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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  20/02/2017
Data da última atualização:  27/12/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LEITE, J.; FISCHER, D.; ROUWS, L. F. M.; FERNANDES JUNIOR, P. I.; HOFMANN, A.; KUBLIK, S.; SCHLOTER, M.; XAVIER, G. R.; RADL, V.
Afiliação:  LUC FELICIANUS MARIE ROUWS, CNPAB; PAULO IVAN FERNANDES JUNIOR, CPATSA; GUSTAVO RIBEIRO XAVIER, CNPAB.
Título:  Cowpea nodules harbor non-rhizobial bacterial communities that are shaped by soil type rather than plant genotype.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Frontiers in Plant Science v. 7, p. 1-11, jan. 2017.
DOI:  10.3389/fpls.2016.02064
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Many studies have been pointing to a high diversity of bacteria associated to legume root nodules. Even though most of these bacteria do not form nodules with legumes themselves, it was shown that they might enter infection threads when co-inoculated with rhizobial strains. The aim of this work was to describe the diversity of bacterial communities associated with cowpea (Vigna unguiculata L. Walp) root nodules using 16S rRNA gene amplicon sequencing, regarding the factors plant genotype and soil type. As expected, Bradyrhizobium was the most abundant genus of the detected genera. Furthermore, we found a high bacterial diversity associated to cowpea nodules; OTUs related to the genera Enterobacter, Chryseobacterium, Sphingobacterium, and unclassified Enterobacteriacea were the most abundant. The presence of these groups was significantly influenced by the soil type and, to a lesser extent, plant genotype. Interestingly, OTUs assigned to Chryseobacterium were highly abundant, particularly in samples obtained from an Ultisol soil. We confirmed their presence in root nodules and assessed their diversity using a target isolation approach. Though their functional role still needs to be addressed, we postulate that Chryseobacterium strains might help cowpea plant to cope with salt stress in semi-arid regions.
Palavras-Chave:  Cowpea; Estirpes; Feijão caupi.
Thesagro:  Bacteria; Feijão; Genótipo; Rhizobium; Vigna Unguiculata.
Thesaurus Nal:  Bradyrhizobium; Chryseobacterium; endophytes.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB40444 - 1UPCSP - DD2017.000112017.00011
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  25/09/2001
Data da última atualização:  04/08/2008
Autoria:  VALICHESKI, R. R.; XAVIER, G. R.; SIMÕES-ARAÚJO, J. L.; RUMJANEK, N. G.
Título:  Seleção de estirpes de crescimento lento de rizobio tolerantes ao choque termico para inoculação de caupi (Vigna unguiculata).
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE CAUPI, 5., 2001, Teresina. Avanços tecnológicos no Feijão caupi: anais... Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2001.
Páginas:  p. 268-272.
Série:  (Embrapa Meio-Norte. Documentos, 56).
Idioma:  Português
Notas:  Organizadores: Francisco Rodrigues Freire Filho, Valdenir Queiroz Ribeiro, Aderson Soares de Andrade Júnior, Edson Alves Bastos.
Palavras-Chave:  Choque térmico.
Thesagro:  Rhizobium; Vigna Unguiculata.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB2361 - 1UPCSP - --0024183
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