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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
04/01/2012 |
Data da última atualização: |
28/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GUIMARÃES, F. P.; AGUIAR, R.; KARAM, D.; OLIVEIRA, J. A.; SILVA, J. A. A.; SANTOS, C. L.; SANTANNA-SANTOS, B. F.; LIZIERI-SANTOS, C. |
Afiliação: |
DECIO KARAM, CNPMS. |
Título: |
Potential of macrophytes for removing atrazine from aqueous solution. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Planta Daninha, Viçosa, MG, v. 29, p. 1137-1147, 2011. |
DOI: |
10.1590/S0100-83582011000500022 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Número especial. |
Conteúdo: |
The potential of three macrophytes, Azolla caroliniana, Salvinia minima, and Lemna gibba was assessed in this study to select plants for use in environmental remediation contaminated with atrazine. Experiments were carried out in a greenhouse over six days in pots containing Hoagland 0.25 strength nutritive solution at the following atrazineconcentrations: 0; 0.01; 0.1; 1.0; 10.0 mg L -1. Decrease in biomass accumulation was observed in the three macrophytes, as well as toxic effects evidenced by the symptomatology developed by the plants which caused their deaths. The chlorosis and necrosis allowed to observe in the plants the high sensitivity of the three species to the herbicide. Plants presented low potential for removal of atrazine in solution when exposed to low concentrations of the herbicide. However, at the 10.0 mg L-1 atrazine concentration, L. gibba and A. caroliniana showed potential to remove the herbicide from the solution (0.016 and 0.018 mg atrazine per fresh mass gram, respectively). This fact likely resulted from the processes of atrazine adsorption by the dead material. The percentage of atrazine removed from the solution by the plants decreased when the plants were exposed to high concentrations of the pollutant. Azolla caroliniana, S. minima, and L. gibba were not effective in removing the herbicide from solution. The use of these species to remedy aquatic environments was shown to be limited |
Palavras-Chave: |
Biorremediação; Salvinia minima. |
Thesagro: |
Herbicida. |
Thesaurus Nal: |
Azolla caroliniana; Herbicides; Lemna gibba. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/57680/1/Potential-macrophytes.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
23/01/2015 |
Data da última atualização: |
06/02/2015 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
NASCIMENTO, L. da S. de M. do; BORGUINI, R. G.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PACHECO, S.; OLIVEIRA, E. M. M.; CUNHA, C. P.; MAZZA, K. E. L.; BRAGA, E. C. O.; MARTINS, V. C. |
Afiliação: |
LUZIMAR DA SILVA DE M DO NASCIMENTO, CTAA; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; EDNA MARIA MORAIS OLIVEIRA, CTAA; C. P. CUNHA, UFRRJ; K. E. L. MAZZA, IFRJ; E. C. O. BRAGA, UNIRIO; V. C. MARTINS, IFRJ. |
Título: |
Identificação de ácidos fenólicos em frutos de Eugenia brasiliensis, Lam. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO EM INOVAÇÃO E TECNOLOGIA NA ÁREA DE ALIMENTOS, 3., 2014, Rio de Janeiro. Resumos... Rio de Janeiro: IFRJ, 2014. 1 CD-ROM. |
ISSN: |
2177-3920 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Ref. SITA009 |
Palavras-Chave: |
Ácidos fenólicos; Cromatografia líquida. |
Thesagro: |
Eugenia Brasiliensis. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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