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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  12/12/2016
Data da última atualização:  23/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DALCIN, V. C.; FISCHER, V.; DALTRO, D. dos S.; ALFONZO, E. P. M.; STUMPF, M. T.; KOLLING, G. J.; SILVA, M. V. G. B.; McMANUS, C.
Afiliação:  Vanessa Calderaro Dalcin, UFRGS; Vivian Fischer, UFRGS; Darlene dos Santos Daltro, UFRGS; Evelyn Priscila München Alfonzo, UFRGS; Marcelo Tempel Stumpf, Universidade Federal do Rio Grande, São Lourenço do Sul, RS; Giovani Jacob Kolling, UFRGS; MARCOS VINICIUS GUALBERTO B SILVA, CNPGL; Concepta McManus, UNB.
Título:  Physiological parameters for thermal stress in dairy cattle.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Zootecnia, v. 45, n. 8, p. 458-465, 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to investigate changes in physiological parameters of dairy cows and understand which physiological parameters show greater reliability for verification of heat stress. Blood samples were collected for analysis and included hematocrit (Ht), erythrocyte count (ERY), and hemoglobin count (HEMO). In addition, physiological variables, including rectal temperature (RT), heart rate (HR), respiratory rate (RR), and panting score (PS) were recorded in 38 lactating cows. These varied according to genetic group (½, ¾, and pure bred Holstein (HO)). Analysis of variance considering the effects of genetic group, days, and their interaction as well as linear and quadratic effect of the black globe humidity index (BGHI) was performed, as well as broken-line regression. These values were higher in pure HO than in ¾ and ½ groups. The average BGHI during the morning was 74, when 70, 43, and 13% of pure HO, ¾, and ½, respectively, presented RR above reference value. The RR was the best indicator of heat stress and its critical value was 116 breaths/min for ½, 140 for ¾, and 168 breaths/min for pure HO cows. In the HO group, physiological variables increased linearly with BGHI, without presenting inflection in the regression. The inflection point occurred at a higher BGHI for the ½ group compared with the other groups. Hematocrit and HEMO were different among genetic groups and did not vary with BGHI, showing that stress was not sufficient to alter these hematolo... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Broken line; Critical values; Thermal comfort.
Thesaurus Nal:  Animal comfort; thermoregulation.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/151585/1/Cnpgl-2016-RevBrasZoot-Physiological.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL22992 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  21/12/2009
Data da última atualização:  21/12/2009
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  TORRE NETO, A.; VAZ, C. M. P.; MILORI, D. M.; JORGE, L. A. C.; RABELLO, L. M.; MATTOSO, L. H. C.; INAMASU, R. Y.; BASSANESI, R. B.; SCHEPERS, J. S.
Afiliação:  ANDRE TORRE NETO, CNPDIA; CARLOS MANOEL PEDRO VAZ, CNPDIA; DEBORA MARCONDES BASTOS P MILORI, CNPDIA; LUCIO ANDRE DE CASTRO JORGE, CNPDIA; LADISLAU MARCELINO RABELLO, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; RICARDO YASSUSHI INAMASU, CNPDIA.
Título:  Instrumented citrus production.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: ALBRIGO, L. G.; EHSANI, R. (Ed.). Proceedings of the international symposium on application on precision agriculture for fruits and vegetables. Leaven: ISHS, 2009. p. 101-112.
Série:  (Acta Horticulturae, 824).
Idioma:  Inglês
Thesaurus NAL:  Citrus.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA12395 - 1UPCSP - PPPROCI-09.001972009.00197
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