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81. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LIRA, E. dos S.; SOUZA, M. A.; SANTOS, E. M. da C.; GOMES, D. L.; ARAÚJO, K. D. Influência da temperatura do solo na decomposição foliar da Caatinga de Delmiro Gouveia, Alagoas. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 4., 2015, Petrolina. Experiências e oportunidades para o desenvolvimento. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2015. 1 CD-ROM. (Embrapa Semiárido. Documentos, 262). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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82. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CALDEIRA, M. V. W.; RONDON NETO; R. M.; SCHUMACHER, M. V.; WATZAWICK, L. F.; SANTOS, E. M. dos. Quantificação da biomassa acima do solo de Acacia mearnsii De Wild., procedência Batemans Bay - Australia. Ciencia Florestal, Santa Maria, v. 11, n. 2, p. 79-92, dez. 2001. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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83. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, E. M. da C.; ARAÚJO, K. D.; ANDRADE, A. P. de; GOMES, D. L.; LIRA, E. dos S. Relação da macrofauna edáfica com temperatura e conteúdo de água do solo, na Caatinga Alagoana. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 4., 2015, Petrolina. Experiências e oportunidades para o desenvolvimento. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2015. 1 CD-ROM. (Embrapa Semiárido. Documentos, 262). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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84. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CASTILHOS, Z. M. de S.; SAVIAN, J. F.; SANTOS, E. M. dos; AMARAL, H. R. B. do; BELTRÃO, L. Sistema silvipastoril com acácia negra (Acacia mearnsii): desempenho dos componentes arbóreo e animal. In: CONGRESSO FLORESTAL ESTADUAL DO RIO GRANDE DO SUL, 9., 2003, Nova Prata, RS. Floresta: função social: anais. Nova Prata: Prefeitura Municipal, 2003. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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85. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, E. M.; CUENCA, M. A. G.; PRATA, D. A. T.; GABRIEL, T. dos S.; OLIVEIRA, A. A. de. Tendência histórica dos preços do leite em Tocantins e sua influência sobre o valor bruto da produção. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 5.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 11.; SIMPÓSIO SERGIPANO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 1. 2008, Aracaju. Anais... Aracaju: Sociedade Nordestina de Produção Animal; Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2008. Sistemas de produção, administração e economia. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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86. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BRITO, G. de S.; SIQUEIRA, D. L. de; SANTOS, E. M.; FERREIRA, C. S.; MEDEIROS, S. de S. Segurança alimentar e participação social em conselhos de segurança alimentar. In: SIMPÓSIO DE SEGURANÇA ALIMENTAR DO NORTE DE MINAS GERAIS: Sustentabilidade e Inovações, 1., 2009, Montes Claros. [Anais...] Montes Claros: ICA / UFMG, 2009. 29 p. Fascículo do Caderno de Ciências Agrárias, v. 1, n. 33, 2009. ISSN 1984-6738 Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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87. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VARGAS, P. F.; BRAZ, L. T.; RESENDE, J. T. V. de; MAY, A.; SANTOS, E. M. dos. Variação estacional de preços de cebola nos Ceasas de Minas Gerais. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, jul. 2004. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 44º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2004. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, p. 427, jul. 2004. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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88. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VARGAS, P. F.; BRAZ, L. T.; RESENDE, J. T. V. de; MAY, A.; SANTOS, E. M. dos. Variação estacional de preços e quantidades comercializadas de cenoura nos Ceasas de Minas Gerais. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, jul. 2004. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 44º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2004. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, p. 427, jul. 2004. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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89. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, E. M.; CUENCA, M. A. G.; PRATA, D. A. T.; GABRIEL, T. dos S.; OLIVEIRA, A. A. de. Variação histórica nos preços do leite no Rio Grande do Norte e sua influência sobre o valor bruto da produção. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 5.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 11.; SIMPÓSIO SERGIPANO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 1. 2008, Aracaju. Anais... Aracaju: Sociedade Nordestina de Produção Animal; Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2008. Sistemas de produção, administração e economia. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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90. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, E. M.; PEDREIRA, E. M.; CARDOSO, C. E. L.; SOUZA, F. V. D.; SENA, M. das G. C. Variabilidade econômica, em condições de risco, da produção de artesanatos, a partir de resíduos da planta de sisal (Agave sisalana Perrine), na região do semi-árido. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 5., 2007, Guarapari.Guarapari: Associação Brasileira de Agroecologia, 2007. Trabalho/RBA - 2007 - 1300. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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91. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PERAZZO, A. F.; CARVALHO, G. G. P.; SANTOS, E. M.; BEZERRA, H. F. C.; SILVA, T. C.; PEREIRA, G. A.; RAMOS, R. C. S.; RODRIGUES, J. A. S. Agronomic evaluation of sorghum hybrids for silage production cultivated in semiarid conditions. Frontiers in Plant Science, v. 8. p. 1-8, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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93. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MOURA, C. M. S.; ARAUJO, G. G. L. de; OLIVEIRA, B. Y. S.; AZEVEDO, J. A. G.; PIMENTA FILHO E. C.; AZEVEDO, P. S.; SANTOS, E. M. Different roughage: concentrate ratios and water supplies to feedlot lambs: carcass characteristics and meat chemical composition. The Journal of Agricultural Science, v. 157, n. 7-8, p. 643-649, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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94. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RAMOS, J. P. de F.; SANTOS, E. M.; LEITE, M. L. de M. V.; MEDEIROS, L. T. V. de; PINHO, R. M. A.; CAMPOS, F. S. Capacidade de suporte da palma forrageira em diferentes sistema de cultivo para ovinos. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 7.; FÓRUM DE COORDENADORES DE PÓS GRADUAÇÃO EM PRODUÇÃO ANIMAL DO NORDESTE, 1.; FÓRUM DE AGROECOLOGIA RO RIO GRANDE DO NORTE, 1., 2010, Mossoró. Anais... Mossoró: Sociedade Nordestina de Producao Animal; UFERSA, 2010. 4 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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95. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | DANTAS, A. F.; PEREIRA FILHO, J. M.; SILVA, A. M. de A.; SANTOS, E. M. dos; SOUSA, B. B. de; CÉZAR, M. F. Características da carcaça de ovinos Santa Inês terminados em pastejo e submetidos a diferentes níveis de suplementação. Ciência e Agrotecnologia, v. 32, n. 4, p. 1280-1286, jul./ago. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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96. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, E. M. B.; BRANT, P. M.; BLAWID, R.; MELO, F. L.; ORÍLIO, A.; RESENDE, R. O.; LIMA, M. F.; RIBEIRO, S.; PEREIRA-CARVALHO, R. C. Metagenomic analysis of viral species in native plants from the cerrado biome. Virus Reviews and Research, Belo Horizonte, v. 20, p. 191-192, Oct. 2015. Supplement 1, ref. PIV 46. Edição dos Resumos do XXVI Brazilian Congress of Virology, X Mercosur Meeting of Virology, 2015, Florianópolis. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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97. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PAGLIARINI, M. S.; VALLE, C. B. do; SANTOS, E. M.; MENDES, D. V.; BERNARDO, Z. H.; MENDES-BONATO, A. B.; SILVA, N.; CALISTO, V. Microsporogenesis in Brachiaria brizantha (Poaceae) as a selection tool for breeding. Genetics and Molecular Research, v. 11, n.2, p.1309-1318, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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98. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LOBÃO, E.; ANDRADE, A. P.; FERNANDES, P. D.; MEDEIROS, E. P. de; SANTOS, E. M.; SOUTO, J. S.; LOBÃO, D. E. Morphological characterization of sunflower under organic fertilization and seed oil content and yield pie. Helia, v. 40, n. 66, p. 29-45, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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99. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LIMA, W. C.; ATHAYDE, A. C. R.; MEDEIROS, G. R.; LIMA, D. A. S. D.; BORBUREMA, J. B.; SANTOS, E. M.; VILELA, V. L. R.; AZEVEDO, S. S. Nematóides resistentes a alguns anti-helmínticos em rebanhos caprinos no Cariri Paraibano. Pesquisa Veterinária Brasileira, v. 30, n. 12, p. 1003-1009, dez. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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100. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RIBEIRO, R. A.; PRATA, E. R. B. A.; QUEIROZ, M. G. M. N.; ALVES, V. L.; BARBOSA, E. S.; MOTA, B. S. N.; SANTOS, E. M. Estudo da viscosidade de óleos de sementes de pinhão-manso (Jatropha curcas L.). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 6., 2009. Montes Claros. Biodiesel: inovação tecnológica - anais. Lavras: UFLA, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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Registros recuperados : 189 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
05/10/2022 |
Data da última atualização: |
13/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANTOS, D, dos; ARAUJO, G. G. L. de; SANTOS, E. M.; OLIVEIRA, J. de; LAMBAIS, E.; LAMBAIS, G.; NAGAHAMA, H.; ZANINE, A.; SANTOS, F. N.; SOARES, R.; SOBRAL, G.; JUSTINO, E.; LEMOS, M.; OLIVEIRA, C. J. de. |
Afiliação: |
DAIANE DOS SANTOS, Federal University of Paraíba, Areia, PB; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; EDSON MAURO SANTOS, Federal University of Paraíba, Areia, PB; JULIANA DE OLIVEIRA, Federal University of Paraíba, Areia, PB; ÉRICA LAMBAIS, INSA; GEORGE LAMBAIS, INSA; HIDEO NAGAHAMA, UNIVASF; ANDERSON ZANINE, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA; FRANCISCO NAYSSON SANTOS, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA; RAFAEL SOARES, Federal University of Paraíba, Areia, PB; GILBERTO SOBRAL, Federal University of Paraíba, Areia, PB; EVANDRA JUSTINO, Federal University of Paraíba, Areia, PB; MATEUS LEMOS, Federal University of Paraíba, Areia, PB; CELSO JOSÉ DE OLIVEIRA, Federal University of Paraíba, Areia, PB. |
Título: |
Bacterial community and chemical composition of mixed fresh cactus forage and buffel grass hay during aerobic exposure. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy, v. 12, n. 8, 1927, Ago. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/agronomy12081927 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The chemical composition of cactus forage becomes a favorable culture medium for accelerated microbial activity when exposed to air, as it contains high content of non-fiber carbohydratesand water. Thus, the aim of this study was to evaluate the bacterial community dynamics of different mixtures, using fresh forage of cactus and buffel grass hay as a function of the period of exposure to air. The experimental design used was a 5 × 5 factorial completely randomized (five levels of cactus forage × five times of exposure to air), with five replications. The peak of Escherichia coli population growth was after 16.06 h of exposure to air, observed in treatments of 90% and 100% cactus forage. There was an increase in microbial richness and uniformity of all treatments after six hours. The most abundant genera were Weissella, Lactobacillus, Bacteroides, Pseudomonas, Sphingobacterium, and Sphingomonas. The diet with 100% cactus forage showed a predominance of Weissella, Lactobacillus, and Leuconostoc. With 20% cactus forage, there was a greater apparent abundance of Pseudomonas, Sphingomonas, and Sphingobacterium. Aerobic exposure of mixtures of cactus forage with buffel grass hay increases the proliferation of microorganisms with pathogenic potential in the diet. Aerobic exposure of mixtures of cactus forage with buffel grass hay increases the proliferation of microorganisms with pathogenic potential in the diet. Therefore, an exposure period of fewer than six hours with 20% cactus forage is recommended to minimize levels of E. coli. Avoiding negative effects of the multiplication of pathogenic microorganisms on animal and human health MenosThe chemical composition of cactus forage becomes a favorable culture medium for accelerated microbial activity when exposed to air, as it contains high content of non-fiber carbohydratesand water. Thus, the aim of this study was to evaluate the bacterial community dynamics of different mixtures, using fresh forage of cactus and buffel grass hay as a function of the period of exposure to air. The experimental design used was a 5 × 5 factorial completely randomized (five levels of cactus forage × five times of exposure to air), with five replications. The peak of Escherichia coli population growth was after 16.06 h of exposure to air, observed in treatments of 90% and 100% cactus forage. There was an increase in microbial richness and uniformity of all treatments after six hours. The most abundant genera were Weissella, Lactobacillus, Bacteroides, Pseudomonas, Sphingobacterium, and Sphingomonas. The diet with 100% cactus forage showed a predominance of Weissella, Lactobacillus, and Leuconostoc. With 20% cactus forage, there was a greater apparent abundance of Pseudomonas, Sphingomonas, and Sphingobacterium. Aerobic exposure of mixtures of cactus forage with buffel grass hay increases the proliferation of microorganisms with pathogenic potential in the diet. Aerobic exposure of mixtures of cactus forage with buffel grass hay increases the proliferation of microorganisms with pathogenic potential in the diet. Therefore, an exposure period of fewer than six hours with 20% cactus... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Comunidade bacteriana. |
Thesagro: |
Aerobiose; Cacto; Capim Buffel; Composição Química; Escherichia Coli; Forragem; Nopalea Cochenillifera; Palma Forrageira. |
Thesaurus NAL: |
Aerobiosis; Escherichia; Forage; Forage grasses. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147143/1/Bacterial-Community-and-Chemical-Composition-of-Mixed-2022.pdf
|
Marc: |
LEADER 02901naa a2200445 a 4500 001 2147143 005 2023-01-13 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/agronomy12081927$2DOI 100 1 $aSANTOS, D, dos 245 $aBacterial community and chemical composition of mixed fresh cactus forage and buffel grass hay during aerobic exposure.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThe chemical composition of cactus forage becomes a favorable culture medium for accelerated microbial activity when exposed to air, as it contains high content of non-fiber carbohydratesand water. Thus, the aim of this study was to evaluate the bacterial community dynamics of different mixtures, using fresh forage of cactus and buffel grass hay as a function of the period of exposure to air. The experimental design used was a 5 × 5 factorial completely randomized (five levels of cactus forage × five times of exposure to air), with five replications. The peak of Escherichia coli population growth was after 16.06 h of exposure to air, observed in treatments of 90% and 100% cactus forage. There was an increase in microbial richness and uniformity of all treatments after six hours. The most abundant genera were Weissella, Lactobacillus, Bacteroides, Pseudomonas, Sphingobacterium, and Sphingomonas. The diet with 100% cactus forage showed a predominance of Weissella, Lactobacillus, and Leuconostoc. With 20% cactus forage, there was a greater apparent abundance of Pseudomonas, Sphingomonas, and Sphingobacterium. Aerobic exposure of mixtures of cactus forage with buffel grass hay increases the proliferation of microorganisms with pathogenic potential in the diet. Aerobic exposure of mixtures of cactus forage with buffel grass hay increases the proliferation of microorganisms with pathogenic potential in the diet. Therefore, an exposure period of fewer than six hours with 20% cactus forage is recommended to minimize levels of E. coli. Avoiding negative effects of the multiplication of pathogenic microorganisms on animal and human health 650 $aAerobiosis 650 $aEscherichia 650 $aForage 650 $aForage grasses 650 $aAerobiose 650 $aCacto 650 $aCapim Buffel 650 $aComposição Química 650 $aEscherichia Coli 650 $aForragem 650 $aNopalea Cochenillifera 650 $aPalma Forrageira 653 $aComunidade bacteriana 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aSANTOS, E. M. 700 1 $aOLIVEIRA, J. de 700 1 $aLAMBAIS, E. 700 1 $aLAMBAIS, G. 700 1 $aNAGAHAMA, H. 700 1 $aZANINE, A. 700 1 $aSANTOS, F. N. 700 1 $aSOARES, R. 700 1 $aSOBRAL, G. 700 1 $aJUSTINO, E. 700 1 $aLEMOS, M. 700 1 $aOLIVEIRA, C. J. de 773 $tAgronomy$gv. 12, n. 8, 1927, Ago. 2022.
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