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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Hortaliças; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Hortaliças... Mostrar Todas |
Data corrente: |
04/01/2010 |
Data da última atualização: |
28/10/2013 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
ENCARNAÇÃO, R. de O.; COHEN, K. de O.; TOMÉ JÚNIOR, J. B.; PENHA, E. das M.; MAURO, R. de A.; ANGELIS, S. de; SIMEONE, M. L.; AMARAL, J. A. B. do. |
Afiliação: |
RICARDO DE OLIVEIRA ENCARNACAO, DRM; KELLY DE OLIVEIRA COHEN, CENARGEN; JUAREZ BARBOSA TOME JUNIOR, DPD; EDMAR DAS MERCES PENHA, CTAA; RODINEY DE ARRUDA MAURO, CNPGC; SANDRA DE ANGELIS, CPAF-AC; MARIA LUCIA SIMEONE; JOSE AMERICO BORDINI DO AMARAL, CNPAT. |
Título: |
Estratégia corporativa para eliminação do passivo de resíduos químicos, biológicos e materiais contaminados das Unidades Descentralizadas da Embrapa. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2009. |
Páginas: |
22 p. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria de Alimentos. Documentos, 98). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Um levantamento realizado em 2005 sobre as atividades dos laboratórios de pesquisa e desenvolvimento e dos campos experimentais da Embrapa mostrou que os mesmos geram, rotineiramente, uma grande quantidade de resíduos que, muitas vezes, não são gerenciados de acordo com as boas práticas e que, em função das suas características, podem produzir efeitos deletérios agudos e crônicos ao meio ambiente. Diante desse cenário, a Embrapa iniciou a implantação institucional de uma cultura voltada para a melhoria da qualidade de vida e da conservação ambiental. Por meio deste trabalho, foi possível estabelecer uma estratégia para remoção e correta disposição final de toneladas de produtos químicos e de materiais contaminados de forma corporativa, considerando os aspectos logísticos, técnicos e econômicos. Como resultado, foi eliminado o passivo ambiental de diversas unidades da Embrapa e foi iniciado um árduo trabalho da equipe gestora do projeto, e de seus colaboradores na Embrapa, para a implantação de práticas de gerenciamento de resíduos de laboratórios e de campos experimentais, de forma a evitar que novos passivos venham a ser constituídos. É o que vem relatado no presente documento. |
Palavras-Chave: |
Eliminação; Eliminação de resíduos; Embrapa; Gestão ambiental; Resíduo biológico; Resíduo de material contaminado. |
Thesagro: |
Biologia; Contaminacao; Eliminação de Resíduo; Gestão; Meio Ambiente; Resíduo; Resíduo Quimico. |
Categoria do assunto: |
-- P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/91533/1/2009-DOC-0098.pdf
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Marc: |
LEADER 02400nam a2200373 a 4500 001 1659102 005 2013-10-28 008 2009 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aENCARNAÇÃO, R. de O. 245 $aEstratégia corporativa para eliminação do passivo de resíduos químicos, biológicos e materiais contaminados das Unidades Descentralizadas da Embrapa. 260 $aRio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos$c2009 300 $a22 p. 490 $a(Embrapa Agroindústria de Alimentos. Documentos, 98). 520 $aUm levantamento realizado em 2005 sobre as atividades dos laboratórios de pesquisa e desenvolvimento e dos campos experimentais da Embrapa mostrou que os mesmos geram, rotineiramente, uma grande quantidade de resíduos que, muitas vezes, não são gerenciados de acordo com as boas práticas e que, em função das suas características, podem produzir efeitos deletérios agudos e crônicos ao meio ambiente. Diante desse cenário, a Embrapa iniciou a implantação institucional de uma cultura voltada para a melhoria da qualidade de vida e da conservação ambiental. Por meio deste trabalho, foi possível estabelecer uma estratégia para remoção e correta disposição final de toneladas de produtos químicos e de materiais contaminados de forma corporativa, considerando os aspectos logísticos, técnicos e econômicos. Como resultado, foi eliminado o passivo ambiental de diversas unidades da Embrapa e foi iniciado um árduo trabalho da equipe gestora do projeto, e de seus colaboradores na Embrapa, para a implantação de práticas de gerenciamento de resíduos de laboratórios e de campos experimentais, de forma a evitar que novos passivos venham a ser constituídos. É o que vem relatado no presente documento. 650 $aBiologia 650 $aContaminacao 650 $aEliminação de Resíduo 650 $aGestão 650 $aMeio Ambiente 650 $aResíduo 650 $aResíduo Quimico 653 $aEliminação 653 $aEliminação de resíduos 653 $aEmbrapa 653 $aGestão ambiental 653 $aResíduo biológico 653 $aResíduo de material contaminado 700 1 $aCOHEN, K. de O. 700 1 $aTOMÉ JÚNIOR, J. B. 700 1 $aPENHA, E. das M. 700 1 $aMAURO, R. de A. 700 1 $aANGELIS, S. de 700 1 $aSIMEONE, M. L. 700 1 $aAMARAL, J. A. B. do
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
27/01/2016 |
Data da última atualização: |
27/01/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
YOKOO, M. J. I.; LÔBO, R. B.; MAGNABOSCO, C. de U.; ROSA, G. J. M.; FORNI, S.; SAINZ, R. D.; ALBUQUERQUE, L. G. |
Afiliação: |
MARCOS JUN ITI YOKOO, CPPSUL; R. B. Lôbo, Associação Nacional de Criadores e Pesquisadores; CLAUDIO DE ULHOA MAGNABOSCO, CPAC; G. J. M. Rosa, University of Wisconsin; S. Forni, Dow AgroSciences; R. D. Sainz, University of California; L. G. Albuquerque, UNESP. |
Título: |
Genetic correlation of traits measured by ultrasound at yearling and 18 months of age in Nellore beef cattle. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Livestock Science, v. 180, p. 34-40, Oct. 2015. |
DOI: |
10.1016/j.livsci.2015.07.003 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to estimate genetic parameters for carcass traits measured by ultrasound at yearling (Y) and 18 months of age (post-yearling, PY) in order to identify the most appropriate age for the measurement of these traits used for the selection of Nellore beef cattle. In addition, genetic correlations were estimated between these carcass traits and between carcass and other economically important traits such as scrotal circumference, weight, hip height at 18 months of age, age at first calving, and first calving interval (FCI). The carcass traits were longissimus muscle area (LMA), backfat thickness (BF), and rump fat thickness (RF) recorded at two different ages (Y and PY). Gibbs sampling was applied to estimate the genetic parameters using multiple trait animal model. The estimates of posterior heritabilities and standard deviations (SD) for the carcass traits were 0.46, SD=0.06 (LMA_Y), 0.42, SD=0.07 (BF_Y), 0.60, SD=0.09 (RF_Y), 0.33, SD=0.06 (LMA_PY), 0.59, SD=0.08 (BF_PY), and 0.55, SD=0.09 (RF_PY). The genetic parameters obtained in this study suggest the existence of genetic variability in all carcass traits at both ages. Hip height was negatively correlated with BF_PY and RF_PY, indicating that selection of taller animals may lead to animals that will deposit less subcutaneous fat. Selection for growth and carcass traits will not affect FCI, except for an increase in BF_PY which will increase FCI in the long term, possibly due to a correlated response, once the genetic correlation is moderate (0.40, SD= 0.17), and the posterior heritability for FCI was relatively low (0.11, SD= 0.03). The traits LMA, BF and RF measured at Y and at PY are practically the same traits since the genetic correlation are 0.83 (SD= 0.06), 0.94 (SD= 0.02) and 0.72 (SD= 0.07), respectively. In conclusion, ultrasound carcass traits should respond rapidly to selection and can be recorded only in one age, at Y or at PY. Furthermore, there is no need to include the two subcutaneous fat thickness measures (BF and RF) in selection criteria since they are highly genetic correlated. Genetic progress for these carcass traits can be achieved without affecting the breeding value of animals for other economic traits, since the most of genetic correlation estimates are favorable and of low magnitude. MenosThe objective of this study was to estimate genetic parameters for carcass traits measured by ultrasound at yearling (Y) and 18 months of age (post-yearling, PY) in order to identify the most appropriate age for the measurement of these traits used for the selection of Nellore beef cattle. In addition, genetic correlations were estimated between these carcass traits and between carcass and other economically important traits such as scrotal circumference, weight, hip height at 18 months of age, age at first calving, and first calving interval (FCI). The carcass traits were longissimus muscle area (LMA), backfat thickness (BF), and rump fat thickness (RF) recorded at two different ages (Y and PY). Gibbs sampling was applied to estimate the genetic parameters using multiple trait animal model. The estimates of posterior heritabilities and standard deviations (SD) for the carcass traits were 0.46, SD=0.06 (LMA_Y), 0.42, SD=0.07 (BF_Y), 0.60, SD=0.09 (RF_Y), 0.33, SD=0.06 (LMA_PY), 0.59, SD=0.08 (BF_PY), and 0.55, SD=0.09 (RF_PY). The genetic parameters obtained in this study suggest the existence of genetic variability in all carcass traits at both ages. Hip height was negatively correlated with BF_PY and RF_PY, indicating that selection of taller animals may lead to animals that will deposit less subcutaneous fat. Selection for growth and carcass traits will not affect FCI, except for an increase in BF_PY which will increase FCI in the long term, possibly due to a correlated r... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Ultra-Som. |
Thesagro: |
Carcaça; Gado de corte. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03033naa a2200241 a 4500 001 2035334 005 2016-01-27 008 2015 bl --- 0-- u #d 024 7 $a10.1016/j.livsci.2015.07.003$2DOI 100 1 $aYOKOO, M. J. I. 245 $aGenetic correlation of traits measured by ultrasound at yearling and 18 months of age in Nellore beef cattle. 260 $c2015 520 $aThe objective of this study was to estimate genetic parameters for carcass traits measured by ultrasound at yearling (Y) and 18 months of age (post-yearling, PY) in order to identify the most appropriate age for the measurement of these traits used for the selection of Nellore beef cattle. In addition, genetic correlations were estimated between these carcass traits and between carcass and other economically important traits such as scrotal circumference, weight, hip height at 18 months of age, age at first calving, and first calving interval (FCI). The carcass traits were longissimus muscle area (LMA), backfat thickness (BF), and rump fat thickness (RF) recorded at two different ages (Y and PY). Gibbs sampling was applied to estimate the genetic parameters using multiple trait animal model. The estimates of posterior heritabilities and standard deviations (SD) for the carcass traits were 0.46, SD=0.06 (LMA_Y), 0.42, SD=0.07 (BF_Y), 0.60, SD=0.09 (RF_Y), 0.33, SD=0.06 (LMA_PY), 0.59, SD=0.08 (BF_PY), and 0.55, SD=0.09 (RF_PY). The genetic parameters obtained in this study suggest the existence of genetic variability in all carcass traits at both ages. Hip height was negatively correlated with BF_PY and RF_PY, indicating that selection of taller animals may lead to animals that will deposit less subcutaneous fat. Selection for growth and carcass traits will not affect FCI, except for an increase in BF_PY which will increase FCI in the long term, possibly due to a correlated response, once the genetic correlation is moderate (0.40, SD= 0.17), and the posterior heritability for FCI was relatively low (0.11, SD= 0.03). The traits LMA, BF and RF measured at Y and at PY are practically the same traits since the genetic correlation are 0.83 (SD= 0.06), 0.94 (SD= 0.02) and 0.72 (SD= 0.07), respectively. In conclusion, ultrasound carcass traits should respond rapidly to selection and can be recorded only in one age, at Y or at PY. Furthermore, there is no need to include the two subcutaneous fat thickness measures (BF and RF) in selection criteria since they are highly genetic correlated. Genetic progress for these carcass traits can be achieved without affecting the breeding value of animals for other economic traits, since the most of genetic correlation estimates are favorable and of low magnitude. 650 $aCarcaça 650 $aGado de corte 653 $aUltra-Som 700 1 $aLÔBO, R. B. 700 1 $aMAGNABOSCO, C. de U. 700 1 $aROSA, G. J. M. 700 1 $aFORNI, S. 700 1 $aSAINZ, R. D. 700 1 $aALBUQUERQUE, L. G. 773 $tLivestock Science$gv. 180, p. 34-40, Oct. 2015.
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