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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
28/05/2019 |
Data da última atualização: |
20/08/2019 |
Autoria: |
SOUZA, D. M. de; KUTTER, M. T.; FURTADO, P. S.; ROMANO, L. A.; WASIELESKY JUNIOR, W.; MONSERRAT, J. M.; GARCIA, L. |
Afiliação: |
Diego Moreira de Souza, Universidade Federal do Rio Grande - UFRG/Instituto de Oceanografia, Estação Marinha de Aquacultura; Mateus Tavares Kutter, Universidade Federal do Rio Grande - UFRG/Instituto de Ciências Biológicas; Plinio Schmidt Furtado, Universidade Federal do Rio Grande - UFRG/Instituto de Oceanografia, Estação Marinha de Aquacultura; Luis Alberto Romano, Universidade Federal do Rio Grande - UFRG/Instituto de Oceanografia, Estação Marinha de Aquacultura; Wilson Wasielesky Junior, Universidade Federal do Rio Grande - UFRG/Instituto de Oceanografia, Estação Marinha de Aquacultura; José María Monserrat, Universidade Federal do Rio Grande - UFRG/Instituto de Ciências Biológicas; Luciano Garcia, Universidade Federal do Rio Grande - UFRG/Laboratório de Aquacultura Continental. |
Título: |
Growth, antioxidant system, and immunological status of shrimp in bioflocs and clear water culture systems. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00363, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Crescimento, sistema antioxidante e estado imunológico do camarão nos sistemas de cultivo em bioflocos e água clara. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the effect of the traditional culture system in clear water and of the one in microbial flocs on the antioxidant and immunological status of Litopenaeus vannamei shrimp. Samples (gill, hemolymph, and hepatopancreas) were collected on days 15, 30, and 60 of the experimental period. The following immunological parameters were analyzed at each evaluation time: granular and hyaline hemocytes, total protein, and apoptosis. Assays on glutamate-cysteine ligase (GCL) activity and on the concentrations of reduced glutathione (GSH) and thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) were also performed. The evaluated immunological parameters did not differ significantly between treatments. Shrimp reared in clear water showed higher levels of lipid peroxidation in the gills and of GCL activity in the hemolymph on days 15 and 30. Shrimp in microbial floc had a higher survival rate, and the water did not have to be renewed during the experimental period. The microbial floc system improves production levels and provides a healthier culture environment. |
Palavras-Chave: |
BFT; Estresse oxidativo; TBARS. |
Thesaurus Nal: |
Litopenaeus vannamei; Oxidative stress. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/197783/1/Growth-antioxidant-system.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
31/07/2014 |
Data da última atualização: |
27/07/2017 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
SANTOS, K. M. O. dos; OLIVEIRA, I. C. de; LINHARES, J. M. R.; BARCELOS, S. C. de; TONUCCI, L. B.; CABRAL, L. M. C. |
Afiliação: |
KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CNPC; Isabel Cristina de Oliveira, Graduanda - IFCE - Sobral, CE, Brasil; Joicy Mara Ribeiro Linhares, Graduanda - IFCE - Sobral, CE, Brasil; Samuel Carneiro de Barcelos, Graduanda - IFCE - Sobral, CE, Brasil; Lívia Bordalo Tonucci, Pós-graduação - Universidade Federal de Viçosa (UFV) - Viçosa, MG.; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA. |
Título: |
Processamento de leite caprino fermentado probiótico com suco de uva. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2013. |
Páginas: |
5 p. |
Série: |
(Embrapa Caprinos e Ovinos. Comunicado Técnico, 137). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Dscreve o processo de produção de leite caprino fermentado com bactérias probióticas e suco de uva desenvolvido em pesquisa que envolveu a Embrapa Caprinos e Ovinos, a Embrapa Agroindústria de Alimentos e a Embrapa Uva e Vinho |
Palavras-Chave: |
Acid lactic bacteria; Alimento funcional probiótico; Bactérias ácido-lácticas; Fermented products; Milk product; Suco de uva. |
Thesagro: |
Alimento fermentado; Caprino; Fermentação; Leite de cabra; Processamento; Produto derivado do leite; Suco de fruta; Tecnologia de alimento; Uva. |
Thesaurus NAL: |
Fermented foods; Food technology; Fruit juices; Goat milk; Grape juice; Probiotics. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/105820/1/COT-137.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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