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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  01/12/2015
Data da última atualização:  31/03/2016
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  DUTRA, A. de S.; FREIRE JUNIOR, M.; MACHADO, R. L. P.
Afiliação:  ANDRE DE SOUZA DUTRA, CTAA; MURILLO FREIRE JUNIOR, CTAA; ROBERTO LUIZ PIRES MACHADO, CTAA.
Título:  Colheita e pós-colheita de hortícolas: agro-processamento e produtos desidratados.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: HABER, L. L.; CARVALHO, C. E.; BOWEN, W.; RESENDE, F. V. (Ed.). Horticultura em Moçambique: caracteristicas, tecnologias de produção e de pós-colheita. Brasília, DF: Embrapa, 2015.
Páginas:  p. 243-248
ISBN:  978-85-7035-515-7
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Colheita de hortaliça; Desidratação de hortícolas; Produto desidratado; Vegetal desidratado.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA13062 - 1UPCPL - PP635.06979H821m
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  13/08/2004
Data da última atualização:  01/03/2010
Autoria:  GALETI, H. V. A.; MILORI, D. M. B. P.; CUNHA, T. J. F.; MARTIN-NETO, L.; MADARI, B.; BENITES, V. de M.; SANTOS, G. de A.
Título:  Analysis of concentration effect on laser-induced fluorescece of humic acids in solid samples.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  In: MARTIN-NETO, L.; MILORI, D.M.B.P.; SILVA, W.T.L. (Ed.). Humic substances and soil and water environment: International Meeting of IHSS, 12. São Carlos : Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2004. p. 332-334.
Idioma:  Inglês
Notas:  CLASSIFICAÇÃO CDD: 630
Conteúdo:  I. INTRODUCTION Soil organic matter (SOM) is constituted of, basically, two types of substances: humic (humic acid (HA), fulvic acid (FA) and humin (H)) and non humic (proteins, amino acids, polysaccharides, organic acid of low molecular weight, waxes and others). The humic substances (HS) are the most recalcitrant components of soil organic matter, and they are constituted of an heterogeneous mixture of functional groups. These are formed during the humification process, which modilies chemical structures of OM through the degradation of organic residues, being controlled through variables such as temperature, soil water regime, pH and free nutrients. The study of SOM, in particular of the HS, has shown necessary and very important to understand mechanisms of its formation and stabilization. Its characterization is relevant because it has a function in the productivity and structure of soil. Spectroscopic techniques which make possible studies of OM near natural situation are interesting, mainly if they work with low negative interference of intrinsic components of this material, such as metals. In this direction, a new technique has being applied: Laser-lnduced Fluorescence (LIF) spectroscopy. This technique presents, in recent and preliminary results, an indicative of high potential to evaluate humification degree of OM in whole soil through a relatively simple methodology. However, physical and chemical parameters generate effects that inlluence the LIF. These , effe... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  fluorescence spectroscopy; laser.
Thesaurus NAL:  humic substances; soil organic matter.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA8338 - 1UMTSP - --PROCI-04.000052004.00005
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