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Registros recuperados : 695 | |
68. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | NICIURA, S. C. M.; PERECIN, F.; SARAIVA, N. Z. Controle epigenético do desenvolvimento e do envelhecimento em mamíferos. In: NICIURA, S. C. M.; SARAIVA, N. Z. (Ed.). Epigenética: bases moleculares, efeitos na fisiologia e na patologia, e implicações para a produção animal e a vegetal. Brasília, DF: Embrapa, 2014. Cap. 7, p. 155-187. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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70. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CRUVINEL, G. G.; MORAES, C. V.; NICIURA, S. C. M. Variabilidade genética para marcadores SNP associados à resistência a Haemonchus contortus em ovinos Morada Nova. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA SÃO CARLOS, 10., 2018, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste, 2018. p. 19. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68). Editores técnicos: Daniel Souza Corrêa, Elaine Cristina Paris, Maria Alice Martins, Paulino Ribeiro Villas Boas, Wilson Tadeu Lopes da Silva. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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74. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | REIS, M. T.; MARTINS, I.; MELLO, S. C. M. de. Antagonismo de Trichoderma spp. contra Sclerotinia sclerotiorum. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 36, p. 491, 2011. Edição dos resumos do 44º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2011, Bento Gonçalves. Resumo 1480. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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75. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | REIS, M. T.; MARTINS, I.; MELLO, S. C. M. de. Trichoderma como agente de biocontrole da podridão do colo do feijoeiro. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 36, p. 491, 2011. Edição dos resumos do 44º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2011, Bento Gonçalves. Resumo 1481. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
30/11/2023 |
Data da última atualização: |
30/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SANTOS, H. M.; NICIURA, S. C. M.; NOGUEIRA, A. R. de A. |
Afiliação: |
HERICK MACEDO SANTOS, Federal University of São Carlos; SIMONE CRISTINA MEO NICIURA, CPPSE; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE. |
Título: |
Analytical strategies and method validation to access the bioavailability of essential elements and arsenic from raw and cooked fish and shrimp. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science & Technology, v. 3, n. 7, 2023. |
Páginas: |
p. 1229-1237. |
DOI: |
10.1021/acsfoodscitech.3c00132 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The bioavailability of essential and toxic elements in raw/cooked tilapia and shrimp was estimated using in vitro gastrointestinal digestion followed by the Caco-2 cell model to simulate the human intestinal barrier. Analytical strategies such as aerosol dilution, collision cell, and matrix-matching calibration were successfully explored for multielement quantification using ICP OES and ICP-MS. From Caco-2 cell bioassays, the estimated bioavailability values ranged from 1.4% (Fe) to 15.2% (Cu) in tilapia and from 0.2% (Fe) to 10.7% (P) in shrimp. Air-frying and oven-baking methods decreased tilapia’s Mg, P, S, Cu, and Fe bioavailability. Contrarily, the bioavailability of essential elements (except Mn) in shrimp seemed to increase after air-frying. Arsenic bioavailability in cooked shrimp was significantly higher than in the raw sample (1.9 vs 5.7%) but fortunately below the limit allowed by legislation. In spite of the complexity of basal solutions from the cell-based bioassays, the applied analytical strategies allowed the accurate quantification of the bioavailable fractions by ICP-based methods. |
Palavras-Chave: |
Analytical strategies; Caco-2 cells; In vitro uptake; Thermal treatments. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 01841naa a2200217 a 4500 001 2158958 005 2023-11-30 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1021/acsfoodscitech.3c00132$2DOI 100 1 $aSANTOS, H. M. 245 $aAnalytical strategies and method validation to access the bioavailability of essential elements and arsenic from raw and cooked fish and shrimp.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $ap. 1229-1237. 520 $aThe bioavailability of essential and toxic elements in raw/cooked tilapia and shrimp was estimated using in vitro gastrointestinal digestion followed by the Caco-2 cell model to simulate the human intestinal barrier. Analytical strategies such as aerosol dilution, collision cell, and matrix-matching calibration were successfully explored for multielement quantification using ICP OES and ICP-MS. From Caco-2 cell bioassays, the estimated bioavailability values ranged from 1.4% (Fe) to 15.2% (Cu) in tilapia and from 0.2% (Fe) to 10.7% (P) in shrimp. Air-frying and oven-baking methods decreased tilapia’s Mg, P, S, Cu, and Fe bioavailability. Contrarily, the bioavailability of essential elements (except Mn) in shrimp seemed to increase after air-frying. Arsenic bioavailability in cooked shrimp was significantly higher than in the raw sample (1.9 vs 5.7%) but fortunately below the limit allowed by legislation. In spite of the complexity of basal solutions from the cell-based bioassays, the applied analytical strategies allowed the accurate quantification of the bioavailable fractions by ICP-based methods. 653 $aAnalytical strategies 653 $aCaco-2 cells 653 $aIn vitro uptake 653 $aThermal treatments 700 1 $aNICIURA, S. C. M. 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 773 $tFood Science & Technology$gv. 3, n. 7, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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