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Registros recuperados : 1.157 | |
1061. | | SILVA, L. C. da; SANTOS, H. P. dos; FIALHO, F. B.; MARODIN, G. A. B.; BERGAMASCHI, H.; FLORES, C. A.; SOUZA, D. A. Maturação tecnológica da uva 'Itália' sob distintos manejos hídricos em cultivo protegido. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, p. 3806-3809, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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1062. | | FIALHO, F. B.; SILVA, L. C. da; SANTOS, H. P. dos; MARODIN, G. A. B.; BERGAMASCHI, H.; FLORES, C. A.; ZART, M.; SOUZA, D. A. Maturação tecnológica de videiras 'Itália' em relação à disponibilidade hídrica sob cultivo protegido. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 4 p. Resumo expandido. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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1063. | | URQUIAGA, S.; JANTALIA, C. P.; ZOTARELLI, L.; ARAÚJO, E. da S.; ALVES, B. J. R.; BODDEY, R. M.; CABEZAS, W. L.; SANTOS, H. P. dos; TORRES, E. Nitrogen dynamics in soybean based crop rotations under conventional and zero tillage in Brazil. In: INTERNATIONAL ATOMIC ENERGY AGENCY. Management practices for improving sustainable crop production in tropical acid soils. Vienna: IAEA, 2006. p. 13-46. (Proceedings Series). Parceria: Universidade Federal de Uberlândia, Embrapa Trigo. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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1064. | | BAIER, A. C.; SOUSA, C. N. A. de; DOTTO, S. R.; MOREIRA, J. C. S.; MINELLA, E.; SANTOS, H. P. dos; GILL, B. S.; CAUMO, A.; DAPPEL, G. Melhoramento de trigo no CNPT. In: REUNIÃO ANUAL CONJUNTA DE PESQUISA DE TRIGO, 9., 1977, Londrina. Anais... [Brasília, DF]: EMBRAPA-DTC, 1978. p. 111 Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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1065. | | BAIER, A. C.; SOUSA, C. N. A. de; DOTTO, S. R.; MOREIRA, J. C. S.; MINELLA, E.; SANTOS, H. P. dos; GILL, B. S.; CAUMO, A.; KAPPEL, G. Melhoramento de trigo no CNPTrigo. In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Trigo. Melhoramento, sementes e citogenética. Passo Fundo, 1977. v. 1 p. 17-23 Trabalho apresentado na IX Reunião Anual Conjunta de Pesquisa de Trigo, Londrina, 1977. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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1066. | | SANTOS, H. P. dos; FONTANELI, R. S.; MACHADO, J. R. de A.; FAE, G. S.; VARGAS, A. M.; VERDI, A. C. Rendimento de grãos e algumas características agronômicas de milho em sistemas de produção com integração lavoura-pecuária, em sistema plantio direto. In: REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO MILHO, 59.; REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO SORGO, 42., 2014, Três de Maio. Atas e artigos. Três de Maio: EMATER/RS: FEPAGRO: SETREM, 2014. p. 121-123. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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1067. | | SANTOS, H. P. dos; FONTANELI, R. S.; PIRES, J. L. F.; FONTANELI, R. S.; AMAURI, V. B.; VERDI, C.; VARGAS, A. M. Rendimento de grãos e características agronômicas de soja em função de pastagens perenes em sistema de plantio direto. Bragantia, Campinas, v. 73, n. 3, p. 319-326, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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1068. | | SANTOS, H. P. dos; FONTANELI, R. S.; DALMAGO, G. A.; CASTRO, R. L. de; SANTI, A.; NASCIMENTO JUNIOR, A. do; POSSEBOM, T.; ARAÚJO, E. M. de. Rendimento de grãos de trigo influenciado por sistemas de manejo de solo e de rotação de culturas. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2018. 28 p. (Embrapa Trigo. Boletim de pesquisa e desenvolvimento online, 90). Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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1069. | | CHAVARRIA, G.; BERGAMASCHI, H.; SILVA, L. C. da; SANTOS, H. P. dos; MANDELLI, F.; GUERRA, C. C.; FLORES, C. A.; TONIETTO, J. Relações hídricas, rendimento e compostos fenólicos de uvas Cabernet Sauvignon em três tipos de solo. Bragantia, Campinas, v. 70, n. 3, p. 481-487, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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1070. | | SILVEIRA, T. M. T. da; MARCHI, V. DE V.; SOUZA, D. A.; GIULIANI, J. C.; SANTOS, H. P. dos; MARODIN, G. A. B. Reservas de amido em sarmentos da cv. 'Merlot' cultivada na região da Campanha Gaúcha, submetida a diferentes proporções foliares. In:CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. p. 283. XV Congresso Latino-Americano de Viticultura e Enologia E XIII Congresso Brasileiro de Viticultura e Enologia. Bento Gonçalves-RS, 3 a 7 de Novembro de 2015. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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1071. | | NICOLLI, K. P.; BIASOTO, A. C. T.; SOUZA-SILVA, E. A.; GUERRA, C. C.; SANTOS, H. P. dos; WELKE, J. E.; ZINI, C. A. Sensory, olfactometry and comprehensive two-dimension algas chromatography analyses as appropriate tools to characterize the effects of vine management on wine aroma Food Chemistry, v. 243, p. 103-117, 2018. [online] Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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1072. | | FONTANELI, R. S.; FONTANELI, R, S.; SANTOS, H. P. dos; CASTRO, R. L. de; NASCIMENTO JUNIOR, A. do; CAIERAO, E.; BIAZUS, V.; ARAÚJO, E. M. de. Produção de alimentos no inverno para alimentação de vacas leiteiras. Revista Plantio Direto & Tecnologia Agrícola, v. 28, n. 162, p. 22-36, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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1073. | | BIAZUS, V.; FONTANELI, R. S.; PIRES, J. L. F.; SANTOS, H. P. dos; FAVERO, D.; TAVARES, A. R.; REBECHI, I. de A. Produção de grãos de cevada superprecoce no outono. In: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 9.; MOSTRA DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TRIGO, 6., 2014, Passo Fundo. A construção de um cientista!: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 56. Orientador: Renato Serena Fontaneli. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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1074. | | PANISSON, F. T.; FONTANELI, R. S.; DALL'AGNOL, E.; REBESQUINI, R.; SILVERA, D.; SANTOS, H. P. dos; FONTANELI, R. S.; BORDAN, C.; CEOLIN, M. E. T.; ESCOBAR, F. M. Potencial de produção de biomassa de forrageiras e adubos verdes anuais de inverno. Plantio Direto, n. 175, p. 14-20, 2020. 7 Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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1075. | | ANZANELLO, R.; FIALHO, F. B.; SANTOS, H. P. dos; PERINI, P.; GASPERIN, C. A.; REVERS, L. F.; MARODIN, G. A. B.; BERGAMASCHI, H. Precocidade e uniformidade de brotação de gemas de macieira submetidas a diferentes regimes de temperatura durante o período de dormência. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 8.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 4., 2010, Bento Gonçalves. Resumos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2010. p. 13. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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1076. | | SILVA, L. C. da; CHAVARRIA, G.; ZART, M.; SBEGHEN, F.; SOUZA, D. A.; SANTOS, H. P. dos; GUERRA, C. C.; BERGAMASCHI, H.; FLORES, C. A. Potencial da água e produção em videiras 'Cabernet Sauvignon' sob diferentes classes texturais de solo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 12., 2009, Fortaleza. Desafios para a produção de alimentos e bioenergia: livro de resumos. Fortaleza: UFC: Embrapa Agroindústria Tropical, 2009. p. 367. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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1077. | | SILVEIRA, T. M. T.; SOUZA, D. A.; MARCHI, V. V.; GIULIANI, J. C.; FIALHO, F. B.; GALARZA, B. G.; SANTOS, H. P. dos; MARODIN, G. A. B. Proporção de área foliar e sua influência na evolução da maturação tecnológica da uva 'Merlot' na Campanha Gaúcha. In:CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. p. 282. XV Congresso Latino-Americano de Viticultura e Enologia E XIII Congresso Brasileiro de Viticultura e Enologia. Bento Gonçalves-RS, 3 a 7 de Novembro de 2015. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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1078. | | SANTOS, H. P. dos; FONTANELI, R. S.; MACHADO, J. R. de A.; FAE, G. S.; VERDI, A. C.; VARGAS, A. M. Produtividade e características agronômicas de milho com e sem N, em sistemas de produção com integração lavoura-pecuária, em sistema plantio direto. In: REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO MILHO, 59.; REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO SORGO, 42., 2014, Três de Maio. Atas e artigos. Três de Maio: EMATER/RS: FEPAGRO: SETREM, 2014. p. 103-105. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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1079. | | SANTOS, H. P. dos; CHAVARRIA, G.; ZANUS, M. C.; MANDELLI, F.; MARODIN, G. A. B.; BERGAMASCHI, H.; CARDOSO, L.; ZORZAN, C. The production of wine grapes under plastic overhead cover: effects on microclimate, plant pathology, physiology and wine quality. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM [OF] GESCO, 15., 2007, Porec. Comptes rendus [and] proceedings... [Porec, Croatia: OIV: Iinstitute Of Agriculture and Tourism: Ministery of Agriculture, Forestry and Water Management], 2007. p. 1067-1074. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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1080. | | FONTANELI, R. S.; SANTOS, H. P. dos; ANTUNES, J. M.; SILVA, J. L. S. da; VARELLA, A. C.; POSSEBOM, T.; BUSATTA, B. P. Sistemas ILPF e transferência de tecnologia nos estados do Rio Grande do Sul e Santa Catarina. In: SKORUPA, L. A.; MANZATTO, C. V. (Ed.). Sistemas de integração lavoura-pecuária-floresta no Brasil: estratégias regionais de transferência de tecnologia, avaliação da adoção e de impactos. Brasília: DF, Embrapa, 2019. Cap. 8., p. 281-313. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Trigo. |
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Registros recuperados : 1.157 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
06/01/2021 |
Data da última atualização: |
06/01/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
STEFANELLO, L. O.; SCHWALBERT, R.; MARQUES, A. C. R.; TAROUCO, C. P.; VITTO, B. B.; KRUG, A. V.; SANTOS, J. P. J. dos; GALARZA, B. P.; ZALAMENA, J.; SANTOS, H. P. dos; MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G. |
Afiliação: |
LINCON OLIVEIRA STEFANELLO, Department of Soils, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Brazil; RAÍSSA SCHWALBERT, Department of Biology, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Brazil; ANDERSON CESAR RAMOS MARQUES, Department of Soils, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Brazil; CAMILA PELIGRINOTTI TAROUCO, Department of Biology, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Brazil; BEATRIZ BATICINI VITTO, Department of Soils, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Brazil; AMANDA VERIDIANA KRUG, Department of Soils, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Brazil; J. P. JUNG DOS SANTOS, Department of Soils, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Brazil; BIBIANA PEREZ GALARZA, Department of Plant Physiology, Federal University of Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Brazil; JOVANI ZALAMENA, Federal Institute of Education, Science, and Technology of Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Brazil; HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; GUSTAVO BRUNETTO, Department of Soils, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Brazil. |
Título: |
Photosynthetic activity and grape yield of 'Alicante Bouschet' (Vitis vinifera L.) grapevines submitted to nitrogen supply methods and doses. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Vitis, v. 59, p. 133-140, 2020. |
DOI: |
10.5073/vitis.2020.59.133-140 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The great majority of sandy soils present low nitrogen availability, generally below vines physiological demand, and therefore nitrogen fertilizer application, such as urea, is necessary. However, when urea is applied on the soil surface, the vine can use only a small amount of N. Thus, management strategies such as fertigation can increase N utilization by vine, reflecting in a greater photosynthetic activity and grape yield. The objective of this study was to evaluate the influence of nitrogen supply methods and doses on photosynthetic activity and grape yield of 'Alicante Bouschet' grapevines cultivated in sandy soil. The experiment was carried out in Santana do Livramento, in the southern region of Brazil, in a vineyard planted in 2011. The cultivar was 'Alicante Bouschet' grafted on '1103 Paulsen'. The experimental design was of randomized blocks in a bifactorial arrangement (dose x method). The N source used was urea (45 % N). The 0, 20, 60 and 100 kg N·ha-1 doses were applied on the soil surface, without irrigation (NWI) and via fertigation (NF). Photosynthetic activity, N concentration in leaves and grape yield during two growing seasons were evaluated. The application of N doses in soil increased N concentration in grapevine leaves by up to 53 % in NF and 18 % in NWI methods but did not affect yield. Strong correlations between yield and water use efficiency were also observed, evidencing a certain synchronism between the physiological demand of the grapevine and the offer of the adequate N dose by a more efficient method. MenosThe great majority of sandy soils present low nitrogen availability, generally below vines physiological demand, and therefore nitrogen fertilizer application, such as urea, is necessary. However, when urea is applied on the soil surface, the vine can use only a small amount of N. Thus, management strategies such as fertigation can increase N utilization by vine, reflecting in a greater photosynthetic activity and grape yield. The objective of this study was to evaluate the influence of nitrogen supply methods and doses on photosynthetic activity and grape yield of 'Alicante Bouschet' grapevines cultivated in sandy soil. The experiment was carried out in Santana do Livramento, in the southern region of Brazil, in a vineyard planted in 2011. The cultivar was 'Alicante Bouschet' grafted on '1103 Paulsen'. The experimental design was of randomized blocks in a bifactorial arrangement (dose x method). The N source used was urea (45 % N). The 0, 20, 60 and 100 kg N·ha-1 doses were applied on the soil surface, without irrigation (NWI) and via fertigation (NF). Photosynthetic activity, N concentration in leaves and grape yield during two growing seasons were evaluated. The application of N doses in soil increased N concentration in grapevine leaves by up to 53 % in NF and 18 % in NWI methods but did not affect yield. Strong correlations between yield and water use efficiency were also observed, evidencing a certain synchronism between the physiological demand of the grapevine and th... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Net Photosynthesis; Nitrogen Fertilization. |
Thesaurus NAL: |
Fertigation; Gas exchange; Nutritional status; Vineyards. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219911/1/15030-Article-Text-50671-5-10-20200730.pdf
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Marc: |
LEADER 02571naa a2200337 a 4500 001 2128994 005 2021-01-06 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5073/vitis.2020.59.133-140$2DOI 100 1 $aSTEFANELLO, L. O. 245 $aPhotosynthetic activity and grape yield of 'Alicante Bouschet' (Vitis vinifera L.) grapevines submitted to nitrogen supply methods and doses.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe great majority of sandy soils present low nitrogen availability, generally below vines physiological demand, and therefore nitrogen fertilizer application, such as urea, is necessary. However, when urea is applied on the soil surface, the vine can use only a small amount of N. Thus, management strategies such as fertigation can increase N utilization by vine, reflecting in a greater photosynthetic activity and grape yield. The objective of this study was to evaluate the influence of nitrogen supply methods and doses on photosynthetic activity and grape yield of 'Alicante Bouschet' grapevines cultivated in sandy soil. The experiment was carried out in Santana do Livramento, in the southern region of Brazil, in a vineyard planted in 2011. The cultivar was 'Alicante Bouschet' grafted on '1103 Paulsen'. The experimental design was of randomized blocks in a bifactorial arrangement (dose x method). The N source used was urea (45 % N). The 0, 20, 60 and 100 kg N·ha-1 doses were applied on the soil surface, without irrigation (NWI) and via fertigation (NF). Photosynthetic activity, N concentration in leaves and grape yield during two growing seasons were evaluated. The application of N doses in soil increased N concentration in grapevine leaves by up to 53 % in NF and 18 % in NWI methods but did not affect yield. Strong correlations between yield and water use efficiency were also observed, evidencing a certain synchronism between the physiological demand of the grapevine and the offer of the adequate N dose by a more efficient method. 650 $aFertigation 650 $aGas exchange 650 $aNutritional status 650 $aVineyards 653 $aNet Photosynthesis 653 $aNitrogen Fertilization 700 1 $aSCHWALBERT, R. 700 1 $aMARQUES, A. C. R. 700 1 $aTAROUCO, C. P. 700 1 $aVITTO, B. B. 700 1 $aKRUG, A. V. 700 1 $aSANTOS, J. P. J. dos 700 1 $aGALARZA, B. P. 700 1 $aZALAMENA, J. 700 1 $aSANTOS, H. P. dos 700 1 $aMELO, G. W. B. de 700 1 $aBRUNETTO, G. 773 $tVitis$gv. 59, p. 133-140, 2020.
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