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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
11/12/2023 |
Data da última atualização: |
11/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
DUARTE, J. de O.; LANDAU, E. C.; SOUZA. L. C. A. de; CAMPANHA, M. M.; MATRANGOLO, W. J. R. |
Afiliação: |
JASON DE OLIVEIRA DUARTE, CNPMS; ELENA CHARLOTTE LANDAU, CNPMS; LUCAS CASTRO ALVES DE SOUSA, FAZENDA VISTA ALEGRE; MONICA MATOSO CAMPANHA, CNPMS; WALTER JOSE RODRIGUES MATRANGOLO, CNPMS. |
Título: |
Avaliação socioambiental da Fazenda Vista Alegre, Capim Branco, MG: sistema base para gestão e ecocertificação de atividades rurais. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2023. |
Páginas: |
50 p. |
Série: |
(Embrapa Milho e Sorgo. Documentos, 277). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O presente documento apresenta o resultado da avaliação socioambiental por meio de um relatório de Gestão Ambiental da Fazenda Vista Alegre, no município de Capim Branco, MG. O estudo empregou o Sistema Base para Avaliação e Ecocertificação de Atividades Rurais (Eco-cert.Rural), desenvolvido pela Embrapa, que consiste de um conjunto de planilhas eletrônicas que integram 24 indicadores de desempenho socioambiental de uma dada atividade no âmbito de um estabelecimento rural. O resultado da avaliação explicitou as importantes contribuições da atividade, indicando que o estabelecimento tem alcançado um desempenho socioambiental favorável, merecendo consideração para divulgação e melhoria contínua, no sentido de ampliar as contribuições para a sustentabilidade agropecuária. As indicações permitem, ao produtor/administrador, averiguar quais práticas de manejo produzem maior impacto no desempenho de sua atividade, e também aos tomadores de decisões, gestores e organizações a definição de políticas e instrumentos para melhoria de desempenho das atividades de produção orgânicas, bem como a implantação de um sistema de benchmarking para a identificação de empreendimentos com melhor desempenho ambiental e determinação de estudo de caso afinados com os planos de desenvolvimento local sustentável. |
Palavras-Chave: |
Gestão ambiental; Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Agricultura Orgânica. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/259344/1/Avaliacao-socioambiental-da-Fazenda-Vista-Alegre-Capim-Branco-MG.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
30/11/2023 |
Data da última atualização: |
11/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTOS, A. L. DOS; MAIA, F. DE A.; SANTOS, M. B.; CARVALHO, C. W. P. de; FASOLIN, L. H. |
Afiliação: |
ANDRÉ LEONARDO SOS SANTOS, UFRRJ; FELIPE DE ANDRADE MAIA, UNICAMP; MONIQUE BARRETO SANTOS, UNICAMP; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; LUIZ HENRIQUE FASOLIN, UNICAMP. |
Título: |
Green extraction of total phenolic compounds in millet bran (Pennisetum Glaucum) (L.) R. BR.] |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Pôster 167530; SLACAN. |
Conteúdo: |
Millet [Pennisetum glaucum (L.) R. Br.] is a cereal rich in bioactive compounds that are mainly present in the bran fraction. However, bran is an underused resource and green technologies could be an interesting alternative to add value to this product, improving its bioactives recovery. In this study two techniques were used, thermoplastic extrusion (TE) as a pre-treatment and supercritical fluid extraction (SFE). The objective was to evaluate the effect of TE on the total phenolic content (TPC) in the extracts of millet bran (MB) and extruded millet bran (EMB) obtained by SFE with different conditions of pressure (P 10-30 MPa), temperature (T 40-60 °C) and percentage of cosolvent (C 5 and 15% ethanol). The bran was obtained from millet grains donated by Atto Sementes, cleaned in a mechanical separator, decorticated in a rice mill, and finally grounded in a hammer mill. Extrusion was carried out in a 19/20 DN single-screw laboratory extruder and extractions were carried out using the MV 10 ASFE system equipped with a 25 cm3 extraction cell. The highest yield of TPC, 21.34 mg GAE/g extract, was obtained for EMB (40 °C, 10 MPa and 15%). On the other hand, MB showed the lowest yield (4.70 mg GAE/g extract) at 50 °C, 10 MPa and 5%. Extrusion had a positive effect leading to a 36.65% increase in TPC yield compared to non-extruded samples. For EMB, the variables (P) and (C) alone had a positive effect, while the opposite was observed for (T). On the other hand, for MB all the variables exerted a positive effect. This study shows that the increase in TPC can be related to the modification of the bran matrix under extrusion conditions of high temperature, pressure, and shear which were more significant when extracted using 40 °C, 10 MPa and 15% co-solvent. MenosMillet [Pennisetum glaucum (L.) R. Br.] is a cereal rich in bioactive compounds that are mainly present in the bran fraction. However, bran is an underused resource and green technologies could be an interesting alternative to add value to this product, improving its bioactives recovery. In this study two techniques were used, thermoplastic extrusion (TE) as a pre-treatment and supercritical fluid extraction (SFE). The objective was to evaluate the effect of TE on the total phenolic content (TPC) in the extracts of millet bran (MB) and extruded millet bran (EMB) obtained by SFE with different conditions of pressure (P 10-30 MPa), temperature (T 40-60 °C) and percentage of cosolvent (C 5 and 15% ethanol). The bran was obtained from millet grains donated by Atto Sementes, cleaned in a mechanical separator, decorticated in a rice mill, and finally grounded in a hammer mill. Extrusion was carried out in a 19/20 DN single-screw laboratory extruder and extractions were carried out using the MV 10 ASFE system equipped with a 25 cm3 extraction cell. The highest yield of TPC, 21.34 mg GAE/g extract, was obtained for EMB (40 °C, 10 MPa and 15%). On the other hand, MB showed the lowest yield (4.70 mg GAE/g extract) at 50 °C, 10 MPa and 5%. Extrusion had a positive effect leading to a 36.65% increase in TPC yield compared to non-extruded samples. For EMB, the variables (P) and (C) alone had a positive effect, while the opposite was observed for (T). On the other hand, for MB all the var... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Supercritical extraction. |
Thesagro: |
Extrusão. |
Thesaurus NAL: |
Extrusion; Phenolic compounds. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02647nam a2200217 a 4500 001 2158947 005 2023-12-11 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTOS, A. L. DOS 245 $aGreen extraction of total phenolic compounds in millet bran (Pennisetum Glaucum) (L.) R. BR.]$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá$c2023 500 $aPôster 167530; SLACAN. 520 $aMillet [Pennisetum glaucum (L.) R. Br.] is a cereal rich in bioactive compounds that are mainly present in the bran fraction. However, bran is an underused resource and green technologies could be an interesting alternative to add value to this product, improving its bioactives recovery. In this study two techniques were used, thermoplastic extrusion (TE) as a pre-treatment and supercritical fluid extraction (SFE). The objective was to evaluate the effect of TE on the total phenolic content (TPC) in the extracts of millet bran (MB) and extruded millet bran (EMB) obtained by SFE with different conditions of pressure (P 10-30 MPa), temperature (T 40-60 °C) and percentage of cosolvent (C 5 and 15% ethanol). The bran was obtained from millet grains donated by Atto Sementes, cleaned in a mechanical separator, decorticated in a rice mill, and finally grounded in a hammer mill. Extrusion was carried out in a 19/20 DN single-screw laboratory extruder and extractions were carried out using the MV 10 ASFE system equipped with a 25 cm3 extraction cell. The highest yield of TPC, 21.34 mg GAE/g extract, was obtained for EMB (40 °C, 10 MPa and 15%). On the other hand, MB showed the lowest yield (4.70 mg GAE/g extract) at 50 °C, 10 MPa and 5%. Extrusion had a positive effect leading to a 36.65% increase in TPC yield compared to non-extruded samples. For EMB, the variables (P) and (C) alone had a positive effect, while the opposite was observed for (T). On the other hand, for MB all the variables exerted a positive effect. This study shows that the increase in TPC can be related to the modification of the bran matrix under extrusion conditions of high temperature, pressure, and shear which were more significant when extracted using 40 °C, 10 MPa and 15% co-solvent. 650 $aExtrusion 650 $aPhenolic compounds 650 $aExtrusão 653 $aSupercritical extraction 700 1 $aMAIA, F. DE A. 700 1 $aSANTOS, M. B. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aFASOLIN, L. H.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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