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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  13/09/2022
Data da última atualização:  14/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOCATELLI, G. O.; PIMENTEL, M. F.; BUENO, L. A.; LOBO JUNIOR, M.; MASCARIN, G. M.; FINKLER, C. L. L.
Afiliação:  GABRIEL OLIVO LOCATELLI, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; MARIA FERNANDA PIMENTEL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PERNAMBUCO; LUCIANO AVALLONE BUENO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ABC; MURILLO LOBO JUNIOR, CNPAF; GABRIEL MOURA MASCARIN, CNPMA; CHRISTINE LAMENHA LUNA FINKLER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PERNAMBUCO.
Título:  Production of microsclerotia by Trichoderma asperellum through submerged liquid fermentation using low-cost nitrogen and carbon sources.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 44, article 102455, 2022.
ISSN:  1878-8181
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.bcab.2022.102455
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The aim of this work is to optimize the nutritional conditions using low-cost carbon and nitrogen sources for microsclerotia (MS) production of two Brazilian Trichoderma asperellum strains (BRM-29576 and BRM-29104). A fractional factorial design was used to investigate five variables: carbon source, carbon concentration, nitrogen source, C:N ratio and fungal strain. In this study, the optimal nutritional conditions for improving MS yield were achieved using sucrose and autolyzed yeast, carbon concentration at 20 g L-1 and C:N ratio of 10:1 for the BRM-29104 strain, which outperformed the other strain and yielded up to 2.5 (±0.9) × 104 MS mL-1 within 7 days of fermentation. Sucrose and autolyzed yeast are two economically available carbon and nitrogen sources in Brazil that are suitable for MS production by T. asperellum BRM-29104. Vacuum filtration of MS biomass through nylon filter (200 mesh/74 micrometer) increased MS concentration, resulting in up to 1.8 (±0.2) × 105 MS g-1. Our results support a cost-efficient liquid medium to achieve high MS yields by strain BRM-29104 in combination with an easy method to harvest and concentrate MS from culture broth for further formulation development.
Palavras-Chave:  Autolyzed yeast; Biofungicides; C N ratio; Microsclerotia.
Thesagro:  Carbono; Farinha; Fermentação; Fungo Para Controle Biológico; Nitrogênio; Sorgo; Trichoderma.
Thesaurus Nal:  Biological control agents; Liquid state fermentation; Sorghum flour; Trichoderma asperellum.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36504 - 1UPCAP - DD20222022
CNPMA17231 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  28/09/2023
Data da última atualização:  28/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 3
Autoria:  JUSTINO, E. S.; SANTOS, E. M.; OLIVEIRA, J. S.; ARAUJO, G. G. L. de; CAVALCANTI, H. S.; SANTANA, L. P.; SOARES, R. L.; PERAZZO, A. F.; SANTOS, F. N. S.; ZANINE, A. M.
Afiliação:  EVANDRA S. JUSTINO, Animal Science Department, Federal University of Paraiba, Areia, PB; EDSON M. SANTOS, Animal Science Department, Federal University of Paraiba, Areia, PB; JULIANA S. OLIVEIRA, Animal Science Department, Federal University of Paraiba, Areia, PB; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; HACTUS S. CAVALCANTI, Animal Science Departament, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA; LILIANE P. SANTANA, Animal Science Department, Federal Rural University of Pernambuco, Recife, PE; RAFAEL L. SOARES; ALEXANDRE F. PERAZZO, Animal Science Department, Federal University of Piauí, Teresina, PI; FRANCISCO NAYSSON S. SANTOS, Animal Science Departament, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA; ANDERSON M. ZANINE, Animal Science Departament, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA.
Título:  Cottonseed cake as nutritional additive for sorghum silages.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  New Zealand Journal of Agricultural Research, Sept. 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1080/00288233.2023.2252379
Idioma:  Inglês
Notas:  Online.
Conteúdo:  This study aimed to determine the optimal proportion of cottonseed cake (CSC) as an additive in sorghum silage to improve its chemical composition, fermentative profile, microbial populations, losses, dry matter recovery, and aerobic stability. Five treatments were evaluated, varying the inclusion of CSC at ensiling (0, 50, 100, 200, and 200 g kg−1 on fresh matter basis). The results showed that the inclusion of CSC significantly increased the content of dry matter, crude protein, and ether extract in the silages. Water-soluble carbohydrates, buffering capacity, and ammoniacal nitrogen exhibited a linear decrease with increasing CSC inclusion. The populations of lactic acid bacteria and moulds showed a quadratic response to CSC inclusion. The yeast population was completely inhibited with a minimum inclusion of 200 g kg−1 CSC. Aerobic stability and dry matter recovery showed a linear increase with CSC inclusion. These findings indicate that adding CSC to sorghum silage enhances its nutritive value, fermentative profile, dry matter recovery, and effectively inhibits yeast growth, which is recommended to include 200 g kg−1 of CSC for good cost-effectiveness.
Palavras-Chave:  Caroço de algodão; Sorgo bicolor; Teor de matéria seca.
Thesagro:  Lipídio; Matéria Seca; Silagem; Sorghum Bicolor; Subproduto.
Thesaurus NAL:  Byproducts; Cottonseed; Cottonseed oil; Cottonseed products; Cottonseed protein; Dry matter intake; Gossypium; Lipids.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156952/1/Cottonseed-cake-as-nutritional-additive-for-sorghum-silages.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA60670 - 1UPCAP - DD
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