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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  21/02/2017
Data da última atualização:  29/03/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  KOENEN, E.; DEXTER, K.; RINGELBERG, E.; SOUZA, E. de; ALMEIDA, P. de; IGANCI, J.; RIBEIRO, P.; SIMON, M.; TERRA, V.; BAILEY, D.; BOATWRIGHT, J.; BROWN, G.; AJU, J.; BANK, M. van der; MILLER, J.; QUEIROZ, L. de; PENNINGTON, T.; HUGHES, C.
Afiliação:  ERIK KOENEN, UNIVERSITY OF ZURICH, SWITZERLAND; KYLE DEXTER, UNIVERSITY OF EDINBURGH, UNITED KINGDOM; ENS RINGELBERG, UNIVERSITY OF ZURICH, SWITZERLAND; ELVIA DE SOUZA, UNEB; PRISCILLA DE ALMEIDA, UEFS; JOÃO IGANCI, UFRGS; PÉTALA RIBEIRO, UEFS; MARCELO FRAGOMENI SIMON, Cenargen; VANESSA TERRA, UFU; DONOVAN BAILEY, NEW MEXICO STATE UNIVERSITY, USA; JAMES BOATWRIGHT, UNIVERSITY OF THE WESTERN CAPE, REPUBLIC OF SOUTH AFRICA; GILLIAN BROWN, QUEENSLAND HERBARIUM, AUSTRALIA; JAVIER AJU, UNIVERSITY OF MELBOURNE, AUSTRALIA; MICHELLE VAN DER BANK, UNIVERSITY OF JOHANNESBURG, REPUBLIC OF SOUTH AFRICA; JOE MILLER, NATIONAL SCIENCE FOUNDATION, USA; LUCIANO DE QUEIROZ, UEFS; TOBY PENNINGTON, ROYAL BOTANIC GARDENS EDINBURGH, UNITED KINGDOM; COLIN HUGHES, UNIVERSITY OF ZURICH, SWITZERLAND.
Título:  Temporal diversity dynamics of mimosoid legumes, a key ecological component of global tropical biomes.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: ANNUAL MEETING OF THE ASSOCIATION FOR TROPICAL BIOLOGY AND CONSERVATION, 53., 2016, Montpellier. Program & abstracts. [S.l.]: ATBC, 2016. p. 90.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Mimosoid legumes.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1064901/1/53-ATBC-program-programme-en-ligne-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN36664 - 1UPCRA - DDSP 21038aSP 21038a
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  30/11/2023
Data da última atualização:  30/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SANTOS, H. M.; NICIURA, S. C. M.; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  HERICK MACEDO SANTOS, Federal University of São Carlos; SIMONE CRISTINA MEO NICIURA, CPPSE; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Analytical strategies and method validation to access the bioavailability of essential elements and arsenic from raw and cooked fish and shrimp.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Science & Technology, v. 3, n. 7, 2023.
Páginas:  p. 1229-1237.
DOI:  10.1021/acsfoodscitech.3c00132
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The bioavailability of essential and toxic elements in raw/cooked tilapia and shrimp was estimated using in vitro gastrointestinal digestion followed by the Caco-2 cell model to simulate the human intestinal barrier. Analytical strategies such as aerosol dilution, collision cell, and matrix-matching calibration were successfully explored for multielement quantification using ICP OES and ICP-MS. From Caco-2 cell bioassays, the estimated bioavailability values ranged from 1.4% (Fe) to 15.2% (Cu) in tilapia and from 0.2% (Fe) to 10.7% (P) in shrimp. Air-frying and oven-baking methods decreased tilapia’s Mg, P, S, Cu, and Fe bioavailability. Contrarily, the bioavailability of essential elements (except Mn) in shrimp seemed to increase after air-frying. Arsenic bioavailability in cooked shrimp was significantly higher than in the raw sample (1.9 vs 5.7%) but fortunately below the limit allowed by legislation. In spite of the complexity of basal solutions from the cell-based bioassays, the applied analytical strategies allowed the accurate quantification of the bioavailable fractions by ICP-based methods.
Palavras-Chave:  Analytical strategies; Caco-2 cells; In vitro uptake; Thermal treatments.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE26250 - 1UPCAP - DDPROCI-2023.00108SAN2023.00281
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