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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  05/12/2023
Data da última atualização:  05/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FIEBIG, M.; ANDRADE, D. R. M.; HELM, C. V.; MÍNDELO, L. J. O.; PRUDÊNCIO, E. S.
Afiliação:  MATHEUS FIEBIG, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; DAYANNE REGINA MENDES ANDRADE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; LEANDRO JOSÉ OLIVEIRA MÍNDELO, Bolsista produtividade CNPq / EMBRAPA / CNPF; ELANE SCHWINDEN PRUDÊNCIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA.
Título:  Potential use of almonds and shells pinhão for the development of açaí yogurts rich in bioactive compounds.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. Caderno de resumos [...]. Campinas: Galoá Science, 2023.
Páginas:  p. 606-607.
ISBN:  978-65-89463-70-2
Idioma:  Português
Notas:  SLACAN 2023.
Conteúdo:  Pinhão, a regional product from the southern states of Brazil, is the seed of the Paraná pinhão(Araucaria angustifolia) currently consumed in cooked or roasted form. However, taking advantage ofthis natural resource by developing products with claims of functional properties would be innovative.This way, yogurts were prepared from whole milk (3% fat) using the starter cultures Streptococcusthermophilus and Lactobacillus bulgaricus with açaí pulp. They added pinhão fl our (almonds and shellsor only almonds) and nanosuspension from pinhão failures (obtained from the female strobilus (pinecones) of Araucaria angustifolia trees). Eight yogurt samples were prepared, varying the addition offl ours and their mixtures and nanosuspension between 5 and 10%. Determinations of bioactivecompounds were carried out, such as total phenolic compounds and antioxidant activity, using theABTS+ and DPPH methods. The phenolic content of the yogurt sample containing 2.5% of each of thetwo pinhão fl ours showed an increase of 132.6% compared to the control sample (açaí yogurt). Usingthe ABTS+ method, the antioxidant activity increased for pinhão fl our containing almonds and shells, with an increase compared to the control sample of 47.2%. The same behavior was observed for theDPPH method, increasing by 130.4%. From the results obtained, it was confi rmed that all samplesadded from pinhão fl ours, as well as nanosuspension, showed the potential of use aiming the obtentionof a product with higher bi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioativos.
Thesagro:  Alimento; Araucária Angustifólia; Iogurte; Pinhão; Produto Florestal.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Yogurt.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58747 - 1UPCRA - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  01/03/2011
Data da última atualização:  04/03/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  PRIOLLI, R. H. G.; RAMOS, L. C. S.; POT, D.; MOLLER, M.; GALLO, P. B.; PASTINA, M. M.; GARCIA, A. A. F.; YAMAMOTO, P. Y.; LANNES, S. D.; FERREIRA, L. P.; SCHOLZ, M. B. S.; MAZZAFERA, P.; PEREIRA, L. F. P.; COLOMBO, L. F. P.
Afiliação:  ESALQ/USP; IAC; IAPAR/CIRAD; IAC; IAC; ESALQ/USP; EEALQ/USP; IAC; IAPAR; IAPAR; IAPAR; UNICAMP; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, SAPC; IAC.
Título:  Construction of a genetic map based on an interspecific F2 population between Coffea arabica and Coffea canephora and its usefulness for quality related traits.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 22., 2008, Campinas.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Genetic maps based on molecular markers have been developed in a large set of plants and this strategy has proven its efficiency towards the identification of tools for marker assisted selection. In the present study, AFLP and SSR markers were used to build a genetic map of an interspecific F2 population between Coffea arabica and Coffea canephora. It was identified 349 AFLP markers and 50 SSR alleles segregating in 90 F2 plants from forty four AFLP combinations and 19 SSR loci. For the map construction, only single dose markers segregating 3:1 in the F2 were considered (248 AFLP markers and 27 SSR alleles, standing for to 68.9% of the polymorphic markers). The genetic map was build and one hundred and sixty nine markers were mapped, corresponding to 155 AFLP markers and 14 SSR loci. Thirty seven linkage groups corresponding to a total map length of 1011 cM were obtained, with an average distance between the markers of 5.98 cM and an average of 4.58 markers per linkage group. Forty-six marker trait associations were found; of which, nineteen were associated with sugar content, eight for caffeine, eight for CGA, one for caffeine and CGA and ten for total production per plant. Only four single markers associations were detected at both years of determinations. The single markers analysis for QTL detection allowed us to obtain previous information of putative QTL association for coffee quality and productivity. Additional markers are being added to this working linkage map for ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Genetic maps.
Thesagro:  Coffea Arábica; Coffea Canephora.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC12 - 1UPCAA - DD
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