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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  10/07/2013
Data da última atualização:  19/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MAMEDE, M. E. de O.; CARVALHO, L. D. de; VIANA, E. de S.; OLIVEIRA, L. A. de; SOARES FILHO, W. dos S.; RITZINGER, R.
Afiliação:  MARIA EUGÊNIA DE OLIVEIRA MAMEDE, UFBA; LEONARDO DIB DE CARVALHO, UFBA; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; LUCIANA ALVES DE OLIVEIRA, CNPMF; WALTER DOS SANTOS SOARES FILHO, CNPMF; ROGERIO RITZINGER, CNPMF.
Título:  Production of Dietetic Jam of Umbu-Caja (Spondias sp.) : Physical, Physicochemical and Sensorial Evaluations.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Food and Nutrition Sciences, v.4, p.461-468, 2013.
ISSN:  2157-9458
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The umbucajazeira is specie native to the Brazilian Northeast semiarid areas, which is economically explored based on the fruit. The fruit has a high agroindustrial potential, mainly for jam production. The aim of this study was to evaluate through sensorial analysis, two formulations of umbu-caja jams: a dietetic one with xylitol, used as an option for sub- stitution of the sugars, and a conventional one. The proportion of 50:50:0.5 (pulp/sugar/pectin or pulp/xylitol/pectin) was used for jam processing. The mixture was concentrated up to reach 65° Brix. The jams were evaluated by 50 non-trained tasters, through a hedonic scale of nine points, whereas the following attributes were used: appearance, color, flavor, aroma and texture. The results of the physical and physicochemical analysis showed that the characteris- tics of jams prepared with sucrose are close to the ones made with xylitol, except for the total sugars and the energetic value. The jams had pH values ranging between 2.37 and 2.92; titratable acidity varying between 0.56 and 0.78 g citric acid/100 g pulp; soluble solids ranging between 60.92° and 65.08° Brix, respectively. A tendency for yellow color was noticed by the color analysis. Jam diet had the highest scores for appearance (7.4 - 7.7). No significant differences (p > 0.05) were obtained to flavor and texture. The fruit of the umbucajazeira showed to be adequate for jam manufature since they had good sensorial acceptance. The use of xylitol was satisfact... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Umbu-Cajá.
Thesaurus Nal:  Spondias; Xylitol.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF29486 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  05/04/2012
Data da última atualização:  18/09/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  WOHLRES-VIANA, S.; PEREIRA, M. M.; SALES, J. N. S.; CAMARGO, A. J. DOS R.; QUINTAO, C. C. R.; RABELO, N. C.; DENICOL, A. C.; SIQUEIRA, L. G. B.; VIANA, J. H. M.; CAMARGO, L. S. de A.; MARTINS, M. F.; IGUMA, L. T.
Afiliação:  SABINE WOHLRES-VIANA, UFJF; MICHELE MUNK PEREIRA, UFJF; JOSÉ NÉLIO S. SALES, USP; AGOSTINHO JORGE DOS REIS CAMARGO, PESAGRO; CAROLINA CAPOBIANGO ROMANO QUINTAO, CNPGL; NATANA CHAVES RABELO, CES/JF; ANNA CAROLINA DENICOL, CNPGL; LUIZ GUSTAVO BRUNO SIQUEIRA, CNPGL; JOAO HENRIQUE MOREIRA VIANA, CNPGL; LUIZ SERGIO DE ALMEIDA CAMARGO, CNPGL; MARTA FONSECA MARTINS, CNPGL; LILIAN TAMY IGUMA, CNPGL.
Título:  Altered expression of genes related to glucose metabolism in bovine oocytes matured in vitro or in vivo.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: Annual Meeting SBTE, 25., 2011. Abstracts...
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Desenvolvimento; MRNA.
Thesagro:  Gameta.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL19013 - 1UPCRA - PPSP 5311 P. 1675311
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