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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  28/11/2023
Data da última atualização:  28/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ZANOTTO, M. J.; PAGNUSSATT, H.; VALENTINI, F. D. A.; DAL SANTO, A.; LEITE, F.; MIS, G.; ZACCARON, G.; GALLI, G. M.; CALDERANO, A. A.; TAVERNARI, F. de C.; SILVA, A. S. da; PAIANO, D.; PETROLLI, T. G.
Afiliação:  MARLON JOSÉ ZANOTTO, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó; HELOÍSA PAGNUSSATT, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê; FERNANDA DANIELI ANTONIAZZI VALENTINI, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê; ALÍCIA DAL SANTO, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê; FELIPE LEITE, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê; GILSO MIS, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê; GUSTAVO ZACCARON, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê; GABRIELA MIOTTO GALLI, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; ARELE ARLINDO CALDERANO, Universidade Federal de Viçosa; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; ALEKSANDRO SCHAFER DA SILVA, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó; DIOVANI PAIANO, Universidade do Estado de Santa Catarina; TIAGO GOULART PETROLLI, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê.
Título:  Addition of capsaicin in the mdiet of turkeys: effects on growth performance and antioxidant and oxidant status in serum and in meat.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Zootecnia, v. 52, ed .e20220145, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.37496/rbz5220220145
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The objective of this study was to evaluate whether the addition of different levels of capsaicin in the diet of female turkeys has beneficial effects on growth performance and the antioxidant and oxidant status in serum and meat. A total of 150 female turkeys were distributed in a completely randomized design with three treatments with five replicates per treatment and ten birds per experimental unit. Treatments were identified as control (without additive); T400 – basal diet containing 400 mg/kg of pepper extract per kg of feed; and T800 – basal diet supplemented with 800 mg/kg of pepper extract per kg of feed. Growth performance was measured on days 1 and 20 of the experiment. Blood samples were collected at 20 days of the experiment for analysis of the oxidant and antioxidant status, and at 20 days, five birds were euthanized per treatment for the analysis of the oxidant and antioxidant status of the meat. The turkeys fed diet supplemented with capsaicin had lower feed intake and better feed:gain ratio. Turkeys in the T800 treatment showed a reduction in serum levels of reactive oxygen species (ROS) and thiobarbituric acid, and this same effect was observed for ROS in their breast meat. Capsaicin supplementation improves feed conversion and reduces feed intake without altering weight gain in female turkeys. Furthermore, the addition of 800 g/ton reduces lipid peroxidation and protein oxidation in the serum and reduces protein oxidation in broiler turkey meat. R... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antioxidant capacity; Capacidade antioxidante; Capsaicin extract; Extrato de capsaicina; Qualidade da carne.
Thesagro:  Ave Domestica.
Thesaurus Nal:  Aves; Meat quality; Poultry.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158772/1/final10255.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA22604 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  03/10/2017
Data da última atualização:  16/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  C - 0
Autoria:  CASTANHEDE FILHO, A. J.; SANTOS, L. S.; GUILHON, G. M. S. P.; MORAES, R. C.; SANTOS, R. A. dos; SOUZA FILHO, A. P. da S.; FELIZZOLA, J. F.
Afiliação:  Antonio Jose Cantanhede Filho, Federal Institute of Education Science and Technology of Maranhao; Lourivaldo Silva Santos, UFPA; Giselle Maria Skelding Pinheiro Guilhon, UFPA; Raissa Costa Moraes, UFPA; Reinaldo Araujo dos Santos, UFPA; ANTONIO PEDRO DA SILVA SOUZA FILHO, CPATU; JULIANA FEITOSA FELIZZOLA, CPATU.
Título:  Identified substances from the leaves of Tephrosia cinerea (Leguminoseae) crude extracts and their phytotoxic effects.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  International Journal of Life-Sciences Scientific Research, v. 3, n. 4, p. 1137-1141, 2017.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This research evaluated the phytotoxic effect of the hexane (H.E), ethyl acetate (EtOAc.E) and methanolic (MeOH.E) crude extracts of the Tephrosia cinerea leaves on the seed germination of seeds using two weed species, Mimosa pudica (Malícia) and Senna obtusifolia (Mata-pasto), as test plants. The compounds were isolated using classic chromatography techniques and the structural elucidation of the compounds was performed by 1H and 13C NMR (1D and 2D) techniques. The ethyl acetate and methanolic extracts of T. cinerea were the most active, as they inhibited the germination of seeds in 92.0% and 81.0% respectively of malícia and mata-pasto, the ethyl acetate extract inhibited germination by 81.0% and the methanolic extract by 32.0%. The chemical study led to isolation of cinnamic acid and rotenone from the ethyl acetate extract, and mixture containing triacylglycerol and ß-sitosterol fatty acids from the hexane extract and the disaccharide trehalose from methanolic extract.
Palavras-Chave:  Espécies invasivas; Extratos brutos.
Thesagro:  Fitotoxicidade; Rotenona.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/164582/1/TephrosiaCinerea.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU54177 - 1UPCAP - DD
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