|
|
Registros recuperados : 818 | |
701. | | MOREIRA, E. D. S.; LANA, A. M. Q.; GONTIJO NETO, M. M.; SANTOS, C. A. dos; BORGHI, E.; ALVARENGA, R. C. Produção de silagem e composição física da planta no sistema de integração lavoura-pecuária-floresta. In: CONGRESO DE LA ASOCIACIÓN LATINOAMERICANA DE PRODUCCIÓN ANIMAL, 25.; CONGRESO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 11., 2016, Recife. La seguridad alimentaria en America Latina. Recife: Universidade Federal Rural de Pernambuco, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
702. | | MOREIRA, E. D. S.; SANTOS, C. A. dos; GONTIJO NETO, M. M.; LANA, A. M. Q.; ALVARENGA, R. C.; BORGHI, E. Produtividade de cultivares de Urochloa brizantha em sistema de integração lavoura-pecuária-floresta. In: CONGRESO DE LA ASOCIACIÓN LATINOAMERICANA DE PRODUCCIÓN ANIMAL, 25.; CONGRESO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 11., 2016, Recife. La seguridad alimentaria en America Latina. Recife: Universidade Federal Rural de Pernambuco, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
703. | | SANTOS, J. B. dos; ALMEIDA, F. P. de; RIOS, D. M.; NASCIMENTO, L. R. do; SANTOS, C. A. A.; OLIVEIRA, Y. T. de; BRAGA, C. A. Produtividade de algodão colorido na agricultura familiar no oeste da Bahia. Safra 2008/2009. In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 7., 2009, Foz do Iguaçu. Sustentabilidade da cotonicultura brasileira e expansão dos mercados: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2009. 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
| |
704. | | MOREIRA, E. D. S.; GONTIJO NETO, M. M.; LANA, A. M. Q.; BORGHI, E.; SANTOS, C. A. dos; ALVARENGA, R. C.; VIANA, M. C. M. Production efficiency and agronomic attributes of corn in an integrated crop-livestock-forestry system. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 4, p. 419-426, abril 2018 Título em português: Eficiência produtiva e atributos agronômicos de milho em sistema integração lavoura-pecuária-floresta. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Unidades Centrais. |
| |
705. | | SANTOS, C. A. dos; FERNANDES, R. C.; MAGALHÃES, D. R.; ALMEIDA, A. C. de; GLÓRIA, J. R. da; PIRES JÚNIOR, O. de S. Práticas para controle da mastite em sistemas de ordenha manual e mecânica. Montes Claros: ICA / UFMG, 2009. 38 p. Fascículo do Caderno de Ciências Agrárias, v. 1, n. 2, 2009. ISSN 1984-6738 Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
706. | | FERREIRA, G. de O.; NASCIMENTO, R. de C.; COSTA, S. R. da; NOGUEIRA, T. O.; SANTOS, C. A. F.; FLORI, J. E. Propagação vegetativa de plantas originadas do cruzamento entre Psidium guajava x Psidium guineense, resistentes a Meloidogyne enterolobii. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 8., 2013, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2013. p. 15-19. (Embrapa Semiárido. Documentos, 253). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
707. | | CAVALCANTI, N. de B.; SANTOS, C. A. F.; ANJOS, J. B. dos; RESENDE, G. M. de; BRITO, L. T. de L. Processamento de pícles com xilopódio do umbuzeiro (Spondias tuberosa Arruda). In: SEMANA INTERNACIONAL DA FRUTICULTURA, FLORICULTURA E AGROINDÚSTRIA. 9.,; SIMPÓSIO DE INOVAÇÕES TECNOLÓGICAS E GERENCIAIS, 2., 2002, Fortaleza. Frutal 2002. Fortaleza : Embrapa Agroindústria Tropical; Instituto Frutal; SINDIFRUTA, 2002. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
708. | | LEITE, N. A.; MENDES, S. M.; SANTOS-AMAYA, O. F.; SANTOS, C. A.; TEIXEIRA, T. P. M.; GUEDES, R. N. C.; PEREIRA, E. J. G. Rapid selection and characterization of Cry1F resistance in a Brazilian strain of fall armyworm. Entomologia Experimentalis et Applicata, Dordrecht, v. 158, p. 236-247, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
709. | | SARKIS, L. F.; PINTO, G. B.; SANTOS, C. A.; SANTOS, R. S.; MONTEIRO, E. C.; MARTINS, M. R.; GUARESCHI, R. F.; URQUIAGA, S. Quantification of BNF in two subsequent ratoons of commercial sugarcane varieties using 15N isotopic dilution technique. In: SYMPOSIUM ON BIOLOGICAL NITROGEN FIXATION, 16., LATINAMERICAN WORKSHOP OF PGPR, 4., RELARE, 19., 2018, Foz do Iguaçu. Book of abstract....Foz do Iguaçu: Emprapa, 2018. Session I, Poster I.4 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
710. | | OLIVEIRA, C. L. de; SANTOS, C. A. F.; ARAUJO, F. P. de; CHAVES, A. R. de M.; AIDAR, S. de T. Peso de frutos e produtividade de sete acessos de umbuzeiro (Spondias tuberosa) em Petrolina, PE. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 9., 2014, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2014. p. 223-228. (Embrapa Semiárido. Documentos, 261). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
711. | | NASCIMENTO, R. de C.; NOGUEIRA, T. O.; BARBOSA, M. V. de N; FERREIRAM G. de O.; SANTOS, C. A. F.; COSTA, S. R. da. Resistência de acessos de Psidium spp. a Meloidogyne enterolobii. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 8., 2013, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2013. p. 55-61. (Embrapa Semiárido. Documentos, 253). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
712. | | SILVA, D. O. M. da; SANTOS, C. A. F.; SEIDO, S. L.; COELHO, W. C. P. C.; AQUINO, D. A. L. de. Retention of proteins and minerals after cooking in cowpea genotypes. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 47, n. 3, p. 353-359, jul./sep. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
713. | | SANTOS. C. A. dos; KRAWULSKI, C. C.; BINI, D.; GOULART FILHO, T.; KNOB, A.; MEDINA, C. C.; ANDRADE FILHO, G.; NOGUEIRA, M. A. Reclamation status of a degraded pasture based on soil health indicators. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 72, n. 3, p. 195-202, May/Jun. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
| |
714. | | CASTRO, J. M. da C. e; SANTOS, C. A. F.; FLORI, J. E.; NOVAES, P. A. R.; LIMA, R. G.; SIQUEIRA, S. V. C. Reaction of Psidium accessions to the Meloidogyne enterolobii root-knot nematode. Acta Horticulturae, Leuven, n. 959, p. 51-57, sept. 2012. Edição do Proceedings of the III International Symposium on Guava and other Myrtaceae, Petrolina, sept. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
715. | | MEDEIROS, R.; ANDRADE, J.; RAMOS, D.; MOURA, M. S. B. de; PÉREZ-MARIN, a. m.; SANTOS, C. A. C. dos; SILVA, B. B. da; CUNGA, J. Remote sensing phenology of the brazilian Caatinga and its environmental drivers. Remote Sensing, v. 14, n. 11, 2637, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
716. | | COSTA, N. D.; RESENDE, G. M. de; ARAÚJO, J. F.; SANTOS, C. A. F.; CANDEIA, J. A.; BANDEIRA, G. R. L. Resposta de cultivares de cebola (Allium cepa L.) a doses de fósforo em cultivo orgânico no Vale do São Francisco. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 27, n. 2, p. S3428-S3432, ago. 2009. 1 CD-ROM. Suplemento. Edição dos Trabalhos do 49 Congresso Brasileiro de Olericultura, Águas de Lindóia, ago. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
717. | | SANTOS, C. A. dos; SAUERESSIG, M. G.; VIANNA, J. H. U.; SAUERESSIG, T. M.; LEITE, G. G.; RODRIGUES CASTRO, L. H. Respostas de vacas a suplementacao proteico energetica da pastagem nativa na epoca da seca no cerrado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 1.; REUNIAO ANUAL DA SBZ, 17., 1980, Fortaleza, CE. Anais... Fortaleza: SBZ, 1980. p.94-95. Resumo. L.H. Rodriguez Castro. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
| |
718. | | SANTOS, C. A. F.; RODRIGUES, M. A.; RIBEIRO, H. L. C.; OLIVEIRA, M. M. de; ARAÚJO, J. S.; COSTA, T. P. P. Relações entre amostragem ecogeográfica e diversidade fenotípica em germoplasma de Psidium com base em descritores morfológicos. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2008, Brasilia, DF. Anais... Brasilia, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2008. p. 283. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
719. | | SANTOS, G. M.; SANTOS, C. A. F.; COSTA, N. D.; TRINDADE, D. C. G. da; SANTOS, I. C. M.; SILVA, M. L. da. Reprodutibilidade de teor de ácido pirúvico em bulbos de cebola quando submetidos a sucessivas quantificações em diferentes períodos. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 2, ago. 2005. 1 CD-ROM. Suplemento. Edição dos resumos expandidos do 45. Congresso Brasileiro de Olericultura; 15. Congresso Brasileiro de Floricultura e Plantas Ornamentais; 2. Congresso Brasileiro de Cultura de Tecidos de Plantas, Fortaleza, ago. 2005. 1... Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
720. | | SOUSA, M. E. M. de; SANTOS, C. A. F.; RODRIGUES, S. C. A.; MARQUES, M. M. de L.; SANTOS, L. S. dos. Segregação para cor em cruzamentos de cebola de bulbo amarelo x bulbo roxo. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 15., 2020, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 36. (Embrapa Semiárido. Documentos, 299). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
Registros recuperados : 818 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
12/02/2021 |
Data da última atualização: |
12/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANTOS, R. T. dos S. e; SANTOS, C. A. F.; OLIVEIRA, V. R. de; AIDAR, S. de T.; RYBKA, A. C. P.; CASTRO, C. D. P. da C.; BIASOTO, A. C. T. |
Afiliação: |
Renata Torres dos Santos e Santos; CARLOS ANTONIO FERNANDES SANTOS, CPATSA; VISELDO RIBEIRO DE OLIVEIRA, CPATSA; SAULO DE TARSO AIDAR, CPATSA; ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; CLIVIA DANUBIA PINHO DA C CASTRO, CPATSA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA. |
Título: |
The potential of umbuzeiro genotypes for the development of preserves. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, v. 51, n. 2, e20191008, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20191008 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
One of the relevant economic importances of the ?umbuzeiro? (Spondias tuberosa Arruda) to the northeastern semiarid region of Brazil is the fruit processing to obtaining preserves. However, there are limitations in the production and standardization of this product, such as color, taste and texture, which are problems in the quality, identity, making it harder to achieve new markets. This study was carried out aiming to evaluate the potential of ?umbu? genotypes (Access 37, Access 44, BRS 48, BRS 52, BRS 55 and BRS 68) registered by Embrapa in the development of preserves. It was evaluated the product pH, total acidity, water activity, soluble solids, moisture, firmness, color (L*, a*,b*), reducing and non-reducing sugars, vitamin C, syneresis and consumer acceptance regarding the overall impression. The CATA method was applied to describe the sensorial profile of the samples. According to the results, it was observed a significant difference (p?0.05) in the physico-chemical composition of the samples, being samples produced from the access 37 and BRS 68 more appropriated for processing of preserves (in bars), with greater firmness and less syneresis. Consumers indicated products from the genotypes 37, 44, BRS 52 and BRS 55 as the ones with highest acceptance regarding the overall impression; the consumers associated the samples in different characterizations, associating the access 37 and BRS 68 with the characteristics of firm and delicious; the commercial sample was characterized as acid, adstringent and terrible. MenosOne of the relevant economic importances of the ?umbuzeiro? (Spondias tuberosa Arruda) to the northeastern semiarid region of Brazil is the fruit processing to obtaining preserves. However, there are limitations in the production and standardization of this product, such as color, taste and texture, which are problems in the quality, identity, making it harder to achieve new markets. This study was carried out aiming to evaluate the potential of ?umbu? genotypes (Access 37, Access 44, BRS 48, BRS 52, BRS 55 and BRS 68) registered by Embrapa in the development of preserves. It was evaluated the product pH, total acidity, water activity, soluble solids, moisture, firmness, color (L*, a*,b*), reducing and non-reducing sugars, vitamin C, syneresis and consumer acceptance regarding the overall impression. The CATA method was applied to describe the sensorial profile of the samples. According to the results, it was observed a significant difference (p?0.05) in the physico-chemical composition of the samples, being samples produced from the access 37 and BRS 68 more appropriated for processing of preserves (in bars), with greater firmness and less syneresis. Consumers indicated products from the genotypes 37, 44, BRS 52 and BRS 55 as the ones with highest acceptance regarding the overall impression; the consumers associated the samples in different characterizations, associating the access 37 and BRS 68 with the characteristics of firm and delicious; the commercial sample was chara... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioma Caatinga; CATA-Check-all-that-apply; Doce em massa. |
Thesagro: |
Caatinga; Genótipo; Spondias Tuberosa; Umbu. |
Thesaurus NAL: |
Spondias. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221196/1/The-potential-of-umbuzeiro-2021.pdf
|
Marc: |
LEADER 02417naa a2200301 a 4500 001 2130030 005 2021-02-12 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/0103-8478cr20191008$2DOI 100 1 $aSANTOS, R. T. dos S. e 245 $aThe potential of umbuzeiro genotypes for the development of preserves.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aOne of the relevant economic importances of the ?umbuzeiro? (Spondias tuberosa Arruda) to the northeastern semiarid region of Brazil is the fruit processing to obtaining preserves. However, there are limitations in the production and standardization of this product, such as color, taste and texture, which are problems in the quality, identity, making it harder to achieve new markets. This study was carried out aiming to evaluate the potential of ?umbu? genotypes (Access 37, Access 44, BRS 48, BRS 52, BRS 55 and BRS 68) registered by Embrapa in the development of preserves. It was evaluated the product pH, total acidity, water activity, soluble solids, moisture, firmness, color (L*, a*,b*), reducing and non-reducing sugars, vitamin C, syneresis and consumer acceptance regarding the overall impression. The CATA method was applied to describe the sensorial profile of the samples. According to the results, it was observed a significant difference (p?0.05) in the physico-chemical composition of the samples, being samples produced from the access 37 and BRS 68 more appropriated for processing of preserves (in bars), with greater firmness and less syneresis. Consumers indicated products from the genotypes 37, 44, BRS 52 and BRS 55 as the ones with highest acceptance regarding the overall impression; the consumers associated the samples in different characterizations, associating the access 37 and BRS 68 with the characteristics of firm and delicious; the commercial sample was characterized as acid, adstringent and terrible. 650 $aSpondias 650 $aCaatinga 650 $aGenótipo 650 $aSpondias Tuberosa 650 $aUmbu 653 $aBioma Caatinga 653 $aCATA-Check-all-that-apply 653 $aDoce em massa 700 1 $aSANTOS, C. A. F. 700 1 $aOLIVEIRA, V. R. de 700 1 $aAIDAR, S. de T. 700 1 $aRYBKA, A. C. P. 700 1 $aCASTRO, C. D. P. da C. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 773 $tCiência Rural$gv. 51, n. 2, e20191008, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|