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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
18/11/2015 |
Data da última atualização: |
16/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ANDRADE NETO, R. de C.; OLIVEIRA, J. R. de; MUNIZ, P. S. B.; ALMEIDA, U. O. de. |
Afiliação: |
ROMEU DE CARVALHO ANDRADE NETO, CPAF-AC; João Ricardo de Oliveira, Ufac; Paulo Sérgio Braña Muniz, Ufac; Ueliton Oliveira de Almeida, Ufac. |
Título: |
Oferta e flutuação dos preços do abacaxi em Rio Branco/AC. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DA CULTURA DO ABACAXI, 6., 2015, Conceição do Araguaia. [Anais]. Belém, PA: SEDAP, 2015. |
Páginas: |
5 p. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Além da baixa produtividade, percebe-se que na maior parte do ano o fruto não é encontrado nas gôndolas dos supermercados o que reflete em preços elevados, devido ser proveniente de outros estados. O objetivo do trabalho foi caracterizar a oferta de frutos e a flutuação dos preços do abacaxi comercializado em Rio Branco/AC. Foram utilizados dados obtidos junto à Central de Abastecimento e Comercialização do Acre, em Rio Branco, de uma série temporal de janeiro de 2010 a dezembro de 2014 referentes à quantidade comercializada e a preços praticados na venda do produto. No Acre, quase nenhum produtor de abacaxi consegue colher e ofertar frutos o ano todo, e aos que conseguem certamente obtém lucros com a produção. O escalonamento da produção além de se apresentar como alternativa para resolver a falta do produto ao longo do ano, irá beneficiar diretamente os produtores com a auferição de mais renda vinda de suas propriedades. |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazônia Ocidental; Rio Branco (AC). |
Thesagro: |
Abacaxi; Ananás Comosus; Comercialização; Fruticultura; Preço. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/133369/1/25778.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
14/03/2019 |
Data da última atualização: |
14/03/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
MACEDO, A. J. da S.; SANTOS, E. M.; ARAUJO, G. G. L. de; EDVAN, R. L.; OLIVEIRA, J. S. de; PERAZZO, A. F.; SÁ, W. C. C. dos S.; PEREIRA. D. M. |
Afiliação: |
ALBERTO JEFFERSON DA SILVA MACÊDO; EDSON MAURO SANTOS; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; RICARDO LOIOLA EDVAN; JULIANA SILVA DE OLIVEIRA; ALEXANDRE FERNANDES PERAZZO; WILMA CRISTINA CAVALCANTE DOS SANTOS SÁ; DANILLO MARTE PEREIRA. |
Título: |
Silages in the form of diet based on spineless cactus and buffelgrass. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
African Journal of Range & Forage Science, v. 35, n. 2, p. 121-129, 2018. |
DOI: |
10.2989/10220119.2018.1473494 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study was conducted to evaluate the fermentation pattern and the in situ dry matter degradability of silages in the form of diet. Five diets were formulated based on spineless cactus (Opuntia fícus-indica cv. ?Gigante?) and buffelgrass (Cenchrus ciliaris). The experimental design was completely randomised, with five treatments and three replicates in which the diets differed in the proportion of buffelgrass (0%, 15%, 25%, 30% and 35%, on a fresh matter basis). There was significant difference (p < 0.05) in the chemical composition of the diets, with all dry matter contents being within the ideal range. Ammonia-nitrogen content was not affected (p > 0.05). There were significant differences (p < 0.05) in dry matter recovery across diets, which ranged from 96.28% to 99.93%. The pH values decreased as the time of opening (days) was extended. Organic acid contents differed across all diets; however, overall, all diets showed satisfactory lactic acid contents. As the proportion of buffelgrass in the diets was increased, the degradability of dry matter decreased. Based on fermentation profile, losses and chemical composition the diet with higher proportion of spineless cactus can be recommended for silage production. |
Palavras-Chave: |
Semiárido. |
Thesagro: |
Cacto; Capim Buffel; Fermentação; Forragem; Nutrição Animal; Palma Forrageira; Silagem. |
Thesaurus NAL: |
Animal nutrition. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02175naa a2200325 a 4500 001 2107044 005 2019-03-14 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.2989/10220119.2018.1473494$2DOI 100 1 $aMACEDO, A. J. da S. 245 $aSilages in the form of diet based on spineless cactus and buffelgrass.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThis study was conducted to evaluate the fermentation pattern and the in situ dry matter degradability of silages in the form of diet. Five diets were formulated based on spineless cactus (Opuntia fícus-indica cv. ?Gigante?) and buffelgrass (Cenchrus ciliaris). The experimental design was completely randomised, with five treatments and three replicates in which the diets differed in the proportion of buffelgrass (0%, 15%, 25%, 30% and 35%, on a fresh matter basis). There was significant difference (p < 0.05) in the chemical composition of the diets, with all dry matter contents being within the ideal range. Ammonia-nitrogen content was not affected (p > 0.05). There were significant differences (p < 0.05) in dry matter recovery across diets, which ranged from 96.28% to 99.93%. The pH values decreased as the time of opening (days) was extended. Organic acid contents differed across all diets; however, overall, all diets showed satisfactory lactic acid contents. As the proportion of buffelgrass in the diets was increased, the degradability of dry matter decreased. Based on fermentation profile, losses and chemical composition the diet with higher proportion of spineless cactus can be recommended for silage production. 650 $aAnimal nutrition 650 $aCacto 650 $aCapim Buffel 650 $aFermentação 650 $aForragem 650 $aNutrição Animal 650 $aPalma Forrageira 650 $aSilagem 653 $aSemiárido 700 1 $aSANTOS, E. M. 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aEDVAN, R. L. 700 1 $aOLIVEIRA, J. S. de 700 1 $aPERAZZO, A. F. 700 1 $aSÁ, W. C. C. dos S. 700 1 $aPEREIRA. D. M. 773 $tAfrican Journal of Range & Forage Science$gv. 35, n. 2, p. 121-129, 2018.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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