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Registros recuperados : 256 | |
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186. | | SOMMER, R.; SÁ, T. D. de A.; VIELHAUER, K.; ARAÚJO, A. C. de; FÖLSTER, H.; VLEK, P. L. G. Transpiration and canopy conductance of secondary vegetation in the eastern Amazon. Agricultural and Forest Meteorology, v. 112, n. 2, p. 103-121, Aug. 2002. il. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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187. | | SILVA, J. A. R.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; SIMÃO NETO, M.; SÁ, T. D. de A. Relações entre variáveis fisiológicas e de ambiente físico em zebuínos e bubalinos na Ilha de Marajó. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA FCAP, 7.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 1., 1997, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: FCAP, 1997. p. 203. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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188. | | PANTOJA, R. de F. R.; SA, T. D. de A.; YARED, J. A. G.; BRIENZA JUNIOR, S. Variação mensal de litter em capoeira enriquecida com leguminosa de rápido crescimento. In: SEMINÁRIO SOBRE MANEJO DA VEGETAÇÃO SECUNDARIA PARA A SUSTENTABILIDADE DA AGRICULTURA FAMILIAR DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 1999, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental: CNPq, 2000. p. 92-95. (Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 69). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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190. | | PANTOJA, R. de F. R.; YARED, J. A. G.; BRIENZA JUNIOR, S.; SÁ, T. D. de A. Variação temporal da quantidade e composição relativa de litter em capoeira enriquecida com leguminosas de rápido crescimento. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 2., 1998, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: EMBRAPA-CPATU: CNPq, 1998. p. 28. (EMBRAPA-CPATU. Documentos, 117). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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191. | | SILVA, A. K. T. da; SILVA, F. K. V. da; SÁ, T. D. de A.; KATO, O. R. Variações térmicas do solo em cultivos agrícolas sob cobertura morta (mulch), em experimento de época de plantio, na Amazônia Oriental. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FCAP, 12.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 6., 2002, Belém, PA. A contribuição do profissional de Ciências Agrárias no uso e conservação da biodiversidade: anais. Belém, PA: FCAP: Embrapa Amazônia Oriental, 2002. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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192. | | VIELHAUER, K.; DENICH, M.; KATO, O. R.; KATO, M. do S.; SÁ, T. D. de A.; VLEK, P. L. G. Viability of mechanized chop-and-mulch as a soil improving alternative to manual slash-and-burn land preparation. In: INTERNATIONAL RESEARCH ON FOOD SECURITY, NATURAL RESOURCE MANAGEMENT AND RURAL DEVELOPMENT, 2004, Berlin. Rural Poverty Reduction through Research for Development and Transformation: book of abstracts... Berlin: Humboldt-Universität zu Berlin, 2004. p. 338. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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194. | | KATO, O. R.; VASCONCELOS, S. S.; FIGUEIREDO, R. de O.; CARVALHO, C. J. R. de; SA, T. D. de A.; SHIMIZU, M. K. Agricultura sem queima: uma proposta de recuperação de áreas degradadas com sistemas agroflorestais sequenciais. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 18., 2010, Teresina. Novos caminhos para a agricultura conservacionista no Brasil. Teresina: Embrapa Meio-Norte: Universidade Federal do Piauí, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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195. | | SOUSA, R. S. de; MENEZES, L. G. C. de; FELIZZOLA, J. F.; FIGUEIREDO, R. de O.; SÁ, T. D. de A.; GUERRA, G. A. D. Água e saúde no município de Igarapé-Açu, Pará. Saúde e Sociedade, São Paulo, v. 25, n. 4, p. 1095-1107, out./dez. 2016. Artigo em português e inglês. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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196. | | SOUSA, R. S. de; MENEZES, L. G. C. de; FELIZZOLA, J. F.; FIGUEIREDO, R. de O.; SÁ, T. D. de A.; GUERRA, G. A. D. Água e saúde no município de Igarapé-Açu, Pará. Saúde e Sociedade, São Paulo, v. 25, n. 4, p. 1095-1107, out./dez. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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197. | | FREITAS, J. F. B. de; SÁ, T. D. de A.; ISHIDA, F. Y.; SABÁ, R. T.; DAVIDSON, E. A.; FIGUEIREDO, R. de O. Alterações nas emissões de gases traço em função da substituição do sistema de produção agrícola de corte/queima pelo de corte/trituração/manejo de capoeira. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FCAP, 12.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 6., 2002, Belém, PA. A contribuição do profissional de Ciências Agrárias no uso e conservação da biodiversidade: anais. Belém, PA: FCAP: Embrapa Amazônia Oriental, 2002. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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198. | | RESQUE, A. G. L.; COUDEL, E.; PIKETTY, M.-G.; CIALDELLA, N.; SA, T. D. de A.; PIRAUX, M.; ASSIS, W.; LE PAGE, C. Agrobiodiversity and public food procurement programs in Brazil: influence of local stakeholders in configuring green mediated markets. Sustainability, v. 11, n. 5, 1425, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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199. | | SHIMIZU, M. K.; KATO, O. R.; FIGUEIREDO, R. de O.; VASCONCELOS, S. S.; SÁ, T. D. de A.; BORGES, A. C. M. R. Agriculture without burning: restoration of altered areas with chop-and-mulch sequential agroforestry systems in the Amazon region. Global Advanced Research Journal of Agricultural Science, v. 3, n. 12, p. 415-422, Dec. 2014. Special Anniversary Review Issue. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio Ambiente. |
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200. | | SA, T. D. de A.; OLIVEIRA, V. C. de; COIMBRA, H. M.; CARVALHO, C. J. R. de; DIAS FILHO, M. B.; SOMMER, R.; BRIENZA JUNIOR, S. Diurnal and seasonal patterns of leaf water relations in spontaneous and enriched secondary vegetation components. In: LIEBEREI, R.; BIANCHI, H.; VOB, K., ed. Proceedings of the third SHIFT-Workshop, Manaus march 15-19, 1998. Bonn: Bundesministerium fur Bildung und Forschung, 1998. p.169-176. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Registros recuperados : 256 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
07/12/2023 |
Data da última atualização: |
07/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
RESQUE, A. G. L.; COUDEL, E.; PIKETTY, M.-G.; CIALDELLA, N.; SA, T. D. de A.; PIRAUX, M.; ASSIS, W.; LE PAGE, C. |
Afiliação: |
Antonio Gabriel L. Resque, UFRA; Emilie Coudel, CIRAD/UNB; Marie-Gabrielle Piketty, CIRAD / Pontifica Universidad Javeriana; Nathalie Cialdella, CIRAD / CPATU; TATIANA DEANE DE ABREU SA, CPATU; Marc Piraux, CIRAD / CPATU; William Assis, UFPA; Christophe Le Page, CIRAD. |
Título: |
Agrobiodiversity and public food procurement programs in Brazil: influence of local stakeholders in configuring green mediated markets. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Sustainability, v. 11, n. 5, 1425, 2019. |
DOI: |
10.3390/su11051425 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The last few years have seen the emergence of different initiatives designed to promote the biodiversification of agroecosystems as a counterpoint to the global expansion of homogenized industrial agriculture. In Brazil, two food procurement programs demonstrate the potential to promote discussions related to this agroecological transition: the National School Meal Program (Programa Nacional de Alimentação Escolar, PNAE) and the Food Procurement Program (Programa de Aquisição de Alimentos, PAA). The objectives of this paper are to analyze: (a) how these procurement programs currently integrate agrobiodiversity (crops and cropping systems) according to the local context; (b) the main challenges that key stakeholders perceive for the adoption of biodiverse systems; and (c) the extent to which the key stakeholders involved in these programs associate agrobiodiversity with the provision of ecosystem services. We carried out this research in 2017 in two contrasting municipalities in the eastern part of the Brazilian Amazon, Paragominas and Irituia. Our research shows that these programs have included up to 42 species in Irituia and 32 species in Paragominas. Perennial crop species are the most common type of culture in Irituia (up to 50%), while vegetables are the most common in Paragominas (up to 47%). Although in both municipalities stakeholders identify a large number of ecosystem services (up to 17), services mentioned in Irituia were more closely related to agrobiodiversity. Stakeholders indirectly associated with the programs have a broader view of ecosystem services. We conclude that these procurement programs can be useful tools to promote the biodiversification of local production systems, but their potential may depend on involving institutions not directly associated with their administration. Additionally, despite the observed differences in production context, providing more ecosystem services appears to be a compelling motivation for promoting changes in agroecosystems. MenosThe last few years have seen the emergence of different initiatives designed to promote the biodiversification of agroecosystems as a counterpoint to the global expansion of homogenized industrial agriculture. In Brazil, two food procurement programs demonstrate the potential to promote discussions related to this agroecological transition: the National School Meal Program (Programa Nacional de Alimentação Escolar, PNAE) and the Food Procurement Program (Programa de Aquisição de Alimentos, PAA). The objectives of this paper are to analyze: (a) how these procurement programs currently integrate agrobiodiversity (crops and cropping systems) according to the local context; (b) the main challenges that key stakeholders perceive for the adoption of biodiverse systems; and (c) the extent to which the key stakeholders involved in these programs associate agrobiodiversity with the provision of ecosystem services. We carried out this research in 2017 in two contrasting municipalities in the eastern part of the Brazilian Amazon, Paragominas and Irituia. Our research shows that these programs have included up to 42 species in Irituia and 32 species in Paragominas. Perennial crop species are the most common type of culture in Irituia (up to 50%), while vegetables are the most common in Paragominas (up to 47%). Although in both municipalities stakeholders identify a large number of ecosystem services (up to 17), services mentioned in Irituia were more closely related to agrobiodiversity.... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agrobiodiversidade; Serviços de ecossistemas; Transição agroecológica. |
Thesagro: |
Alimento; Mercado. |
Thesaurus NAL: |
Ecosystem services. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159296/1/Agrobiodiversity-and-Public.pdf
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Marc: |
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