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Registros recuperados : 105 | |
41. | | SANTOS, J. C. F.; CUNHA, A. J. da; FERREIRA, F. A.; SANTOS, R. H. S.; SAKIYAMA, N. S. Cultivo de leguminosas herbáceas no manejo de plantas daninhas em lavoura de cafeeiros recém-recepados. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 37., 2011, Poços de Caldas. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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42. | | SANTOS, J. C. F.; CUNHA, A. J. da; FERREIRA, F. A.; SANTOS, R. H. S.; SAKIYAMA, N. S. Efeito da consorciação de leguminosa herbácea com café em formação no controle da infestação de plantas daninhas. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 7., 2011, Araxá. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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43. | | MISSIO, R. F.; CAIXETA, E. T.; RIBEIRO, A. P.; MOURA, E. F.; ZAMBOLIM, E. M.; ZAMBOLIM, L.; SAKIYAMA, N. S. Diversidade genética de cafeeiro por meio de marcadores EST-SSR. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia, SP. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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46. | | MISSIO, R. F.; CAIXETA, E. T.; ZAMBOLIM, E. M.; ZAMBOLIM, L.; CRUZ, C. D.; SAKIYAMA, N. S. Polymorphic information content of SSR markers for Coffea spp. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 10, n. 1, p. 89-94, Mar. 2010. Notes. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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47. | | SANTOS, J. C. F.; CUNHA, A. J. da; FERREIRA, F. A.; SANTOS, R. H. S.; SAKIYAMA, N. S. Influência da cobertura do solo com leguminosa perene no controle de plantas daninhas do café do cerrado. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 7., 2011, Araxá. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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48. | | ANDRADE, F. T.; CAIXETA, E. T.; MACIEL, B. H.; ALVARENGA, S. M.; ZAMBOLIM, E. M.; SAKIYAMA, N. S. Obtenção de ESTs potencialmente relacionadas à resistência do cafeeiro à ferrugem por meio de análise in silico. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia, SP. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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49. | | MACIEL, B. H.; CAIXETA, E. T.; ANDRADE, F. T.; ALVARENGA, S. M.; ZAMBOLIM, E. M.; SAKIYAMA, N. S. Obtenção de marcador molecular potencialmente envolvido com a resistência do cafeeiro à ferrugem. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia, SP. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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50. | | OLIVEIRA, A. C. B. de; SAKIYAMA, N. S.; CAIXETA, E. T.; ZAMBOLIM, E. M.; RUFINO, R. J. N.; ZAMBOLIM, L. Partial map of Coffea arabica L. and recovery of the recurrent parent in backcross progenies. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 7, n. 2, p. 196-203, Mar. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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51. | | SANTOS, J. C. F.; CUNHA, A. J. da; FERREIRA, F. A.; SANTOS, R. H. S.; SAKIYAMA, N. S. Supressão de plantas daninhas do café sob influência da consorciação com leguminosa herbácea. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 7., 2011, Araxá. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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52. | | ALVARENGA, S. M.; CAIXETA, E. T.; HUFNAGEL, B.; THIEBAUT, F.; ZAMBOLIM, E. M.; ZAMBOLIM, L.; SAKIYAMA, N. S. In silico identification of coffee genome expressed sequences potentially associated with resistance to diseases. GENETICS AND MOLECULAR BIOLOGY, v. 33, n.4, p. 795-806. 2010. 795-806 Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
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53. | | SILVA, D. G.; ZAMBOLIM, L.; SAKIYAMA, N. S.; FONSECA, A. F. A. da; PEREIRA, A. A.; TEIXEIRA, T. A. Uso de marcadores RAPD no estudo de variabilidade em clones de Coffea canephora Var. conillon. IN: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 1., 2000, Poços de Caldas. Resumos Expandidos. Brasília, DF: Embrapa Café/MINASPLAN, 2000. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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54. | | ALVARENGA, S. M.; CAIXETA, E. T.; OLIVEIRA, A. C. B. de; RUFINO, R. J. N.; BRITO, G. G. de; PEREIRA, A. A.; ZAMBOLIM, L.; SAKIYAMA, N. S. Análise da diversidade genética de cafeeiros do Banco de Germoplasma da UFV/EPAMIG utilizando marcadores RAPD. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 4., 2005, Londrina. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2005. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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55. | | SOUZA, F. de F.; FERRÃO, L. F. V.; CAIXETA, E. T.; SAKIYAMA, N. S.; PEREIRA, A. A.; OLIVEIRA, A. C. B. de. Aspectos gerais da biologia e da diversidade genética de Coffea canephora. In: MARCOLAN, A. L.; ESPINDULA, M. C. (Ed.). Café na Amazônia. Brasília, DF: Embrapa, 2015. Cap. 4, p. 84-98.. Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Rondônia; Embrapa Semiárido. |
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56. | | MISSIO, R. F.; CAIXETA, E. T.; ZAMBOIM, E. M.; PENA, G. F.; RIBEIRO, A. P.; ZAMBOLIM, L.; PEREIRA, A. A.; SAKIYAMA, N. S. Assessment of est-ssr markers for genetic analysis on coffee. In.: BRAGANTIA, Campinas, v.68, n.3, p. 573-581, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
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57. | | SOUSA, T. V.; CAIXETA, E. T.; ALKIMIM, E. R.; OLIVEIRA, A. C. B. de; PEREIRA, A. A.; ZAMBOLIM, E. M.; ZAMBOLIM, L.; SAKIYAMA, N. S. Caracterização molecular de cultivares de café resistentes à ferrugem. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 8., 2013, Salvador. Sustentabilidade e inclusão Social. Brasília, DF: Embrapa Café, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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58. | | PESTANA, R. K. N.; CAIXETA, E. T.; OLIVEIRA, A. C. B. de; PEREIRA, A. A.; MOREIRA, K. F.; ZAMBOLIM, E. M.; ZAMBOLIM, L.; SAKIYAMA, N. S. Caracterização molecular de uma coleção de germoplasma de cafeeiros bourbon. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 9., 2015, Curitiba. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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59. | | SETOTAW, T. A.; CRUZ, C. D.; CAIXETA, E. T.; PEREIRA, A. A.; OLIVEIRA, A. C. B. de; ZAMBOLIM, E. M.; ZAMBOLIM, L.; SAKIYAMA, N. S. Coefficient of parentage of brazilian arabica coffee cultivars. In.: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEA SCIENCE, 23., 2010, Bali, Indonesia. p. 188 Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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60. | | SETOTAW, T. A.; CRUZ, C. D.; CAIXETA, E. T.; PEREIRA, A. A.; OLIVEIRA, A. C. B. de; ZAMBOLIM, E. M.; ZAMBOLIM, L.; SAKIYAMA, N. S. Coefficient of parentage of brazilian arabica coffee cultivars. In.: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEA SCIENCE, 23., 2010, Bali, Indonesia. p. 188 Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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Registros recuperados : 105 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
18/10/2011 |
Data da última atualização: |
18/10/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
MISSIO, R. F.; CAIXETA, E. T.; ZAMBOLIM, E. M.; PENA, G. F.; ZAMBOLIM, L.; DIAS, L. A. S.; SAKIYAMA, N. S. |
Afiliação: |
Universidade Federal do Paraná; EVELINE TEIXEIRA CAIXETA, SAPC; BioCafé; BioCafé; BioCafé; UFV; BioCafé/UFV. |
Título: |
Genetic characterization of an elite coffee germplasm assessed by gSSR and EST-SSR markers. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Genetics and Molecular Research, v. 10, n. 4, p 2366-2381, 2011. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Coffee is one of the main agrifood commodities traded worldwide. In 2009, coffee accounted for 6.1% of the value of Brazilian agricultural production, generating a revenue of US$6 billion. Despite the importance of coffee production in Brazil, it is supported by a narrow genetic base, with few accessions. Molecular differentiation and diversity of a coffee breeding program were assessed with gSSR and EST-SSR markers. The study comprised 24 coffee accessions according to their genetic origin: arabica accessions (six traditional genotypes of C. arabica), resistant arabica (six leaf rust-resistant C. arabica genotypes with introgression of Híbrido de Timor), robusta (five C. canephora genotypes), Híbrido de Timor (three C. arabica x C. canephora), triploids (three C. arabica x C. racemosa), and racemosa (one C. racemosa). Allele and polymorphism analysis, AMOVA, the Student t-test, Jaccard?s dissimilarity coefficient, cluster analysis, correlation of genetic distances, and discriminant analysis, were performed. EST-SSR markers gave 25 exclusive alleles per genetic group, while gSSR showed 47, which will be useful for differentiating accessions and for fingerprinting varieties. The gSSR markers detected a higher percentage of polymorphism among (35% higher on average) and within (42.9% higher on average) the genetic groups, compared to EST-SSR markers. The highest percentage of polymorphism within the genetic groups was found with gSSR markers for robusta (89.2%) and for resistant arabica (39.5%). It was possible to differentiate all genotypes including the arabica-related accessions. Nevertheless, combined use of gSSR and EST-SSR markers is recommended for coffee molecular characterization, because EST-SSRs can provide complementary information. MenosCoffee is one of the main agrifood commodities traded worldwide. In 2009, coffee accounted for 6.1% of the value of Brazilian agricultural production, generating a revenue of US$6 billion. Despite the importance of coffee production in Brazil, it is supported by a narrow genetic base, with few accessions. Molecular differentiation and diversity of a coffee breeding program were assessed with gSSR and EST-SSR markers. The study comprised 24 coffee accessions according to their genetic origin: arabica accessions (six traditional genotypes of C. arabica), resistant arabica (six leaf rust-resistant C. arabica genotypes with introgression of Híbrido de Timor), robusta (five C. canephora genotypes), Híbrido de Timor (three C. arabica x C. canephora), triploids (three C. arabica x C. racemosa), and racemosa (one C. racemosa). Allele and polymorphism analysis, AMOVA, the Student t-test, Jaccard?s dissimilarity coefficient, cluster analysis, correlation of genetic distances, and discriminant analysis, were performed. EST-SSR markers gave 25 exclusive alleles per genetic group, while gSSR showed 47, which will be useful for differentiating accessions and for fingerprinting varieties. The gSSR markers detected a higher percentage of polymorphism among (35% higher on average) and within (42.9% higher on average) the genetic groups, compared to EST-SSR markers. The highest percentage of polymorphism within the genetic groups was found with gSSR markers for robusta (89.2%) and for resista... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Genetic diversity; Microsatellite marker. |
Thesaurus NAL: |
Coffea; Discriminant analysis. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/43671/1/Genetic-characterization-of-an-elite-coffee.pdf
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Marc: |
LEADER 02492naa a2200241 a 4500 001 1903366 005 2011-10-18 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMISSIO, R. F. 245 $aGenetic characterization of an elite coffee germplasm assessed by gSSR and EST-SSR markers.$h[electronic resource] 260 $c2011 520 $aCoffee is one of the main agrifood commodities traded worldwide. In 2009, coffee accounted for 6.1% of the value of Brazilian agricultural production, generating a revenue of US$6 billion. Despite the importance of coffee production in Brazil, it is supported by a narrow genetic base, with few accessions. Molecular differentiation and diversity of a coffee breeding program were assessed with gSSR and EST-SSR markers. The study comprised 24 coffee accessions according to their genetic origin: arabica accessions (six traditional genotypes of C. arabica), resistant arabica (six leaf rust-resistant C. arabica genotypes with introgression of Híbrido de Timor), robusta (five C. canephora genotypes), Híbrido de Timor (three C. arabica x C. canephora), triploids (three C. arabica x C. racemosa), and racemosa (one C. racemosa). Allele and polymorphism analysis, AMOVA, the Student t-test, Jaccard?s dissimilarity coefficient, cluster analysis, correlation of genetic distances, and discriminant analysis, were performed. EST-SSR markers gave 25 exclusive alleles per genetic group, while gSSR showed 47, which will be useful for differentiating accessions and for fingerprinting varieties. The gSSR markers detected a higher percentage of polymorphism among (35% higher on average) and within (42.9% higher on average) the genetic groups, compared to EST-SSR markers. The highest percentage of polymorphism within the genetic groups was found with gSSR markers for robusta (89.2%) and for resistant arabica (39.5%). It was possible to differentiate all genotypes including the arabica-related accessions. Nevertheless, combined use of gSSR and EST-SSR markers is recommended for coffee molecular characterization, because EST-SSRs can provide complementary information. 650 $aCoffea 650 $aDiscriminant analysis 653 $aGenetic diversity 653 $aMicrosatellite marker 700 1 $aCAIXETA, E. T. 700 1 $aZAMBOLIM, E. M. 700 1 $aPENA, G. F. 700 1 $aZAMBOLIM, L. 700 1 $aDIAS, L. A. S. 700 1 $aSAKIYAMA, N. S. 773 $tGenetics and Molecular Research$gv. 10, n. 4, p 2366-2381, 2011.
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