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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  15/08/2017
Data da última atualização:  15/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ARRUDA, M. R. de; GILLER, K. E.; SLINGERLAND, M.
Afiliação:  MURILO RODRIGUES DE ARRUDA, CPAA; KEN E. GILLER, Wageningen University; MAJA SLINGERLAND, Wageningen University.
Título:  Where is sugarcane cropping expanding in the Brazilian cerrado, and why? A case study.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 89, n. 3, p. 2485-2493, 2017.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/0001-3765201720150260
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sugarcane growing area in Brazil sharply expanded between 2000 and 2010 due to the increasing world demand for sugar and ethanol. Since this expansion of sugarcane is said to occur in areas covered by degraded pastures, it is likely not threatening the environment or food production. In order to verify this assumption, we investigate at farm and field levels which types of land use sugarcane cropping replaced between 2005 and 2010 and the reasons for farmers shifting or not shifting to sugarcane, as a case study in two counties in the state of Goiás. Within the studied period, sugarcane cropping expansion was related to large farms, lower risk perceived by farmers, and higher profitability compared with soybean and beef cattle-raising. For smallholders, particularly dairy farmers, the need to comply with the set-aside rules under Brazilian Forest Code (Código Florestal Brasileiro) made a shift to sugarcane less attractive, as it would have forced them to reduce farm cultivable area, with loss of incomes. From 30,408 ha under sugarcane surveyed, 45.7% had used to be pastures, 31% had previously been pastures rotated with soybean and maize, and 23.3% had been cropped exclusively with soybean or maize.
Palavras-Chave:  Cana-de-açúcar; Cropping; Small farmers.
Thesaurus Nal:  dairy farming; land use change; pastures.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/195870/1/0001-3765-aabc-201720150260.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA36372 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  16/04/2008
Data da última atualização:  16/04/2008
Autoria:  MIRANDA, E. M. de; SILVA, E. M. R. da; SAGGIN JÚNIOR, O. J.
Título:  Fungos micorrízicos arbusculares indígenas em agrossistemas com amendoim forrageiro no Acre.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2006.
Páginas:  4 p.
Idioma:  Português
Notas:  Trabalho apresentado na XXVII Reunião Brasileira de Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas, XI Reunião Brasileira sobre Micorrizas, IX Simpósio Brasileiro de Microbiologia do Solo; VI Reunião Brasileira de Biologia do Solo, Bonito/MS, 17 a 22 de setembro de 2006.
Thesagro:  Amendoim; Micorriza.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB34992 - 1UMTFD - --0005104
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