|
|
Registros recuperados : 1.157 | |
1041. | | GUARIENTI, E. M.; PIRES, J. L. F.; SANTOS, H. P. dos; TIBOLA, C. S.; DALMAGO, G. A.; BRISTOT, M.; MELLO, L. G. Corte-aleiramento: estratégia visando à manutenção da qualidade tecnológica de trigo. In: SIMPOSIO DE ALIMENTOS, 9., 2015, Passo Fundo. A indústria de alimentos e a saúde do consumidor: [anais]. Passo Fundo: UPF, 2015. Tecnologia de alimentos, trabalho T13. 6 p. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
| |
1042. | | FAGANELLO, A.; PIRES, J. L. F.; STRIEDER, M. L.; SANTOS, H. P. dos; DALMAGO, G. A.; VARGAS, L.; CORASSA. G. M. Consórcio intercalar trigo-soja. In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 7.; SEMINÁRIO TÉCNICO DO TRIGO, 8., 2013, Londrina. Resumos... [S.l.: s.n., 2013. Ecologia. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
| |
1043. | | SOUSA, C. N. A. de; BAIER, A. C.; GILL, B. S.; MINELLA, E.; KAPPEL, G.; MOREIRA, J. C. S.; SANTOS, H. P. dos. Criação de cultivares de trigo em Passo Fundo. In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Trigo. Melhoramento, sementes, agrometeorologia e citogenética. Passo Fundo, 1976. v. 1 p. 11-20 Trabalho apresentado na VIII Reunião Anual Conjunta de Pesquisa de Trigo, Ponta Grossa, 1976. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
| |
1044. | | URQUIAGA, S.; JANTALIA, C. P.; ZOTARELLI, L.; ARAÚJO, E. da S.; ALVES, B. J. R.; BODDEY, R. M.; CABEZAS, W. L.; SANTOS, H. P. dos; TORRES, E. Nitrogen dynamics in soybean based crop rotations under conventional and zero tillage in Brazil. In: INTERNATIONAL ATOMIC ENERGY AGENCY. Management practices for improving sustainable crop production in tropical acid soils. Vienna: IAEA, 2006. p. 13-46. (Proceedings Series). Parceria: Universidade Federal de Uberlândia, Embrapa Trigo. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
1045. | | SANTOS, L. B. dos; FONTANELI, R. S.; SANTOS, H. P. dos; PIRES, J. L. F.; ZENI, M.; KLEIN, A. P.; MANFRON, A. C. A.; BOMBONATTO, M. C. P. Partição da biomassa de cultivares de aveia: composição bromatológica e resíduo pós-colheita. In: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14.; MOSTRA DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TRIGO, 11., 2019, Passo Fundo. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2019. Resumos graduação PIBIC/CNPq, p. 29. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
| |
1046. | | CARDOSO, L. S.; BERGAMASCHI, H.; COMIRAN, F.; CHAVARRIA. G.; MARODIN, G. A. B.; DALMAGO, G. A.; SANTOS, H. P. dos; MANDELLI, F. Padrões de interceptação de radiação solar em vinhedos com e sem cobertura plástica. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 32, n. 1, p. 161-171, mar. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Uva e Vinho. |
| |
1047. | | NICOLLI, K. P.; LAGO, L. O.; BIASOTO, A. C. T.; GUERRA, C. C.; SANTOS, H. P. dos; CARAMÃO, E. B.; WELKE, J. E.; ZINI, C. A. P-163 Characterization of volatile and sensory profile of Cabernet Sauvignon and Merlot wines produced in the campanha Gaúcha region. In: LATIN-AMERICAN CONGRESS, 16.; NATIONAL MEETING ON CHROMATOGRAPHY, 9., 2016, Lisboa, Portugal. Abstrcts... Lisboa: Faculty of Sciences of the University of Lisboa, 2016. p. 459-460. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
| |
1048. | | SILVA, O. R. R. F. da; CARVALHO, O. S.; BELTRÃO, N. E. de M.; COSTA, F. X.; SANTOS, H P. dos. Outras fibras tropicais. In: ALBUQUERQUE, A. C. S.; SILVA, A. G. da. (Ed.). Agricultura tropical : quatro décadas de inovações tecnológicas, institucionais e políticas. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2008. v.1, part. 7, cap. 2, Produção e produtividade agrícola. v.1 p. 649-669 V.1 Produção e produtividade agrícola. Biblioteca(s): Embrapa Algodão; Embrapa Trigo. |
| |
1049. | | SILVA, L. C. da; SANTOS, H. P. dos; FIALHO, F. B.; MARODIN, G. A. B.; BERGAMASCHI, H.; FLORES, C. A.; SOUZA, D. A. Photosynthetic behavior of the grapevine 'Itália' in relation to water availability in protected cultivation. In: WORLD CONGRESS OF VINE AND WINE, 37., 2014, Mendonza, Argentina. Abstracts... Mendonza: International Organisation of Vine and Wine, 2014. 7 p. Resumo expandido. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
1050. | | ROSA, A. M.; MARODIN, G. A. B.; MARCHI, V. de V.; GALARZA, B. P.; FIALHO, F. B.; SANTOS, H. P. dos. Épocas de poda e uso de cianamida hidrogenada na brotação de videiras "Merlot" (Vitis vinifera L.) na Região da Campanha Gaúcha. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14. ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 10., 2016, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa uva e Vinho, 2016. p. 16. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos 99) Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
1052. | | NICOLLI, K. P.; BIASOTO, A. C. T.; GUERRA, C. C.; SANTOS, H. P. dos; CORREA, L. C.; WELKE, J. E.; ZINI, A. C. Effects of Soil andVineyard Characteristics on Volatile, Phenolic Composition and Sensory Profile of Cabernet Sauvignon Wines of Campanha Gaúcha. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 00, n. 00, p. 1-15, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
1053. | | NICOLLI, K. P.; BIASOTO, A. C. T.; GUERRA, C. C.; SANTOS, H. P. dos; CORREA, L. C.; WELKE, J. E.; ZINI, C. A. Effects of soil and vineyard characteristics on volatile, phenolic composition and sensory profile of cabernet sauvignon wines of Campanha Gaúcha. Journal Brazilian Chemical Society, v. 31, n. 6, p. 1110-1124, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
| |
1054. | | NICOLLI, K. P.; BIASOTO, A. C. T.; GUERRA, C. C.; SANTOS, H. P. dos; CORREA, L. C.; WELKE, J. E.; ZINI, C. A. Effects of soil and vineyard characteristics on volatile, phenolic composition and sensory profile of Cabernet Sauvignon wines of Campanha Gaúcha: supplementary information. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 31, 2020. Supplement. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
| |
1056. | | SANTI, A.; SANTOS, H. P. dos; BAYER, C.; DALMAGO, G. A.; DE BONA, F. D.; SILVA, E. L. da; SCHERER, L. A.; ZEIST, C. Estimativa da emissão de gases de efeito estufa e da volatilização de amônia em sistemas de manejo de solo e de sucessão/rotação de culturas com trigo. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2017. (Embrapa Trigo. Circular técnica online, 32). Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
| |
1057. | | GIULIANI, J. C.; SILVEIRA, T. M. T. da; ROSA, A. M.; SOUZA, P. V. D. de; SANTOS, H. P. dos; MARCHI, V. de V.; SOUZA, D. A. Estimativa da Evapotranspiração de Referência em um vinhedo na Região da Campanha Gaúcha. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 12., ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 8., 2014, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2014. p. 51 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
1058. | | SILVA, L. C. da; SANTOS, H. P. dos; FIALHO, F. B.; MARODIN, G. A. B.; BERGAMASCHI, H.; FLORES, C. A.; SOUZA, D. A. Estresse hídrico sobre as trocas gasosas em videiras 'itália' sob cultivo protegido. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, p.3500-3503, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
1059. | | BAIER, A. C.; SOUSA, C. N. A. de; DOTTO, S. R.; MOREIRA, J. C. S.; MINELLA, E.; SANTOS, H. P. dos; GILL, B. S.; CAUMO, A.; DAPPEL, G. Melhoramento de trigo no CNPT. In: REUNIÃO ANUAL CONJUNTA DE PESQUISA DE TRIGO, 9., 1977, Londrina. Anais... [Brasília, DF]: EMBRAPA-DTC, 1978. p. 111 Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
| |
1060. | | BAIER, A. C.; SOUSA, C. N. A. de; DOTTO, S. R.; MOREIRA, J. C. S.; MINELLA, E.; SANTOS, H. P. dos; GILL, B. S.; CAUMO, A.; KAPPEL, G. Melhoramento de trigo no CNPTrigo. In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Trigo. Melhoramento, sementes e citogenética. Passo Fundo, 1977. v. 1 p. 17-23 Trabalho apresentado na IX Reunião Anual Conjunta de Pesquisa de Trigo, Londrina, 1977. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
| |
Registros recuperados : 1.157 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
09/01/2019 |
Data da última atualização: |
27/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
AMBROSINI, V. G.; ROSA, D. J.; MELO, G. W. B. de; ZALAMENA, J.; CELLA, C.; SIMÃO, D. G.; SILVA, L. S. da; SANTOS, H. P. dos; TOSELLI, M.; TIECHER, T. L.; BRUNETTO, G. |
Afiliação: |
Vítor Gabriel Ambrosini, Departamento de Solos, Faculdade de Agronomia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Porto Alegre, Rio Grande do Sul (RS), Brazil; Daniel José Rosa, Departamento de Fitotecnia, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC), Florianópolis, Santa Catarina (SC), Brazil; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; Jovani Zalamena, Centro Nacional de Pesquisa de Uva e Vinho, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa), Bento Gonçalves, RS, Brazil; Cesar Cella, Departamento de Solos, Centro de Ciências Rurais, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Santa Maria, RS, Brazil; Daniela Guimarães Simão, Departamento de Biologia, Centro de Ciências Naturais e Exatas, UFSM, RS, Brazil; Leandro Souza da Silva, Departamento de Solos, Centro de Ciências Rurais, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Santa Maria, RS, Brazil; HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV; Moreno Toselli, Dipartimento di Scienze Agrarie, Università di Bologna, Bologna, Italy; Tadeu Luis Tiecher, Instituto Federal Farroupilha (IFFar), Campus Alegrete, Alegrete, Brazil; Gustavo Brunetto, Departamento de Solos, Centro de Ciências Rurais, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Santa Maria, RS, Brazil. |
Título: |
High copper content in vineyard soils promotes modifications in photosynthetic parameters and morphological changes in the root system of "Red Niagara" plantlets. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Physiology and Biochemistry, v. 128, p. 89-98, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
High copper (Cu) soil contents, due to the continuous vineyard application of Cu fungicides throughout the years, may impair the growth of the shoot and modify the structure of the root system. The current study aimed to investigate the threshold levels of available Cu in the soil causing toxicity effects in young grapevine plants of ‘Red Niagara’ cultivated in clay soils. Grapevine plantlets were cultivated in pots containing vineyard devoted soils with increasing contents of available Cu (25, 80, 100 and 165 mg kg?1 ), for 53 days. Photosynthesis and transpiration rates, and the quantum yield of photosystem II (Fv/Fm) were evaluated during the cultivation period. At the end of the experiment, the plant nutrient and leaf chlorophyll were determined, along with the anatomical analysis of the root system structure and plant dry matter determination. Higher levels of available Cu in the soil increased the apoplastic, symplastic and total fraction of the metal in the roots, reducing the other nutrients, especially in the shoots. Photosynthesis, transpiration rates and Fv/Fm were also reduced. Higher levels of Cu led to anatomical changes in the roots, that increased diameter, number of layers in the cortex, vascular cylinder and total root areas. It also resulted in reduced dry matter production by grapevines. Keywords: Available Cu Net photosynthesis Maximum quantum yield Root diameter Vitis labrusca L |
Palavras-Chave: |
Available Cu; High copper; Maximum quantum yield; Net photosynthesis; Root diameter; Vitis labrusca L; ‘Red Niagara’ plantlets. |
Thesaurus NAL: |
Root systems; Vineyard soils. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190074/1/High-copper-content-in-vineyard-soils-promotes-modi64257cations-in.pdf
|
Marc: |
LEADER 02495naa a2200349 a 4500 001 2103407 005 2019-04-27 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aAMBROSINI, V. G. 245 $aHigh copper content in vineyard soils promotes modifications in photosynthetic parameters and morphological changes in the root system of "Red Niagara" plantlets.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aHigh copper (Cu) soil contents, due to the continuous vineyard application of Cu fungicides throughout the years, may impair the growth of the shoot and modify the structure of the root system. The current study aimed to investigate the threshold levels of available Cu in the soil causing toxicity effects in young grapevine plants of ‘Red Niagara’ cultivated in clay soils. Grapevine plantlets were cultivated in pots containing vineyard devoted soils with increasing contents of available Cu (25, 80, 100 and 165 mg kg?1 ), for 53 days. Photosynthesis and transpiration rates, and the quantum yield of photosystem II (Fv/Fm) were evaluated during the cultivation period. At the end of the experiment, the plant nutrient and leaf chlorophyll were determined, along with the anatomical analysis of the root system structure and plant dry matter determination. Higher levels of available Cu in the soil increased the apoplastic, symplastic and total fraction of the metal in the roots, reducing the other nutrients, especially in the shoots. Photosynthesis, transpiration rates and Fv/Fm were also reduced. Higher levels of Cu led to anatomical changes in the roots, that increased diameter, number of layers in the cortex, vascular cylinder and total root areas. It also resulted in reduced dry matter production by grapevines. Keywords: Available Cu Net photosynthesis Maximum quantum yield Root diameter Vitis labrusca L 650 $aRoot systems 650 $aVineyard soils 653 $aAvailable Cu 653 $aHigh copper 653 $aMaximum quantum yield 653 $aNet photosynthesis 653 $aRoot diameter 653 $aVitis labrusca L 653 $a‘Red Niagara’ plantlets 700 1 $aROSA, D. J. 700 1 $aMELO, G. W. B. de 700 1 $aZALAMENA, J. 700 1 $aCELLA, C. 700 1 $aSIMÃO, D. G. 700 1 $aSILVA, L. S. da 700 1 $aSANTOS, H. P. dos 700 1 $aTOSELLI, M. 700 1 $aTIECHER, T. L. 700 1 $aBRUNETTO, G. 773 $tPlant Physiology and Biochemistry$gv. 128, p. 89-98, 2018.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|