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45. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MARTINS, O. F. L.; MOTA, W. F. da; OLIVEIRA, V. R.; VIEIRA, J. C. B.; MADUREIRA, R. P.; SANTOS, M. G. P. dos. Avaliação de cultivares de cebola no norte de Minas Gerais. Horticultura Brasíleira, Brasília, DF, v. 27, n. 2, p. S3019-S3023, ago. 2009. CD-ROM. Suplemento. Trabalho apresentado no 49. Congresso Brasileiro de Olericultura, Águas de Lindóia, SP. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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47. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GOMES, J. da S.; SANTOS, L. R. dos; COELHO, M. B.; BERTOLACCI, M. A. B. C.; MANTOVANI, C.; SANTANA, M.; SANTOS, M. G. dos; ROSINHA, G. M. S. Avaliação da imunogenicidade e potencial de proteção de vacinas de subunidades de Brucella abortus. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA GADO DE CORTE, 15., 2019, Campo Grande, MS. [Resumos dos trabalhos...]. Brasília, DF: Embrapa, 2019 80 p. (Embrapa Gado de Corte. Documentos, 264). Comitê Organizador: Marlene de Barros Coelho; Lenita Ramires dos Santos; Rodrigo Carvalho Alva; Lucimara Chiari; Thais Basso Amaral. p. 48-49 Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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48. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, M. G. M. F.; DÓREA, J. R. R.; SANTOS, F. A. P.; AZEVEDO, J. A. G. de; PEREIRA, L. G. R.; CABRAL, I. dos S. Cinética da degradação ruminal in vitro da fração fibrosa do capim Marandu com diferentes níveis de inclusão de milho. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 47., 2010, Salvador. Empreendedorismo e progresso científico na zootecnia brasileira: anais. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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50. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VERBISCK, N. V.; SUNIGA, P. A.; MANTOVANI, C.; SOUZA, I. I.; SANTOS, M. G. dos; ARAUJO, F. R.; SANTOS, L. R. dos. Espectro de massas de referência para identificação de Burkholderia mallei por espectrometria de massas MALDI-TOF. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2022. (Embrapa Gado de Corte. Comunicado Técnico, 165). ODS 3. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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51. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, E. R. M. de; SOUZA, E. de S.; GIRARDI, E. A.; SOARES FILHO, W. dos S.; SANTOS, M. G.; PASSOS, O. S. Escala de notas para avaliação de crescimento pós-transplantação DF Citros. In: REUNIÃO ANUAL DE CIÊNCIA, TECNOLOGIA, INOVAÇÃO E CULTURA NO RECÔNCAVO DA BAHIA - RECONCITEC, 2., 2012, Cruz das Almas. Energias Renováveis, Educação, Tecnologia e Sociedade. Cruz das Almas, BA: UFRB, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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52. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, M. G. N. dos; SOUZA, L. G. V.; ORTIZ, J. A. R.; TEBA, C. S.; CARVALHO, C. W. P.; ASCHERI, J. L. R.; FIRMINO, P. de T. Efeito da umidade e gergelim na densidade aparente e expansão radial de extrusados expandidos de milho. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 21.; SEMINÁRIO LATINO AMERICANO E DO CARIBE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 2008, Belo Horizonte. Ciência e inovação para o desenvolvimento sustentável. Belo Horizonte: SBCTA, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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53. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, M. G. N. dos; SOUZA, L. G. V.; ORTIZ, J. A. R.; TEBA, C. S.; CARVALHO, C. W. P.; ASCHERI, J. L. R.; FIRMINO, P. de T. Efeito da umidade e gergelim na densidade aparente e expansão radial de extrusados expandidos de milho. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 21.; SEMINÁRIO LATINO AMERICANO E DO CARIBE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 2008, Belo Horizonte. Ciência e inovação para o desenvolvimento sustentável. Belo Horizonte: SBCTA, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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54. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SALMAN, A. K. D.; CARVALHO, G. A. de; FARIA, F. R.; SILVA, B. U. de F.; SANTOS, M. G. R. dos; SANTOS, L. O.; SOUZA, J. P. de. Digestibilidade aparente e consumo de dietas contendo torta de cupuaçu em vacas leiteiras. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DO LEITE, 13.; WORKSHOP DE POLÍTICAS PÚBLICAS, 13.; SIMPÓSIO DE SUSTENTABILIDADE DA ATIVIDADE LEITEIRA, 14., Porto Alegre. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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55. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MEDEIROS, C. D.; FERREIRA NETO, M. J.; OLIVEIRA, M. T.; RIVAS, R.; PANDOLFI, V.; KIDO, E. A.; BALDANI, J. I.; SANTOS, M. G. Photosynthesis, antioxidant activities and trasncriptional responses in two sugarcane (Saccharum officinarum L.) cultivars under salts stress. Acta Physiologiae Plantarum Online, octubre, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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56. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KOBAYASHI, M. K.; XAVIER, A. A.; SANTOS, M. G.; AGUIAR, F. M.; LOBO JUNIOR, M.; CORSATO, C. E.; RIBEIRO, R. C. F.; FARIA, F. H. de S. Produção de matéria seca e sementes de quatro cultivares de feijoeiro conduzido em dois solos sob seis condições hídricas em casa de vegetação. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA, 36., 2007, Bonito, MS. Anais... Bonito, MS: SBEA, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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57. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, M. G.; PASSOS, O. S.; SOARES FILHO, W. dos S.; ROCHA, J. da S.; SANTANA, L. G. L.; SOUZA, E. dos S. Produção e vigor de clones de limeira ácida 'Tahiti' no Recôncavo baiano. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. pdf 1195 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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58. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TRINDADE, A. V.; SOUZA, F. V. D.; CARDOSO, C. E. L.; LORDELO, I. da R.; BRAGA, L. P.; RAMOS, P. C. B.; SANTOS, M. G. Prêmio de inovação na Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical: um marco para os 35 anos da unidade e para o futuro. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, 2., 2010, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2010. Disponível em: Acesso em: 21 fev. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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59. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, A. A. R.; SOARES FILHO, W. dos S.; SANTOS, M. G.; NASCIMENTO, J. M. O.; LUZ, E. M.; SOUZA, U.; FEICHTENBERGER, E. Reação de genótipos de citros a Phytophthora parasitica. Tropical Plant Pathology, v.36, n.3,Brasília, ago, 2011. Suplemento. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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60. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MORAES, M. F. de; SANTOS, M. G. dos; BERMÚDEZ-ZAMBRANO, O. D.; MALAVOLTA, M.; RAPOSO, R. W. C.; CABRAL, C. P.; MALAVOLTA. E. Resposta do arroz em casa de vegetação a fontes de micronutrientes de diferentes granulometria e solubilidade. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 39, n. 6, p. 611-614, junho 2004 Notas Científicas.
Título em inglês: Response of greenhouse grown rice plant to sources of micronutrients with different granulometry and solubility. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
01/04/2024 |
Data da última atualização: |
23/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SANTOS, M. G.; ROSENTHAL, A.; MARTINS, I. B. A.; ALCANTARA, M. DE; LIMA, M. A.; CARVALHO, R. DE A.; DELIZA, R. |
Afiliação: |
MARIO GONZALES SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; INAYARA BEATRIZ ARAUJO MARTINS, BOLSITA PDJ - FUNDAÇÃO DE AMPARO À PESQUISA DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; MARCELA DE ALCANTARA, BOLSITA PDJ - FUNDAÇÃO DE AMPARO À PESQUISA DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; MARIAH ALMEIDA LIMA, UFRRJ; RAÍSSA DE ASSIS CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; ROSIRES DELIZA, CTAA. |
Título: |
Exploring the role of the general interest in health on the perceptions of healthy, industrialized, and ultra-processed foods among brazilians. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 181, 113992, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.113992 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Food processing includes operations that transform raw materials into new products, ensuring the preservation and supply of safe food; however, this view is not always understood by consumers who tend to associate any type of processing with something negative and harmful to health. Given this, the objective of this study was to explore the associations of Brazilian consumers in relation to healthy foods, industrialized foods, and ultra- processed foods, as well as to evaluate the role of socio-demographic characteristics and interest in health in these associations. To this end, 512 Brazilians completed a word association task on these three concepts and then answered a questionnaire about interest in health and socio-demographic issues. In general, participants associated “Healthy food” mainly with “Unprocessed products.” Conversely, “Industrialized foods” and “Ultra-processed foods” were associated with “Processed products,” “Negative perceptions,” “Health harm,” and “Industry”. Despite this, it was found that “Industrialized foods” were also perceived positively, mainly due to convenience. Consumer associations were influenced (p ≤ 0.05) both by interest in health and by socio-demographic profile. Individuals with a high interest in health mainly associated “Industrialized foods” and “Ultra-processed foods” with the presence of preservatives, additives, and pesticides, and with diseases. As for those with low interest in health, there was a greater lack of knowledge of the concepts. Doubts and lack of knowledge were observed for “Industrialized foods” and “Ultra-processed foods,” mainly among consumers with low educational level. The results indicate the need to develop communication strategies that reach consumers to facilitate understanding and, in this way, help them to make more conscious food choices. MenosFood processing includes operations that transform raw materials into new products, ensuring the preservation and supply of safe food; however, this view is not always understood by consumers who tend to associate any type of processing with something negative and harmful to health. Given this, the objective of this study was to explore the associations of Brazilian consumers in relation to healthy foods, industrialized foods, and ultra- processed foods, as well as to evaluate the role of socio-demographic characteristics and interest in health in these associations. To this end, 512 Brazilians completed a word association task on these three concepts and then answered a questionnaire about interest in health and socio-demographic issues. In general, participants associated “Healthy food” mainly with “Unprocessed products.” Conversely, “Industrialized foods” and “Ultra-processed foods” were associated with “Processed products,” “Negative perceptions,” “Health harm,” and “Industry”. Despite this, it was found that “Industrialized foods” were also perceived positively, mainly due to convenience. Consumer associations were influenced (p ≤ 0.05) both by interest in health and by socio-demographic profile. Individuals with a high interest in health mainly associated “Industrialized foods” and “Ultra-processed foods” with the presence of preservatives, additives, and pesticides, and with diseases. As for those with low interest in health, there was a greater lack of knowledge of t... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brazilian consumer; Healthy food; Industrialized foods; Ultra-processed foods; Word association. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02761naa a2200265 a 4500 001 2163224 005 2024-05-23 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.113992$2DOI 100 1 $aSANTOS, M. G. 245 $aExploring the role of the general interest in health on the perceptions of healthy, industrialized, and ultra-processed foods among brazilians.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aFood processing includes operations that transform raw materials into new products, ensuring the preservation and supply of safe food; however, this view is not always understood by consumers who tend to associate any type of processing with something negative and harmful to health. Given this, the objective of this study was to explore the associations of Brazilian consumers in relation to healthy foods, industrialized foods, and ultra- processed foods, as well as to evaluate the role of socio-demographic characteristics and interest in health in these associations. To this end, 512 Brazilians completed a word association task on these three concepts and then answered a questionnaire about interest in health and socio-demographic issues. In general, participants associated “Healthy food” mainly with “Unprocessed products.” Conversely, “Industrialized foods” and “Ultra-processed foods” were associated with “Processed products,” “Negative perceptions,” “Health harm,” and “Industry”. Despite this, it was found that “Industrialized foods” were also perceived positively, mainly due to convenience. Consumer associations were influenced (p ≤ 0.05) both by interest in health and by socio-demographic profile. Individuals with a high interest in health mainly associated “Industrialized foods” and “Ultra-processed foods” with the presence of preservatives, additives, and pesticides, and with diseases. As for those with low interest in health, there was a greater lack of knowledge of the concepts. Doubts and lack of knowledge were observed for “Industrialized foods” and “Ultra-processed foods,” mainly among consumers with low educational level. The results indicate the need to develop communication strategies that reach consumers to facilitate understanding and, in this way, help them to make more conscious food choices. 653 $aBrazilian consumer 653 $aHealthy food 653 $aIndustrialized foods 653 $aUltra-processed foods 653 $aWord association 700 1 $aROSENTHAL, A. 700 1 $aMARTINS, I. B. A. 700 1 $aALCANTARA, M. DE 700 1 $aLIMA, M. A. 700 1 $aCARVALHO, R. DE A. 700 1 $aDELIZA, R. 773 $tFood Research International$gv. 181, 113992, 2024.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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