caupi para tolerância à salinidade na região do submédio do Vale do São Francisco. In: ENCONTRO NACIONAL DE MICROBIOLOGIA AMBIENTAL, 11., SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10., 2008, Fortaleza. Resumos... Fortaleza, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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17. | | SOUZA, L. S. B. de; SEIDO, S. L.; NUNES, I. A. N.; GAVA, C. A. T.; AIDAR, S. de T.; FERNANDES JUNIOR, P. I. Solubilização de fosfato de cálcio e produção de AIA por isolados de bactérias diazotróficas de Tripogon spicatus. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA PARA O PROGRESSO DA CIÊNCIA, 65., 2013, Recife. Ciência para um novo Brasil. Recife: UFPE: SBPC, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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18. | | SILVA, D. O. M. da; SANTOS, C. A. F.; SEIDO, S. L.; SOUSA, R. R. C. de; COELHO, W. C. P.; AQUINO, D. A. L. de; SILVA, J. C. da. Adaptabilidade e estabilidade para ferro, zinco e produção de grãos em linhagens de feijão-caupi de porte ereto. In: ENCONTRO DE GENÉTICA DO NORDESTE, 21., 2016, Recife. Anais... Ribeirão Preto: SBG; Recife: UFPE: UFRPE: UPE, 2016. p. 93. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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19. | | SILVA, D. O. M. da; SANTOS, C. A. F.; SEIDO, S. L.; SOUSA, R. R. C. de; COELHO, W. C. P.; AQUINO, D. A. L. de; SILVA, J. C. da. Adaptabilidade e estabilidade para potássio, cálcio e produção de grãos em linhagens de feijão-caupi de porte ereto. In: ENCONTRO DE GENÉTICA DO NORDESTE, 21., 2016, Recife. Anais... Ribeirão Preto: SBG; Recife: UFPE: UFRPE: UPE, 2016. p. 94. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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20. | | SILVA, A. F. da; MENEZES, K. A. S.; AGUIAR, C. A. da C. de; SANTOS, A. B. dos; OLIVEIRA, X. B. de; SENA, P. T. S.; SEIDO, S. L.; MARTINS, L. M. V.; FERNANDES JUNIOR, P. I. Características fenotípicas de bactérias de nódulos de feijão-caupi nativas de um Argissolo Vermelho Amarelo em Petrolina, PE. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 4., 2015, Petrolina. Experiências e oportunidades para o desenvolvimento. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2015. 1 CD-ROM. (Embrapa Semiárido. Documentos, 262). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 24 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
20/08/2018 |
Data da última atualização: |
04/09/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
NUNES, G. F. de O.; MENEZES, K. A. S.; SAMPAIO, A. A.; LEITE, J.; FERNANDES JUNIOR, P. I.; SEIDO, S. L.; ZILLI, J. E.; MARTINS, L. M. V. |
Afiliação: |
GERSIKA FAKIRRA DE OLIVEIRA NUNES, UNIVERSIDADE DO ESTADO DA BAHIA; KELLY ALEXSANDRA SOUZA MENEZES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE ALAGOAS; ALINE ARAÚJO SAMPAIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; JAKSON LEITE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE ALAGOAS; PAULO IVAN FERNANDES JUNIOR, CPATSA; SIRANDO LIMA SEIDO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; JERRI EDSON ZILLI, CNPAB; LINDETE MÍRIA VIEIRA MARTINS, UNIVERSIDADE DO ESTADO DA BAHIA. |
Título: |
Polyphasic characterization of forage legumes root nodule bacteria isolated from semiarid region in Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Revista de Ciências Agrárias, v. 41, n. 3, p. 612-624, jul./set. 2018. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.19084/RCA17339 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Forage legumes are important resources in semiarid regions due to their abilities to adapt to soils with low fertility and fix nitrogen when associated with diazotrophic bacteria. Here, we applied a polyphasic approach to characterize a set of legume nodule isolates obtained from Clitoria ternatea and Stylosllntlzes capitata cultivated in the soils of a semiarid region of Brazil. A tolal of 126 bacterial isolates were obtained: 45 isolates frorn C. ternatea and 81 isolates from S. capitata. Nodulation tests revealed only ten isolates that nodulated their original host: six isolates from C. iernaiea and four isolates from S. capitata. These ten legume nodule isolates were phenotypically and genotypically characterized. All isolates grew in fructose, glucose, sodium glutamate, maltose, xylose. and sucrose. Metabolic tests showed a relationship between tolerance to salt and high temperaturas, where isolates that tolerated the highest salt concentration also tolerated the highest ternperature. Three isolates showed amylolytic activity, and four isolates showed carboxymethyl cellulolytic activity. 5treptomycin was the most limiting and nalidixic acid was the least limiting antibiotic to bacterial growth. Seven out of ten isolates were indol-acetic acid producers. Additionally, 165 rRNA gene partial sequencing enabled the identification of members of the genera Bacillus (1), Bradvrhizobium (4), Leifeonia (3), Microvirga (1), and Rhizobium (1). These data reveal phenotypically and genotypically di verse bacteria inhabiting the nodules of the forage legumes C. tematea and S. capitata represent an important microbial source to protect new biotechnological products and improve forage legumes in semiarid regions. MenosForage legumes are important resources in semiarid regions due to their abilities to adapt to soils with low fertility and fix nitrogen when associated with diazotrophic bacteria. Here, we applied a polyphasic approach to characterize a set of legume nodule isolates obtained from Clitoria ternatea and Stylosllntlzes capitata cultivated in the soils of a semiarid region of Brazil. A tolal of 126 bacterial isolates were obtained: 45 isolates frorn C. ternatea and 81 isolates from S. capitata. Nodulation tests revealed only ten isolates that nodulated their original host: six isolates from C. iernaiea and four isolates from S. capitata. These ten legume nodule isolates were phenotypically and genotypically characterized. All isolates grew in fructose, glucose, sodium glutamate, maltose, xylose. and sucrose. Metabolic tests showed a relationship between tolerance to salt and high temperaturas, where isolates that tolerated the highest salt concentration also tolerated the highest ternperature. Three isolates showed amylolytic activity, and four isolates showed carboxymethyl cellulolytic activity. 5treptomycin was the most limiting and nalidixic acid was the least limiting antibiotic to bacterial growth. Seven out of ten isolates were indol-acetic acid producers. Additionally, 165 rRNA gene partial sequencing enabled the identification of members of the genera Bacillus (1), Bradvrhizobium (4), Leifeonia (3), Microvirga (1), and Rhizobium (1). These data reveal phenotypically and ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Fixação biológica do nitrogênio. |
Thesagro: |
Clitoria Ternatea; Controle Biológico; Fixação de Nitrogênio; Leguminosa Forrageira. |
Thesaurus NAL: |
Biological control; Bradyrhizobium; Forage legumes; Nitrogen fixation; Stylosanthes capitata. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/181656/1/RCA-vol41-n3-art04-RCA17339.pdf
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Marc: |
LEADER 02812naa a2200337 a 4500 001 2094257 005 2024-09-04 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.19084/RCA17339$2DOI 100 1 $aNUNES, G. F. de O. 245 $aPolyphasic characterization of forage legumes root nodule bacteria isolated from semiarid region in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aForage legumes are important resources in semiarid regions due to their abilities to adapt to soils with low fertility and fix nitrogen when associated with diazotrophic bacteria. Here, we applied a polyphasic approach to characterize a set of legume nodule isolates obtained from Clitoria ternatea and Stylosllntlzes capitata cultivated in the soils of a semiarid region of Brazil. A tolal of 126 bacterial isolates were obtained: 45 isolates frorn C. ternatea and 81 isolates from S. capitata. Nodulation tests revealed only ten isolates that nodulated their original host: six isolates from C. iernaiea and four isolates from S. capitata. These ten legume nodule isolates were phenotypically and genotypically characterized. All isolates grew in fructose, glucose, sodium glutamate, maltose, xylose. and sucrose. Metabolic tests showed a relationship between tolerance to salt and high temperaturas, where isolates that tolerated the highest salt concentration also tolerated the highest ternperature. Three isolates showed amylolytic activity, and four isolates showed carboxymethyl cellulolytic activity. 5treptomycin was the most limiting and nalidixic acid was the least limiting antibiotic to bacterial growth. Seven out of ten isolates were indol-acetic acid producers. Additionally, 165 rRNA gene partial sequencing enabled the identification of members of the genera Bacillus (1), Bradvrhizobium (4), Leifeonia (3), Microvirga (1), and Rhizobium (1). These data reveal phenotypically and genotypically di verse bacteria inhabiting the nodules of the forage legumes C. tematea and S. capitata represent an important microbial source to protect new biotechnological products and improve forage legumes in semiarid regions. 650 $aBiological control 650 $aBradyrhizobium 650 $aForage legumes 650 $aNitrogen fixation 650 $aStylosanthes capitata 650 $aClitoria Ternatea 650 $aControle Biológico 650 $aFixação de Nitrogênio 650 $aLeguminosa Forrageira 653 $aFixação biológica do nitrogênio 700 1 $aMENEZES, K. A. S. 700 1 $aSAMPAIO, A. A. 700 1 $aLEITE, J. 700 1 $aFERNANDES JUNIOR, P. I. 700 1 $aSEIDO, S. L. 700 1 $aZILLI, J. E. 700 1 $aMARTINS, L. M. V. 773 $tRevista de Ciências Agrárias$gv. 41, n. 3, p. 612-624, jul./set. 2018.
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