Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  20/03/2008
Data da última atualização:  22/02/2016
Tipo da produção científica:  Circular Técnica
Autoria:  MAGALHÃES, J. C. C.; COUTINHO, M. V.
Afiliação:  José Cesamildo Cruz Magalhães, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Marise Ventura Coutinho, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Título:  Procedimento de operação, manutenção e verificação do Espectrofotômetro.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2007.
Série:  (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Circular técnica, 67).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Espectrofotômetro.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CENARGEN/29588/1/ct067.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN29588 - 1UMTFL - DDCITE67
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  08/06/2022
Data da última atualização:  08/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SANTOS, D. M. dos; CARDOSO, R. M.; MIGLIORINI, F. L.; FACURE, M. H. M.; MERCANTE, L. A.; MATTOSO, L. H. C.; CORREA, D. S.
Afiliação:  LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Advances in 3D printed sensors for food analysis.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Trends in Analytical Chemistry, v. 154, 11667, 2022.
Páginas:  1 - 20
ISSN:  0165-9936
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.trac.2022.116672
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Food quality control is of utmost importance for human safety and health, requiring efficient and reliable analytical methods for food analysis. The advantageous features such as versatility, simplicity, reproducibility, accuracy, and relatively low cost have enabled 3D printing techniques to be employed in the design of portable sensors for the detection of varied food contaminants. This review aims at discussing recent advances in the use of 3D printing technologies for the design of sensing platforms and providing comprehensive insights into the application of such platforms for the detection of food contaminants such as heavy metals, pesticides, pathogens, mycotoxins, spoilage, allergens and adulterations on food as well as for the food flavor analysis. We focus on two points: 1) an overview of the most explored 3D printing technologies and transduction sensing mechanisms, and 2) the current state-of-the-art 3D printing for the preparation of sensors for monitoring food safety and quality. Emphasis is also placed on the development of hand-held and consumer-friendly 3D printed sensors, while challenges and obstacles that must be overcome to enable their practical application in food safety control along the food supply chain are also summarized
Palavras-Chave:  3D printing; E-tongue; Food contaminants.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18012 - 1UPCAP - DDPROCI.22/572022/62
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional