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Registros recuperados : 14 | |
4. | | SÁ, I. P.; BANHOS, S.; ANDRADE, M. S.; NHAMUE, P. F.; NOGUEIRA, A. R. de A. Chemical speciation of hexavalent chromium in organic fertilizer by LC-ICP-MS and spectrophotometry. In: BRAZILIAN MEETING ON CHEMICAL SPECIATION, 7.; RIO SYMPOSIUM ON ATOMIC SPECTROMETRY, 16., 2023, Bento Gonçalves, RS. Abstracts... 2023. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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5. | | LANDGRAFF, R. L.; MARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; NOGUEIRA, A. R. de A. Determinação de Al, Ba, Cd, Cr, Cu, Fe, Sr e Ti em velas do tipo estrela empregando planejamento Box-Behnken. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA SÃO CARLOS, 12., 2020, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste, 2020. p.52. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 71). Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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6. | | MARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; LANDGRAFF, R. L.; NOGUEIRA, A. R. de A. Determination of Al, Ba, Cd, Cr, Cu, Fe, Sr, and Ti in Sparkler Candles by MIP OES. Food Analytical Methods, p. 317-329, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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8. | | SÁ, Í. P.; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A. Especiação de Cr(VI) em fertilizantes orgânicos por meio da extração em ponto nuvem e otimização através do planejamento experimental Doehlert. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 19., 2018, Caldas Novas, GO; CONGRESSO IBEROAMERICANO DE QUÍMICA ANALÍTICA, 7., Caldas Novas, GO. Anais... Caldas Novas,GO: ENQA; CIAQA, 2018. p.667. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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12. | | SILVA, F. L. F. da; ANDRADE NETO, D. M.; MENEZES, F. L. de; SÁ, I. P. de; MARCANO DE HIGUERA, J.; FECHINE, P. B. A; COSTA, L. S. da; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES. G. S; MATOS, W. O. Non-chromatographic arsenic speciation analyses in wild shrimp (Farfantepenaeus brasiliensis) using functionalized magnetic iron-nanoparticles. Food Chemistry, v.345, 2021, 128781. 9 p. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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13. | | SANTOS, J. V. DOS; GORANOV, A. I.; BENTO, L. R.; OLIVEIRA, P. P. A.; PEZZOPANE, J. R. M.; BERNARDI, A. C. de C.; SÁ, I. P. DE; NOGUEIRA, A. R. de A.; MARTIN NETO, L.; HATCHER, P. G. Biogeochemistry of dissolved organic matter and inorganic solutes in soil profiles of tropical pasturelands. Soil and Tillage Research, v. 240, Aug. 2024, 106100. 15 p. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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14. | | COELHO, T. L. S.; SILVA, D. S. N.; SOUZA FILHO, L. B. DE; ROCHA, J. M.; MARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; GAMELA, R. R.; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES JÚNIOR, C. A.; VIEIRA, E. C. High enhancement of macro and micronutrients quantification in Cajuína by ICP OES using ultrasound and multivariate analysis. Food Chemistry Advances, v. 2, 2023. 8 p. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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Registros recuperados : 14 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
30/11/2023 |
Data da última atualização: |
30/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
COELHO, T. L. S.; SILVA, D. S. N.; SOUZA FILHO, L. B. DE; ROCHA, J. M.; MARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; GAMELA, R. R.; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES JÚNIOR, C. A.; VIEIRA, E. C. |
Afiliação: |
TIAGO LINUS SILVA COELHO, Federal University of Piauí; DARLISSON SLAG NERI SILVA, Federal University of Piauí; LUIZ BRITO DE SOUZA FILHO, Federal University of Piauí; JARDEL MENEZES ROCHA, Federal University of Piauí; JULYMAR MARCANO DE HIGUERA, Federal University of São Carlos; IVERO PITA DE SÁ, Federal University of São Carlos; RAIMUNDO RAFAEL GAMELA, Higher Polytechnic Institute of Gaza; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; CÍCERO ALVES LOPES JÚNIOR, Federal University of Piauí; EDIVAN CARVALHO VIEIRA, Federal University of Piauí. |
Título: |
High enhancement of macro and micronutrients quantification in Cajuína by ICP OES using ultrasound and multivariate analysis. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry Advances, v. 2, 2023. |
Páginas: |
8 p. |
DOI: |
10.1016/j.focha.2023.100265 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A fast, safe, simple, and low-cost analytical method was developed for the determination of macro and microelements in Cajuína samples from Brazil combining UAE and ICP OES. A multiplexed approach using experimental designs was applied for method optimization. The optimal conditions were using 4 mL of 8 mol L−1 HNO3 and 1.5 mL H2O2 under 30 min of sonication. The detectability of the method has been improved. The precision was RSD < 5.5% while the accuracy of the method ranged from 87% to 108% as well as the results were in agreement with the reference method. The analysis of 38 samples of Cajuína juices presented a mean of Ca, Cu, Fe, K, Mg, Na, P, S and Zn of 8.70, 0.10, 0.97, 1223, 112, 60.1, 83.9, 65.1, and 0.99 mg L−1. So, the proposed analytical method demonstrated feasibility for the simultaneous determination of mineral nutrients in similar matrices as beverage. |
Palavras-Chave: |
Factorial experimental design and response surface methodology; ICP OES; Ultrasound-assisted extraction. |
Thesagro: |
Cajuína. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158970/1/HighEnhancementMacro.pdf
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Marc: |
LEADER 01850naa a2200301 a 4500 001 2158970 005 2023-11-30 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.focha.2023.100265$2DOI 100 1 $aCOELHO, T. L. S. 245 $aHigh enhancement of macro and micronutrients quantification in Cajuína by ICP OES using ultrasound and multivariate analysis.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a8 p. 520 $aA fast, safe, simple, and low-cost analytical method was developed for the determination of macro and microelements in Cajuína samples from Brazil combining UAE and ICP OES. A multiplexed approach using experimental designs was applied for method optimization. The optimal conditions were using 4 mL of 8 mol L−1 HNO3 and 1.5 mL H2O2 under 30 min of sonication. The detectability of the method has been improved. The precision was RSD < 5.5% while the accuracy of the method ranged from 87% to 108% as well as the results were in agreement with the reference method. The analysis of 38 samples of Cajuína juices presented a mean of Ca, Cu, Fe, K, Mg, Na, P, S and Zn of 8.70, 0.10, 0.97, 1223, 112, 60.1, 83.9, 65.1, and 0.99 mg L−1. So, the proposed analytical method demonstrated feasibility for the simultaneous determination of mineral nutrients in similar matrices as beverage. 650 $aCajuína 653 $aFactorial experimental design and response surface methodology 653 $aICP OES 653 $aUltrasound-assisted extraction 700 1 $aSILVA, D. S. N. 700 1 $aSOUZA FILHO, L. B. DE 700 1 $aROCHA, J. M. 700 1 $aMARCANO DE HIGUERA, J. 700 1 $aSÁ, I. P. DE 700 1 $aGAMELA, R. R. 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 700 1 $aLOPES JÚNIOR, C. A. 700 1 $aVIEIRA, E. C. 773 $tFood Chemistry Advances$gv. 2, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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