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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
06/01/2017 |
Data da última atualização: |
06/01/2017 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
SILVEIRA, S. V. da; FIALHO, F. B. |
Afiliação: |
SAMAR VELHO DA SILVEIRA, CNPUV; FLAVIO BELLO FIALHO, CNPUV. |
Título: |
Plano de amostragem para realização da análise de resíduos. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
IN: SILVEIRA, S. V. da; GARRIDO, L. da R.; HOFFMANN, A. (Ed.). Produção integrada de uva para processamento: bases para a adoção da produção integrada. Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 2015. v. 1, p. 57-60. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Nesta etapa, o plano de amostragem para realização de análise de resíduos na Produção Integrada de Uva para Processamento está baseado: - na Resolução DC/Anvisa n°4, de 18/01/2012; - no Manual de Coleta de Amostras do Plano Nacional de Controle de Resíduos e Contaminantes em Produtos de Origem Vegetal / Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. - no Codex Alimentarius ? Vol. 2, Parte I ? Resíduos de Agrotóxicos em Alimentos ? Métodos de Análise e Amostragem ? Segunda Edição; - no trabalho realizado nas Unidades de Validação das Normas da Produção Integrada de Uva para Processamento, localizadas nos Estados do Rio Grande do Sul, Paraná e Pernambuco, no período de 2010 a 2014. |
Palavras-Chave: |
Análise de resíduos; Coleta de uva; Produção integrada de uva para processamento. |
Thesagro: |
Uva. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/152909/1/Manual-1-1-capitulo-5.pdf
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Marc: |
LEADER 01474naa a2200181 a 4500 001 2060123 005 2017-01-06 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVEIRA, S. V. da 245 $aPlano de amostragem para realização da análise de resíduos.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aNesta etapa, o plano de amostragem para realização de análise de resíduos na Produção Integrada de Uva para Processamento está baseado: - na Resolução DC/Anvisa n°4, de 18/01/2012; - no Manual de Coleta de Amostras do Plano Nacional de Controle de Resíduos e Contaminantes em Produtos de Origem Vegetal / Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. - no Codex Alimentarius ? Vol. 2, Parte I ? Resíduos de Agrotóxicos em Alimentos ? Métodos de Análise e Amostragem ? Segunda Edição; - no trabalho realizado nas Unidades de Validação das Normas da Produção Integrada de Uva para Processamento, localizadas nos Estados do Rio Grande do Sul, Paraná e Pernambuco, no período de 2010 a 2014. 650 $aUva 653 $aAnálise de resíduos 653 $aColeta de uva 653 $aProdução integrada de uva para processamento 700 1 $aFIALHO, F. B. 773 $tIN: SILVEIRA, S. V. da; GARRIDO, L. da R.; HOFFMANN, A. (Ed.). Produção integrada de uva para processamento: bases para a adoção da produção integrada. Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 2015.$gv. 1, p. 57-60.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
07/01/2020 |
Data da última atualização: |
07/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
RODRIGUES, L. A.; OLIVEIRA, E. C. de; ALVES, M. E. B.; SALES, R. A.; CUNHA JUNIOR, J. de O.; POSSE, R. P.; CARVALHO JÚNIOR, S. M. de; QUARTEZANI, W. Z.; BERILLI, S. da S.; HELL, L. R. |
Afiliação: |
Lucas Alves Rodrigues, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo, Campus Itapina, Colatina, Espírito Santo, Brazil; Evandro Chaves de Oliveira, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo, Campus Itapina, Colatina, Espírito Santo, Brazil; MARIA EMILIA BORGES ALVES, CNPUV; Ramon Amaro de Sales, Departamento de Fitotecnia, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Minas Gerais, Brazil; Jadier de Oliveira Cunha Junior, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo, Campus Itapina, Colatina, Espírito Santo, Brazil; Robson Prucoli Posse, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo, Campus Itapina, Colatina, Espírito Santo, Brazil; Salomão Martins de Carvalho Júnior, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo, Campus Itapina, Colatina, Espírito Santo, Brazil; Waylson Zancanella Quartezani, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo, Campus Montanha, Montanha, Espírito Santo, Brazil; Sávio da Silva Berilli, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo, Campus Itapina, Colatina, Espírito Santo, Brazil; Leonardo Raasch Hell, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo, Campus Itapina, Colatina, Espírito Santo, Brazil. |
Título: |
Analysis of climatic risk favorability of grapevine fungal disease occurrence for Santa Teresa, Espírito Santo State, Brazil |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Agricultural Science, v. 11, n. 14, p. 121-130, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The State of Espírito Santo, Brazil, has micro-regions with different climatic and soil conditions, which promote grapevine cultivation vine in several municipalities. However, the grape production process is strongly threatened by foliar fungal diseases, and its control increases the cost of production significantly. In turn, the use of models of prediction of disease occurrence allows the identification of regions with climatic risk potential for grapevine. Hence, the objective of this work was to analyze the agro-climatic favorability of climatic risk for occurrence of fungal diseases of downy mildew (Plasmopara viticola) and Botrytis cinerea on the grapevine for the municipality of Santa Teresa, in the state of Espírito Santo. Predictive models of favorability of downy mildew and B. cinerea were used. The number of sprayings was determined by the calendar system and by the rainfall system, according to the length of the cycle. Therefore, a series of meteorological data from 2007 to 2016 was used. The results showed that the frequency of days with low risk of mildew was 2%, medium risk 5%, high risk 93%. For B. cinerea, these values were 32%, 68%, and 0%, with low, medium and high risk, respectively. The number of required sprayings, according to the weather conditions, was lower than the number of sprayings recommended by the calendar system. The relationship between the risk of occurrence of the evaluated diseases showed a higher agro-meteorological favorability of occurrence of mildew in relation to B. cinerea. MenosThe State of Espírito Santo, Brazil, has micro-regions with different climatic and soil conditions, which promote grapevine cultivation vine in several municipalities. However, the grape production process is strongly threatened by foliar fungal diseases, and its control increases the cost of production significantly. In turn, the use of models of prediction of disease occurrence allows the identification of regions with climatic risk potential for grapevine. Hence, the objective of this work was to analyze the agro-climatic favorability of climatic risk for occurrence of fungal diseases of downy mildew (Plasmopara viticola) and Botrytis cinerea on the grapevine for the municipality of Santa Teresa, in the state of Espírito Santo. Predictive models of favorability of downy mildew and B. cinerea were used. The number of sprayings was determined by the calendar system and by the rainfall system, according to the length of the cycle. Therefore, a series of meteorological data from 2007 to 2016 was used. The results showed that the frequency of days with low risk of mildew was 2%, medium risk 5%, high risk 93%. For B. cinerea, these values were 32%, 68%, and 0%, with low, medium and high risk, respectively. The number of required sprayings, according to the weather conditions, was lower than the number of sprayings recommended by the calendar system. The relationship between the risk of occurrence of the evaluated diseases showed a higher agro-meteorological favorability of occu... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Mildew; Predictive models; Sustainability; Winegrowing. |
Thesagro: |
Botrytis Cinerea. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208316/1/Climatic-Risk-Favorability-of-Grapevine-Fungal-Disease-Evandro.pdf
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Marc: |
LEADER 02435naa a2200289 a 4500 001 2118327 005 2020-01-07 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRODRIGUES, L. A. 245 $aAnalysis of climatic risk favorability of grapevine fungal disease occurrence for Santa Teresa, Espírito Santo State, Brazil$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe State of Espírito Santo, Brazil, has micro-regions with different climatic and soil conditions, which promote grapevine cultivation vine in several municipalities. However, the grape production process is strongly threatened by foliar fungal diseases, and its control increases the cost of production significantly. In turn, the use of models of prediction of disease occurrence allows the identification of regions with climatic risk potential for grapevine. Hence, the objective of this work was to analyze the agro-climatic favorability of climatic risk for occurrence of fungal diseases of downy mildew (Plasmopara viticola) and Botrytis cinerea on the grapevine for the municipality of Santa Teresa, in the state of Espírito Santo. Predictive models of favorability of downy mildew and B. cinerea were used. The number of sprayings was determined by the calendar system and by the rainfall system, according to the length of the cycle. Therefore, a series of meteorological data from 2007 to 2016 was used. The results showed that the frequency of days with low risk of mildew was 2%, medium risk 5%, high risk 93%. For B. cinerea, these values were 32%, 68%, and 0%, with low, medium and high risk, respectively. The number of required sprayings, according to the weather conditions, was lower than the number of sprayings recommended by the calendar system. The relationship between the risk of occurrence of the evaluated diseases showed a higher agro-meteorological favorability of occurrence of mildew in relation to B. cinerea. 650 $aBotrytis Cinerea 653 $aMildew 653 $aPredictive models 653 $aSustainability 653 $aWinegrowing 700 1 $aOLIVEIRA, E. C. de 700 1 $aALVES, M. E. B. 700 1 $aSALES, R. A. 700 1 $aCUNHA JUNIOR, J. de O. 700 1 $aPOSSE, R. P. 700 1 $aCARVALHO JÚNIOR, S. M. de 700 1 $aQUARTEZANI, W. Z. 700 1 $aBERILLI, S. da S. 700 1 $aHELL, L. R. 773 $tJournal of Agricultural Science$gv. 11, n. 14, p. 121-130, 2019.
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