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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
19/12/2022 |
Data da última atualização: |
19/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CALDERANO FILHO, B.; PEREIRA, N. R.; CARVALHO JUNIOR, W. de; CHAGAS, C. da S.; BHERING, S. B.; SILVA, E. F. da; FERRAZ, R. P. D.; MACEDO, J. R. de. |
Afiliação: |
BRAZ CALDERANO FILHO, CNPS; NILSON RENDEIRO PEREIRA, CNPS; WALDIR DE CARVALHO JUNIOR, CNPS; CESAR DA SILVA CHAGAS, CNPS; SILVIO BARGE BHERING, CNPS; ENIO FRAGA DA SILVA, CNPS; RODRIGO PECANHA DEMONTE FERRAZ, CNPS; JOSE RONALDO DE MACEDO, CNPS. |
Título: |
Caracterização dos solos do município de Miranda, estado do Mato Grosso do Sul. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Development, v. 8, n. 9, p. 62563-62580, set. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.34117/bjdv8n9-140 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A caracterização dos solos do Município de Miranda, teve como objetivo dar suporte ao Zoneamento Agroecológico do Estado de Mato Grosso do Sul, projeto coordenado pela Embrapa Solos em parceria com o governo do Estado, por meio da Secretaria de Estado de Meio Ambiente, Desenvolvimento Econômico, Produção e Agricultura Familiar - SEMAGRO. A identificação e caracterização dos solos foi realizada por meio de prospecção ao longo das estradas que cortam o município, delimitando os principais domínios e padrões fisiográficos, com o apoio de imagens orbitais do satélite Landsat 7, folhas planialtimétricas da Carta do Brasil na escala 1:100.000 e modelo digital de elevação (MDE). Foram identificados no nível de ordem e subordem Argissolo Amarelo, Argissolo Vermelho-Amarelo, Argissolo Vermelho, Cambissolo Háplico, Chernossolo Rêndzico, Chernossolo Argilúvico, Chernossolos Ebânico, Gleissolo Háplico, Latossolo Vermelho, Luvissolo Crômico, Neossolo Litólico, Neossolo Regolítico, Planossolo Háplico, Planossolo Nátrico, Plintossolo Háplico, Plintossolo Argilúvico, Vertissolo Háplico, Vertissolo Ebânico e Vertissolo Hidromórfico. A variação nas características físicas, químicas e morfológicas influenciam o comportamento dos solos frente aos diferentes usos e práticas de manejo, devendo ser consideradas no planejamento sustentável de uso das terras do município. |
Palavras-Chave: |
Caracterização de solos; Planejamento sustentável das terras; Zoneamento agroecológico. |
Thesagro: |
Planejamento; Solo; Zoneamento Agrícola; Zoneamento Ecológico. |
Thesaurus Nal: |
Agricultural zoning; Land use planning; Soil. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149917/1/Caracterizacao-dos-solos-do-municipio-de-Miranda-2022.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
11/12/2019 |
Data da última atualização: |
03/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SÁ, I. P. de; HIGUERA, J. M.; COSTA, V. C.; COSTA, J. A. S.; SILVA, C. M. P. da; NOGUEIRA, A. R. de A. |
Afiliação: |
Ivero Pita de Sá, UFSCAR; Julymar Marcano Higuera, UFSCAR; Vinicius Câmara Costa, UFSCAR; José Arnaldo Santana Costa, UFSCAR; Caio Marcio Paranhos da Silva, UFSCAR; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE. |
Título: |
Determination of trace elements in meat and fish samples by MIP OES using solid-phase extraction. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food Analytical Methods, v. 13, p. 238-248, 2020. |
DOI: |
doi.org/10.1007/s12161-019-01615-3 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A new procedure for the determination of As, Cd, Cr, Cu, Hg, Pb, and Zn in fish and meat (bovine and ovine) samples by microwave-induced plasma optical emission spectrometry (MIP OES) was developed. The procedure is based on separation and preconcentration of analytes by solid-phase extraction (SPE), composed from the functionalization of silica with p-aminobenzoic acid (PABA-MCM-41). Factors that directly affect the SPE procedure as pH, buffer concentration, sample flow, and elution flow were evaluated through a factorial design (24). The optimized conditions employed at the proposed procedure were as follows: pH 9.5, 0.01 mol L−1 borate buffer concentration, sampling, and 6.0 mL min−1 of elution flow. Linear models were treated regarding the weighted regression, an optional strategy of the equipment, the weighted fit. The proposed procedure provides limits of quantification (LOQ) of 9.6, 2.8, 0.1, 0.2, 1.5, 13.3, and 3.9 μg g−1 for As, Cd, Cr, Cu, Hg, Pb, and Zn, respectively. Accuracy was assessed from the analysis of the certified reference materials (CRM) of dogfish liver (DOLT-5, NRC) and bovine liver (1577c, NIST), and a reference material of bovine liver (RM-Agro E3001a, EMBRAPA). The procedure was applied in local market meats (bovine and ovine) and fish (tilapia) samples, and it showed adequate for the determination of As, Cd, Cr, Cu, Hg, Pb, and Zn by MIP OES. |
Palavras-Chave: |
Amostra de carne; Amostra de peixe; Fish sample; Meat sample; MIP OES; SPE. |
Thesagro: |
Peixe. |
Thesaurus NAL: |
Beef bulls; Fish. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 02266naa a2200301 a 4500 001 2116663 005 2020-12-03 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $adoi.org/10.1007/s12161-019-01615-3$2DOI 100 1 $aSÁ, I. P. de 245 $aDetermination of trace elements in meat and fish samples by MIP OES using solid-phase extraction.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aA new procedure for the determination of As, Cd, Cr, Cu, Hg, Pb, and Zn in fish and meat (bovine and ovine) samples by microwave-induced plasma optical emission spectrometry (MIP OES) was developed. The procedure is based on separation and preconcentration of analytes by solid-phase extraction (SPE), composed from the functionalization of silica with p-aminobenzoic acid (PABA-MCM-41). Factors that directly affect the SPE procedure as pH, buffer concentration, sample flow, and elution flow were evaluated through a factorial design (24). The optimized conditions employed at the proposed procedure were as follows: pH 9.5, 0.01 mol L−1 borate buffer concentration, sampling, and 6.0 mL min−1 of elution flow. Linear models were treated regarding the weighted regression, an optional strategy of the equipment, the weighted fit. The proposed procedure provides limits of quantification (LOQ) of 9.6, 2.8, 0.1, 0.2, 1.5, 13.3, and 3.9 μg g−1 for As, Cd, Cr, Cu, Hg, Pb, and Zn, respectively. Accuracy was assessed from the analysis of the certified reference materials (CRM) of dogfish liver (DOLT-5, NRC) and bovine liver (1577c, NIST), and a reference material of bovine liver (RM-Agro E3001a, EMBRAPA). The procedure was applied in local market meats (bovine and ovine) and fish (tilapia) samples, and it showed adequate for the determination of As, Cd, Cr, Cu, Hg, Pb, and Zn by MIP OES. 650 $aBeef bulls 650 $aFish 650 $aPeixe 653 $aAmostra de carne 653 $aAmostra de peixe 653 $aFish sample 653 $aMeat sample 653 $aMIP OES 653 $aSPE 700 1 $aHIGUERA, J. M. 700 1 $aCOSTA, V. C. 700 1 $aCOSTA, J. A. S. 700 1 $aSILVA, C. M. P. da 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 773 $tFood Analytical Methods$gv. 13, p. 238-248, 2020.
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Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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