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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Rondônia... Mostrar Todas |
Data corrente: |
18/07/1995 |
Data da última atualização: |
18/07/1995 |
Autoria: |
LOPES, J. F.; OLIVEIRA, C. A. S.; FRANCA, F. H.; CHARCHAR, J. M.; MAKISHIMA, N.; FONTES, R. R. |
Afiliação: |
EMBRAPA-CNPH - Brasilia, DF. |
Título: |
A cultura do chuchu. |
Ano de publicação: |
1994 |
Fonte/Imprenta: |
Brasilia: EMBRAPA-CNPH / EMBRAPA-SPI, 1994. |
Páginas: |
55p. |
Série: |
(EMBRAPA-SPI. Colecao Plantar, 14). |
ISBN: |
85-85007-21-4 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O chuchuzeiro e uma planta conhecida ha seculos. De origem mexicana, cultivado pelos antigos Astecas que o chamavam Chayotl, tinha grande destaque entre as hortalicas da epoca e sua fama transpos, em pouco tempo, as fronteiras mexicanas, passando primeiramente para as Antilhas e dai para os demais paises. E uma planta herbacea de ramas muito longaspertencente a familia das Cucurbitaceas, sendo seu nome cientifico Sechium edule Swartz. Alem do chuchu, estao incluidos nesta familia a melancia, o melao, as aboboras, as morangas, o pepino, o maxixe, a bucha e muitos outros. O Brasil e o maior produtor do mundo dessa hortalica de frutos, tendo produzido, em 1993, cerca de 400.000 t, considerando-se apenas as lavouras cujos frutos foram comercializados atraves do ..sistema SINAC (CEASAS e CEAGESP). E uma das dez hortalicas mais consumidas no Pais, perdendo, em alguns estados, apenas para o tomate e a batata. Os principais Estados produtores sao: Rio de Janeiro, Sao Paulo,Minas gerais, Bahia e Pernambuco. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Chayote; Chayote - Culture; Chuchu - Cultivo; Classificação; Control; Controle; Cropping; Cucurbit fruits; Cultivation; Cultivation climate; Cultive; Cultivo; Disease; Diseases; Harvest; Irrigacao - Plantio; Irrigation - Plantation; Package; Pest; Pests - Diseases; Plant diseases; Plantation; Pragas - Doencas; Production; Sechium edute; System; Trato cultural; Variety; Yield. |
Thesagro: |
Chuchu; Clima; Colheita; Comercialização; Doença; Embalagem; Espécie; Hortaliça; Inseto; Irrigação; Legume; Plantio; Pós-Colheita; Praga; Produção; Produtividade; Sechium Edule; Solo; Variedade. |
Thesaurus Nal: |
classification; disease control; harvesting; horticulture; insect control; irrigation; legumes; marketing; packaging; pests; soil; varieties. |
Categoria do assunto: |
-- A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162282/1/A-cultura-do-chuchu.pdf
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Marc: |
LEADER 03188nam a2200937 a 4500 001 1753296 005 1995-07-18 008 1994 bl uuuu 00u1 u #d 020 $a85-85007-21-4 100 1 $aLOPES, J. F. 245 $aA cultura do chuchu. 260 $aBrasilia: EMBRAPA-CNPH / EMBRAPA-SPI$c1994 300 $a55p. 490 $a(EMBRAPA-SPI. Colecao Plantar, 14). 520 $aO chuchuzeiro e uma planta conhecida ha seculos. De origem mexicana, cultivado pelos antigos Astecas que o chamavam Chayotl, tinha grande destaque entre as hortalicas da epoca e sua fama transpos, em pouco tempo, as fronteiras mexicanas, passando primeiramente para as Antilhas e dai para os demais paises. E uma planta herbacea de ramas muito longaspertencente a familia das Cucurbitaceas, sendo seu nome cientifico Sechium edule Swartz. Alem do chuchu, estao incluidos nesta familia a melancia, o melao, as aboboras, as morangas, o pepino, o maxixe, a bucha e muitos outros. O Brasil e o maior produtor do mundo dessa hortalica de frutos, tendo produzido, em 1993, cerca de 400.000 t, considerando-se apenas as lavouras cujos frutos foram comercializados atraves do ..sistema SINAC (CEASAS e CEAGESP). E uma das dez hortalicas mais consumidas no Pais, perdendo, em alguns estados, apenas para o tomate e a batata. Os principais Estados produtores sao: Rio de Janeiro, Sao Paulo,Minas gerais, Bahia e Pernambuco. 650 $aclassification 650 $adisease control 650 $aharvesting 650 $ahorticulture 650 $ainsect control 650 $airrigation 650 $alegumes 650 $amarketing 650 $apackaging 650 $apests 650 $asoil 650 $avarieties 650 $aChuchu 650 $aClima 650 $aColheita 650 $aComercialização 650 $aDoença 650 $aEmbalagem 650 $aEspécie 650 $aHortaliça 650 $aInseto 650 $aIrrigação 650 $aLegume 650 $aPlantio 650 $aPós-Colheita 650 $aPraga 650 $aProdução 650 $aProdutividade 650 $aSechium Edule 650 $aSolo 650 $aVariedade 653 $aBrasil 653 $aChayote 653 $aChayote - Culture 653 $aChuchu - Cultivo 653 $aClassificação 653 $aControl 653 $aControle 653 $aCropping 653 $aCucurbit fruits 653 $aCultivation 653 $aCultivation climate 653 $aCultive 653 $aCultivo 653 $aDisease 653 $aDiseases 653 $aHarvest 653 $aIrrigacao - Plantio 653 $aIrrigation - Plantation 653 $aPackage 653 $aPest 653 $aPests - Diseases 653 $aPlant diseases 653 $aPlantation 653 $aPragas - Doencas 653 $aProduction 653 $aSechium edute 653 $aSystem 653 $aTrato cultural 653 $aVariety 653 $aYield 700 1 $aOLIVEIRA, C. A. S. 700 1 $aFRANCA, F. H. 700 1 $aCHARCHAR, J. M. 700 1 $aMAKISHIMA, N. 700 1 $aFONTES, R. R.
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
21/10/2020 |
Data da última atualização: |
03/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MUMBACH, G. L.; GATIBONI, L. C.; DE BONA, F. D.; SCHMITT, D. E.; CORREA, J. C.; GABRIEL, C. A.; DALL'ORSOLETTA, D. J.; IOCHIMS, D. A. |
Afiliação: |
GILMAR LUIZ MUMBACH, UDESC/Lages; LUCIANO COLPO GATIBONI, North Carolina State University; FABIANO DANIEL DE BONA, CNPT; DJALMA EUGÊNIO SCHMITT, UFSC; JULIANO CORULLI CORREA, CNPSA; CAMILA ADAIME GABRIEL, UDESC/Lages; DANIEL JOÃO DALL'ORSOLETTA, CNPq; DANIEL ALEXANDRE IOCHIMS, UDESC/Lages. |
Título: |
Agronomic efficiency of organomineral fertilizer in sequential grain crops in southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy Journal, v. 112, ed. 4, p. 3037-3049, Jul/Ago 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/agj2.20238 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract The use of organomineral fertilizers in agriculture instead of mineral fertilizers is a way to add organic compounds to the soil, potentially improving its properties and crop production. Our objective was to evaluate the agronomic efficiency of an organomineral fertilizer manufactured from poultry litter and mineral fertilizers. The experiment was carried out in a Humic Cambisol in the subtropical region of Brazil, with high organic matter content, low phosphorus content, and very high potassium content. The study consisted of six treatments: mineral fertilizer (monoammonium phosphate, KCl, and urea), at rates of 100 and 150% of the technical recommendation; organic fertilizer (poultry litter), at 100% rate; organomineral fertilizer (poultry litter + monoammonium phosphate), at rates of 100 and 150%; and control treatment (without fertilization). Between 2015 and 2017, common bean (Phaseolus vulgaris), wheat (Triticum aestivum L.), and corn (Zea mays L.) were sequentially cultivated. Before performing the experiment and at the end of the fourth crop, chemical properties of the soil were analyzed in the 0- to 10- and 10- to 20-cm layers. The use of fertilizers increased crop yield, but there was no difference between the three fertilizer sources or between the 100 and 150% rates of the technical recommendation. Chemical properties of the soil were altered in a similar manner with fertilization, regardless of the fertilizer source used. According to the results, the organomineral fertilizer can replace mineral fertilizers with equivalent performance. MenosAbstract The use of organomineral fertilizers in agriculture instead of mineral fertilizers is a way to add organic compounds to the soil, potentially improving its properties and crop production. Our objective was to evaluate the agronomic efficiency of an organomineral fertilizer manufactured from poultry litter and mineral fertilizers. The experiment was carried out in a Humic Cambisol in the subtropical region of Brazil, with high organic matter content, low phosphorus content, and very high potassium content. The study consisted of six treatments: mineral fertilizer (monoammonium phosphate, KCl, and urea), at rates of 100 and 150% of the technical recommendation; organic fertilizer (poultry litter), at 100% rate; organomineral fertilizer (poultry litter + monoammonium phosphate), at rates of 100 and 150%; and control treatment (without fertilization). Between 2015 and 2017, common bean (Phaseolus vulgaris), wheat (Triticum aestivum L.), and corn (Zea mays L.) were sequentially cultivated. Before performing the experiment and at the end of the fourth crop, chemical properties of the soil were analyzed in the 0- to 10- and 10- to 20-cm layers. The use of fertilizers increased crop yield, but there was no difference between the three fertilizer sources or between the 100 and 150% rates of the technical recommendation. Chemical properties of the soil were altered in a similar manner with fertilization, regardless of the fertilizer source used. According to the results, the ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Fertilizante mineral; Fertilizante orgânico. |
Thesagro: |
Adubo Orgânico; Fertilidade. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217206/1/agj2.20238.pdf
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Marc: |
LEADER 02402naa a2200265 a 4500 001 2126026 005 2020-11-03 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/agj2.20238$2DOI 100 1 $aMUMBACH, G. L. 245 $aAgronomic efficiency of organomineral fertilizer in sequential grain crops in southern Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aAbstract The use of organomineral fertilizers in agriculture instead of mineral fertilizers is a way to add organic compounds to the soil, potentially improving its properties and crop production. Our objective was to evaluate the agronomic efficiency of an organomineral fertilizer manufactured from poultry litter and mineral fertilizers. The experiment was carried out in a Humic Cambisol in the subtropical region of Brazil, with high organic matter content, low phosphorus content, and very high potassium content. The study consisted of six treatments: mineral fertilizer (monoammonium phosphate, KCl, and urea), at rates of 100 and 150% of the technical recommendation; organic fertilizer (poultry litter), at 100% rate; organomineral fertilizer (poultry litter + monoammonium phosphate), at rates of 100 and 150%; and control treatment (without fertilization). Between 2015 and 2017, common bean (Phaseolus vulgaris), wheat (Triticum aestivum L.), and corn (Zea mays L.) were sequentially cultivated. Before performing the experiment and at the end of the fourth crop, chemical properties of the soil were analyzed in the 0- to 10- and 10- to 20-cm layers. The use of fertilizers increased crop yield, but there was no difference between the three fertilizer sources or between the 100 and 150% rates of the technical recommendation. Chemical properties of the soil were altered in a similar manner with fertilization, regardless of the fertilizer source used. According to the results, the organomineral fertilizer can replace mineral fertilizers with equivalent performance. 650 $aAdubo Orgânico 650 $aFertilidade 653 $aFertilizante mineral 653 $aFertilizante orgânico 700 1 $aGATIBONI, L. C. 700 1 $aDE BONA, F. D. 700 1 $aSCHMITT, D. E. 700 1 $aCORREA, J. C. 700 1 $aGABRIEL, C. A. 700 1 $aDALL'ORSOLETTA, D. J. 700 1 $aIOCHIMS, D. A. 773 $tAgronomy Journal$gv. 112, ed. 4, p. 3037-3049, Jul/Ago 2020.
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