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123. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VIEIRA, A. D. S.; OLIVEIRA, D. P.; PONTES, L. M. F.; FARIAS, M. D. P.; SANTOS, K. M. O. dos; EGITO, A. S. do; BURITI, F. C. A. Caracterização físico-química quanto aos parâmetros de acidez e pH em queijo coalho de cabra potencialmente probiótico. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 11.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO E PESQUISA, 3., 2009, Sobral. Anais... Sobral: Universidade Estadual Vale do Acaraú, 2009. 1f. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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124. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PAULA, C. M. de; PORTELA, M. C. C.; NASCIMENTO, G. O. C. do; VASCONCELOS, J. N. de M.; CAVALCANTE, L. de M.; SANTOS, K. M. O. dos. Caracterização físico-química de sorvete de morango potencialmente probiótico de leite de cabra adoçado com açúcar e mel de abelhas africanizadas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DOS ALIMENTOS, 21.; SEMINÁRIO LATINOAMERICANO E DO CARIBE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 2008, Belo Horizonte. Anais... Belo Horizonte: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2008. 3 f.1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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125. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VIEIRA, A. D. S.; BURITI, F. C. A.; SILVA, L. M. F. da; EGITO, A. S. do; SANTOS, K. M. O. dos. Características físico-químicas e avaliação sensorial de queijo minas frescal caprino potencialmente probiótico. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE CAPRINOS E OVINOS DE CORTE, 4.; FEIRA NACIONAL DO AGRONEGÓCIO DA CAPRINO-OVINOCULTURA DE CORTE, 3., 2009, João Pessoa. Anais... João Pessoa: EMEPA-PB, 2009. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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126. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BENEVIDES, S. D.; GARRUTI, D. dos S.; LAGUNA, L. E.; EGITO, A. S. do; SANTOS, K. M. O. dos; DELIZA, R.; QUEIROGA, R. de C. R. do E. Características sensoriais e aceitação de queijos caprinos como incentivo ao consumo de derivados de leite de cabra no Brasil. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 38, n. 2, e26818, 2021. Título em inglês: Sensory characteristics and acceptance of caprine cheese as an incentive to the consumption of goat milk products in Brazil. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Unidades Centrais. |
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127. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CORREIA, J. O.; BURITI, F. C. A.; ROSA, L. O. L.; CABRAL, L. M.; SANTOS, K. M. O. dos; SILVA, C. M. Comportamento de culturas de bifidobactérias na presença de hidrolisado proteico de soro de leite. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25.; CIGR SESSION 6 INTERNATIONAL TECHNICAL SYMPOSIUM, 10., 2016, Gramado. Alimentação: árvore que sustenta a vida. Anais... Gramado: SBCTA Regional, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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128. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | QUEIROGA, R. de C. R. do; SANTOS, K. M. O. dos; OLIVEIRA, M. E. G. de; SOARES, J. K. B. S. Compostos bioativos presentes no leite de cabra. In: SELAIVE-VILLARROEL, A. B.; GUIMARAES, V. P. (Ed.). Produção de caprinos no Brasil. Brasília, DF: Embrapa, 2019. Parte 8, cap. 4, p. 573-596. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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129. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BOMFIM, V. B.; LOPES NETO, J. H. P.; LEITE, K. S.; VIEIRA, E. DE A.; IACOMINI, M.; SILVA, C. M.; SANTOS, K. M. O. dos; CARDARELLI, H. R. Partial characterization and antioxidant activity of exopolysaccharides produced by Lactobacillus plantarum CNPC003. LWT - Food Science and Technology, n. 127, 109349, 2020. 8 p. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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130. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, K. M. O. dos; BURITI, F. C. A.; EGITO, A. S. do; MOREIRA, R. A.; BENEVIDES, S. D.; LAGUNA, L. E. Obtenção de bebida láctea probiótica a partir de soro e leite de cabra, polpa de frutas cultivadas no semiárido e galactomananas extraídas de vegetais do bioma caatinga. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, 2., 2010, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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131. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FREIRE, F. C.; ADORNO, M. A. T.; SAKAMOTO, I. K.; ANTONIASSI, R.; CHAVES, A. C. S. D.; SANTOS, K. M. O. dos; SILVIERI, K. Impact of multi-functional fermented goat milk beverage on gut microbiotain a dynamic colon model. Food Research International, v. 99, p. 315-327, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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132. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TONUCCI, L. B.; SANTOS, K. M. O. dos; FERREIRA, C. L. de L. F.; RIBEIRO, S. M. R.; OLIVEIRA, L. L. de; MARTINO, H. S. D. Gut microbiota and probiotics: Focus on diabetes mellitus. Critical Reviews in food Science and Nutrition, v. 57, n. 11, p. 2296-2309, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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133. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GALDINO, I. K. C. P. de; OLIVEIRA, M. M.; OLIVEIRA, A. T. O.; SANTOS, K. M. O. dos; BURITI, F. C. A. Influência de duas culturas nativas de Lactobacillus spp. isoladas ou em co-cultura com Streptococcus thermophilus na fermentação de leite de cabra. Higiene Alimentar, v. 33, n. 288/289, p. 623-627, abr./ maio 2019. Edição digital dos trabalhos apresentados no IX Congresso Latino-Americano e XV Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, VII Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Maceió, 30 de abril a e 3 de maio 2019. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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134. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BRITO, L. F. de; CORREIA, J. O.; BURITI, F. C. A.; ROSA, L. O. L.; SANTOS, K. M. O. dos; SILVA, C. M. Multiplicação de bifidobactérias em meio contendo hidrolisado proteico de soro de leite e plaqueamento por semeadura em ágar mrs com cisteína. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 26., Belém, Pará, 2018. O Uso consciente da biodiversidade: perspectivas para o avanço da ciência e tecnologia de alimentos. Anais... Belém: SBCTA, 2018. E-pôster Ref. 4016. CBCTA. 13 a 16 de agosto. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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136. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BENEVIDES, S. D.; LAGUNA, L. E.; SANTOS, K. M. O. dos; EGITO, A. S. do; TABOSA, J. dos S.; IBIAPINA, J. B.; SILVESTRE, J.; ARAÚJO, J. B. de. Queijo caprino processado com óleo de pequi. In: SEMINÁRIO DE GESTÃO DA INOVAÇÃO TECNOLÓGICA NO NORDESTE, 7., 2011, Fortaleza. Inovação e sustentabilidade: o legado da Copa de 2014. Fortaleza: FIEC, 2011. 6 f. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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138. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LISERRE, A. M.; ZACARCHENCO, P. B.; SANTOS, K. M. O. dos; MENEZES, C. R.; MONTEIRO, L. R.; BOMFIM, M. A. D.; OLIVEIRA, L. S.; MORENO, I. Queijo probiótico de leite de cabra: avaliação in vivo da resistência às condições do trato gastrointestinal humano ao longo da vida de prateleira. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 25., 2009, Porto de Galinhas. Resumos... São Paulo: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2009. Resumo ID: 2159-2. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
21/05/2020 |
Data da última atualização: |
10/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BARCELOS, S. C. de; EGITO, A. S. do; SANTOS, K. M. O. dos; MORAES, G. M. D. de; TEIXEIRA SÁ, D. M. A. |
Afiliação: |
SAMUEL CARNEIRO DE BARCELOS, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE) - Campus Limoeiro do Norte, Limoeiro do Norte, CE, Brazil; ANTONIO SILVIO DO EGITO, CNPC; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; GEORGIA MACIEL DIAS DE MORAES, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE) - Campus Sobral, Sobral, CE, Brazil; DANIELE MARIA ALVES TEIXEIRA SÁ, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE) - Campus Sobral, Sobral, CE, Brazil. |
Título: |
Effect of acerola (Malpighia emarginata DC) pulp incorporation on potentially probiotic Petit-Suisse goat cheese. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Processing and Preservation, v. 44, n. 7, e14511, Jul. 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/jfpp.14511 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Petit-Suisse goat cheese with multifunctional properties associated with acerola pulp and a potentially probiotic autochthonous strain of Lactobacillus plantarum were developed. The effect of incorporating acerola pulp into the cheese on the viability and survival of Lb. plantarum to in vitro gastrointestinal conditions, antioxidant capacity, and sensory features were studied. The freeze-dried culture of Lb. plantarum exhibited high viability (8.34 log CFU/g), which remained above 8 log CFU/g in the cheeses. Acerola pulp incorporation did not affect in vitro survival of the probiotic (73% at 14 days), and enriched the Petit-Suisse cheese with antioxidant compounds, increasing concentrations of ascorbic acid, and polyphenols (up to 132.73 mg.100/g and 255.08 mg.100/g, respectively), and EC50 values of DPPH. and ABTS.+ (up to 6,331.74 g/g DPPH. and 7.91 µM Trolox/g, respectively). The cheese showed high sensory acceptance. Practical applications: Petit-Suisse cheese flavored added by acerola pulp is promising as a multifuncional food product. The use of acerola pulp is an interesting option, as the fruit is well accepted and Brazil is one of the largest producers in the world. In this study, acerola pulp (10%) and potentially probiotic Lb. plantarum CNPC003 were used to develop Petit-Suisse goat cheese. The effect of acerola pulp on physicochemical, probiotic, and antioxidant properties were evaluated. Acerola pulp can provide remarkable antioxidant activity without affecting the viability and in vitro survival of the potentially probiotic strain, indicating that the developed cheese may have dual function of antioxidant and probiotic potential, thus making it more attractive to consumers. MenosAbstract: Petit-Suisse goat cheese with multifunctional properties associated with acerola pulp and a potentially probiotic autochthonous strain of Lactobacillus plantarum were developed. The effect of incorporating acerola pulp into the cheese on the viability and survival of Lb. plantarum to in vitro gastrointestinal conditions, antioxidant capacity, and sensory features were studied. The freeze-dried culture of Lb. plantarum exhibited high viability (8.34 log CFU/g), which remained above 8 log CFU/g in the cheeses. Acerola pulp incorporation did not affect in vitro survival of the probiotic (73% at 14 days), and enriched the Petit-Suisse cheese with antioxidant compounds, increasing concentrations of ascorbic acid, and polyphenols (up to 132.73 mg.100/g and 255.08 mg.100/g, respectively), and EC50 values of DPPH. and ABTS.+ (up to 6,331.74 g/g DPPH. and 7.91 µM Trolox/g, respectively). The cheese showed high sensory acceptance. Practical applications: Petit-Suisse cheese flavored added by acerola pulp is promising as a multifuncional food product. The use of acerola pulp is an interesting option, as the fruit is well accepted and Brazil is one of the largest producers in the world. In this study, acerola pulp (10%) and potentially probiotic Lb. plantarum CNPC003 were used to develop Petit-Suisse goat cheese. The effect of acerola pulp on physicochemical, probiotic, and antioxidant properties were evaluated. Acerola pulp can provide remarkable antioxidant activity without ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Alimento funcional; Antioxidant capacity; Antioxidant properties; Capacidade antioxidante; Probiótico; Queijo de cabra. |
Thesagro: |
Polpa de Fruta; Produto Derivado do Leite; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Dairy products; Food technology; Fruit pulp; Functional properties; Goat cheese; Lactobacillus plantarum; Probiotics. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02914naa a2200373 a 4500 001 2122523 005 2020-12-10 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1111/jfpp.14511$2DOI 100 1 $aBARCELOS, S. C. de 245 $aEffect of acerola (Malpighia emarginata DC) pulp incorporation on potentially probiotic Petit-Suisse goat cheese.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aAbstract: Petit-Suisse goat cheese with multifunctional properties associated with acerola pulp and a potentially probiotic autochthonous strain of Lactobacillus plantarum were developed. The effect of incorporating acerola pulp into the cheese on the viability and survival of Lb. plantarum to in vitro gastrointestinal conditions, antioxidant capacity, and sensory features were studied. The freeze-dried culture of Lb. plantarum exhibited high viability (8.34 log CFU/g), which remained above 8 log CFU/g in the cheeses. Acerola pulp incorporation did not affect in vitro survival of the probiotic (73% at 14 days), and enriched the Petit-Suisse cheese with antioxidant compounds, increasing concentrations of ascorbic acid, and polyphenols (up to 132.73 mg.100/g and 255.08 mg.100/g, respectively), and EC50 values of DPPH. and ABTS.+ (up to 6,331.74 g/g DPPH. and 7.91 µM Trolox/g, respectively). The cheese showed high sensory acceptance. Practical applications: Petit-Suisse cheese flavored added by acerola pulp is promising as a multifuncional food product. The use of acerola pulp is an interesting option, as the fruit is well accepted and Brazil is one of the largest producers in the world. In this study, acerola pulp (10%) and potentially probiotic Lb. plantarum CNPC003 were used to develop Petit-Suisse goat cheese. The effect of acerola pulp on physicochemical, probiotic, and antioxidant properties were evaluated. Acerola pulp can provide remarkable antioxidant activity without affecting the viability and in vitro survival of the potentially probiotic strain, indicating that the developed cheese may have dual function of antioxidant and probiotic potential, thus making it more attractive to consumers. 650 $aDairy products 650 $aFood technology 650 $aFruit pulp 650 $aFunctional properties 650 $aGoat cheese 650 $aLactobacillus plantarum 650 $aProbiotics 650 $aPolpa de Fruta 650 $aProduto Derivado do Leite 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aAlimento funcional 653 $aAntioxidant capacity 653 $aAntioxidant properties 653 $aCapacidade antioxidante 653 $aProbiótico 653 $aQueijo de cabra 700 1 $aEGITO, A. S. do 700 1 $aSANTOS, K. M. O. dos 700 1 $aMORAES, G. M. D. de 700 1 $aTEIXEIRA SÁ, D. M. A. 773 $tJournal of Food Processing and Preservation$gv. 44, n. 7, e14511, Jul. 2020.
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