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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  11/03/1999
Data da última atualização:  02/08/2019
Autoria:  VITÓRIA, A. P.; MAZZAFERA, P.
Afiliação:  ANGELA PIERRE VITÓRIA, Universidade Estadual de Campinas - UNICAMP/Departamento Fisiologia Vegetal. Bolsista do CNPq; PAULO MAZZAFERA, Universidade Estadual de Campinas - UNICAMP/Departamento Fisiologia Vegetal. Bolsista do CNPq.
Título:  Caffeine degradation in leaves and fruits of coffea arabica and coffea dewevrei.
Ano de publicação:  1998
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 33, n. 12, p. 1957-1961, dez. 1998.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em inglês: Degradação de cafeína em folhas e frutos de coffea arábica e coffea dewevrei.
Conteúdo:  The coffee species Coffea dewevrei and Coffea arabica have marked differences in caffeine metabolism and the control of the caffeine content during fruit ripening and leaf aging is still not clear. The aim of this work was a detailed investigation on the alkaloid degradation in young and aged leaves, and immature and mature fruits of these species. Young and aged leaves, and immature and mature fruits were fed with (2-14 C) caffeine. After an incubation period they were extracted for (2-14 C) caffeine and metabolites and analysed by reversed-phase liquid chromatography and radiocounting of collected fraction. In leaves and fruits of Coffea dewevrei there were higher degradation rates of caffeine. In both species, compared to young tissues, aged leaves and mature fruits presented lower capacity to degrade the alkaloid, what was shown by the low radioactivities detected in the metabolites formed in the degradation pathway. Radioactivity was detected in 7-methylxanthine, which is also a precursor in the caffeine biosynthesis. The data support the conclusion that the ratio betwenn biosynthesis and biodegradation controls the variation of the caffeine content during fruit ripening and leaf aging in C. arabica and C. dewevrei.
Palavras-Chave:  Caffeine metabolism; Coffee; Metabolismo da cafeina; Methylxanthines; Metilxantinas.
Thesagro:  Café.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/3676/1/pab414_96.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE3676 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  22/08/2012
Data da última atualização:  26/09/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  MIRANDA, M. Z. de; CAMPOS, L. A. C.; BASSOI, M. C.; ALMEIDA, J. L. de; FRANCO, F. de A.; ROSA FILHO, O.; SCHEEREN, P. L.; GUARIENTI, E. M.; RIEDE, C. R.; SCHOLZ, M. B. dos S.; MARCHIORO, V. S.; ROSA, A. C.
Afiliação:  MARTHA ZAVARIZ DE MIRANDA, CNPT; LUIZ ALBERTO COGROSSI CAMPOS, IAPAR; MANOEL CARLOS BASSOI, CNPSO; JULIANO LUIZ DE ALMEIDA, FAPA / AGRÁRIA; FRANCISCO DE ASSIS FRANCO, COODETEC; OTTONI ROSA FILHO, Biotrigo; PEDRO LUIZ SCHEEREN, CNPT; ELIANA MARIA GUARIENTI, CNPT; CARLOS ROBERTO RIEDE, IAPAR; MARIA BRÍGIDA DOS SANTOS SCHOLZ, IAPAR; VOLMIR SERGIO MARCHIORO, COODETEC; ANDRÉ CUNHA ROSA, BIOTRIGO.
Título:  Aptidão tecnológica de cultivares do Ensaio de Qualidade de Trigo do Paraná (EQT-PR) - safra 2011.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 6., 2012, Londrina. [Anais...]. Londrina: IAPAR, 2012. 5 p. Trabalho 106-1. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Thesagro:  Trigo; Variedade.
Thesaurus NAL:  Cultivars; Wheat.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/63181/1/106-1martha.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO33559 - 1UPCPL - CDCD 339
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