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Registros recuperados : 430 | |
263. | | CARPES, M. P.; NUNES, J. F.; SAMPAIO, T. L.; CASTRO, M. E. B.; ZANOTTO, P. M. A.; RIBEIRO, B. M. Molecular analysis of a mutant Anticarsia gemmatalis multiple nucleopolyhedrovirus (AgMNPV) shows an interruption of an inhibitor of apoptosis gene (iap-3) by a new class-II piggyBac-related insect transposon. Insect Molecular Biology, v. 18, n.6, p. 747-757, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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264. | | MACHADO, A. T.; NUNES, J. A.; MACHADO, C. T. de T.; NASS, L. L.; BETTERO, F. C. da R. Mejoramiento participativo en maíz; su contribución: en el empoderamiento comunitario en le municipio de Muqui, Brasil. Agronomía Mesoamericana, v. 17, n. 3, p. 393-405, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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265. | | MACHADO, A. T.; NUNES, J. A.; MACHADO, C. T. de T.; NASS, L. L.; BETTERO, F. C. da R. Mejoramiento participativo en maíz; su contribución : en el empoderamiento comunitario en le municipio de Muqui, Brasil. Agronomía Mesoamericana, v. 17, n. 3, p. 393-405, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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266. | | NUNES, J. R. S.; BEUTLING, A.; KOPROSKI, L. de P.; MELO, L. A. N. de; BIONDI, D.; BATISTA, A. C. Relação entre a qualidade da paisagem e o risco de incêndios florestais. Floresta, Curitiba, v. 38, n. 1, p. 145-154, jan./mar. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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267. | | FELDMANN, F.; IDEZAK, E.; MARTINS, G.; NUNES, J.; GASPAROTTO, L.; PREISINGER, H.; MORAES, V. H. F.; LIEBEREI, R. Recultivation of degraded, fallow lying areas in Central Amazonia with equilibrated polycultures: Response of useful plants to inoculation with VA-Micorrhizal Fungi. Angewandte Botanik, v. 69, p. 111-118, 1995. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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268. | | LOMBARDI, G.; BOTELHO, T.; NUNES, J.; PARRELLA, R. A. da C.; TEIXEIRA, C.; LOPES, L.; FORTUNATO, D.; ORNELAS, D. Seleção indireta para rendimento de etanol em sorgo sacarino. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 32., 2018, Lavras. Soluções integradas para os sistemas de produção de milho e sorgo no Brasil: resumos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2018. p. 323. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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270. | | NUNES, J. L. da S.; GUERRA, D. S.; ZANINI, C.; GRASSELLI, V.; ARGENTA, F.; FACCHIN, H.; MARODIN, G. A. B. Produção integrada e convencional de pêssegos cv. Marli. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 26, n.3, p. 478-481, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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274. | | RODRIGUES, A. P. R.; AMORIM, C. A.; COSTA, S. H. F.; SANTOS, R. R.; NUNES, J. F.; FIGUEIREDO, J. R. Viabilidade do cultivo in vitro de folículos primordiais caprinos após criopreservação em glicerol e etileno glicol. Revista Brasileira de Reprodução Animal, Belo Horizonte, v. 28, n. 1, p. 40-47, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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275. | | MACHADO, V. P.; NUNES, J. F.; MEDEIROS, C. H. N.; MEDEIROS, A. L. N.; MONTEIRO, A. W. U.; ARAÚJO, A. A.; SOUSA JÚNIOR, A. Inseminação artificial laparoscópica em ovelhas com diluidores à base de coco. Revista Brasileira de Reprodução Animal, Belo Horizonte, v. 27, n. 3, p. 477-479, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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276. | | PAULA, C. M. P.; CAMPOS, J. M. S.; NUNES, J. D.; AZEVEDO, A. L. S.; DAVIDE, L. C.; LEDO, F. J. da S.; PEREIRA, A. V. Instabilidade genômica no desenvolvimento de embriões triploides de Pennisetum após hibridação interespecífica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 55., 2009, Aguas de Lindoia. Anais... Águas de Lindóia: SBG, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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279. | | PENEDO, L. A.; NUNES, J. C.; GAMA, M. A. S. da; LEITE, P. E. C.; QUIRICO-SANTOS, T. F.; TORRES, A. G. Intake of butter naturally enriched with cis9, trans11 conjugated linoleic acid reduces systemic inflammatory mediators in healthy young adults. Journal of Nutritional Biochemistry, v. 24, p. 2144-2151, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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280. | | HASSUM, I. C.; SOUZA, H. A. de; LEAL, T. M.; TAVARES, R. de K. O.; ARAUJO NETO, R. B. de; NUNES, J. de O.; PEREIRA NETO, J. A. Agro-industrial residues in the control of gastrointestinal nematodes of small ruminants and fertilization of forages. Ciência Rural, v.53, n.11, e20220301, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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Registros recuperados : 430 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
11/04/2024 |
Data da última atualização: |
11/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
FEDDERN, V.; RUCKS, C.; GRESSLER, V.; CUNHA JUNIOR, A.; AROEIRA, C. N.; NIÑO, A. M. M. |
Afiliação: |
VIVIAN FEDDERN, CNPSA; CAROLINA RUCKS, INSTITUTO FEDERAL CATARINENSE; VANESSA GRESSLER, CNPSA; ANILDO CUNHA JUNIOR, CNPSA; CAROLINA NAVES AROEIRA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; ALFREDO MARCIAL MONTES NIÑO, MICROBIÓTICOS ANÁLISES LABORATORIAIS S/C LTDA. |
Título: |
Survey of tetracyclines residues in brazilian swine muscle. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Química Nova, v. 47, n. 6, e-20240009, p. 1-4, 2024. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The use of antibiotics is still intensive in animal production. Among the most used veterinary products in pig farming, tetracyclines can be highlighted. When used in excess, these substances can leave residues in food, which depending on the concentration pose a risk on consumers. Brazil, as one of the world’s largest producer and exporter of animal protein, must be attentive to the laws and ensure that their meat products are safe for human health. So, the concentration of veterinary residues eventually detected must be below the maximum residue limits (MRLs) stipulated by the regulatory agencies. To contribute with subsidies for decision making in pork safety to the annual monitoring program, performed by the Ministry of Agriculture and Livestock, this study aimed to evaluate the residues of tetracyclines in swine muscle from the federal inspection system, by validated and officially accepted analytical methodology (HPLC-UV). Any suspect results obtained from the HPLC-UV analysis can be confirmed immediately by injecting the samples onto a LC-MS/MS system. The results showed that all evaluated samples had concentrations of tetracycline residues below the MRL, and therefore, can be considered safe for human consumption. Resumo: O uso de antibióticos ainda é crescente na produção animal intensiva. Dentre os produtos de uso veterinário mais utilizados na suinocultura podem se destacar as tetraciclinas. Quando usados em excesso, essas substâncias podem deixar resíduos nos alimentos, que dependendo da concentração são alvo de preocupação para o consumidor. O Brasil, como um dos maiores produtores e exportadores de proteína animal do mundo, deve estar atento às legislações e garantir que seus produtos cárneos sejam seguros para a saúde humana. Assim, a concentração de resíduos veterinários eventualmente detectada deverá estar abaixo dos limites máximos de resíduos (LMR) estipulados pelas agências reguladoras. Para contribuir com subsídios para tomada de decisão na segurança de carne suína, ao programa de monitoramento anual, realizado pelo Ministério da Agricultura e Pecuária, este estudo teve como objetivo avaliar resíduos de tetraciclinas em carne suína oriunda de sistema de inspeção federal, por metodologia analítica validada e aceita oficialmente (HPLC-UV). Quaisquer resultados suspeitos obtidos na análise HPLC-UV podem ser confirmados imediatamente injetando as amostras em um sistema LC-MS/MS. Os resultados mostraram que todas amostras avaliadas apresentaram concentração de resíduos de tetraciclinas abaixo do LMR, sendo, portanto, seguros para consumo humano. MenosAbstract: The use of antibiotics is still intensive in animal production. Among the most used veterinary products in pig farming, tetracyclines can be highlighted. When used in excess, these substances can leave residues in food, which depending on the concentration pose a risk on consumers. Brazil, as one of the world’s largest producer and exporter of animal protein, must be attentive to the laws and ensure that their meat products are safe for human health. So, the concentration of veterinary residues eventually detected must be below the maximum residue limits (MRLs) stipulated by the regulatory agencies. To contribute with subsidies for decision making in pork safety to the annual monitoring program, performed by the Ministry of Agriculture and Livestock, this study aimed to evaluate the residues of tetracyclines in swine muscle from the federal inspection system, by validated and officially accepted analytical methodology (HPLC-UV). Any suspect results obtained from the HPLC-UV analysis can be confirmed immediately by injecting the samples onto a LC-MS/MS system. The results showed that all evaluated samples had concentrations of tetracycline residues below the MRL, and therefore, can be considered safe for human consumption. Resumo: O uso de antibióticos ainda é crescente na produção animal intensiva. Dentre os produtos de uso veterinário mais utilizados na suinocultura podem se destacar as tetraciclinas. Quando usados em excesso, essas substâncias podem deixar resídu... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Clortetraciclina; Doxiciclina. |
Thesagro: |
Antibiótico; Músculo; Porco Tipo Carne; Resíduo Quimico; Tetraciclina. |
Thesaurus NAL: |
Antibiotics; Chemical residues; Chlortetracycline; Doxycycline; Pork. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1163513/1/Vivian-Survey-of-tetracyclines-residues.pdf
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Marc: |
LEADER 03523naa a2200325 a 4500 001 2163513 005 2024-04-11 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFEDDERN, V. 245 $aSurvey of tetracyclines residues in brazilian swine muscle.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aAbstract: The use of antibiotics is still intensive in animal production. Among the most used veterinary products in pig farming, tetracyclines can be highlighted. When used in excess, these substances can leave residues in food, which depending on the concentration pose a risk on consumers. Brazil, as one of the world’s largest producer and exporter of animal protein, must be attentive to the laws and ensure that their meat products are safe for human health. So, the concentration of veterinary residues eventually detected must be below the maximum residue limits (MRLs) stipulated by the regulatory agencies. To contribute with subsidies for decision making in pork safety to the annual monitoring program, performed by the Ministry of Agriculture and Livestock, this study aimed to evaluate the residues of tetracyclines in swine muscle from the federal inspection system, by validated and officially accepted analytical methodology (HPLC-UV). Any suspect results obtained from the HPLC-UV analysis can be confirmed immediately by injecting the samples onto a LC-MS/MS system. The results showed that all evaluated samples had concentrations of tetracycline residues below the MRL, and therefore, can be considered safe for human consumption. Resumo: O uso de antibióticos ainda é crescente na produção animal intensiva. Dentre os produtos de uso veterinário mais utilizados na suinocultura podem se destacar as tetraciclinas. Quando usados em excesso, essas substâncias podem deixar resíduos nos alimentos, que dependendo da concentração são alvo de preocupação para o consumidor. O Brasil, como um dos maiores produtores e exportadores de proteína animal do mundo, deve estar atento às legislações e garantir que seus produtos cárneos sejam seguros para a saúde humana. Assim, a concentração de resíduos veterinários eventualmente detectada deverá estar abaixo dos limites máximos de resíduos (LMR) estipulados pelas agências reguladoras. Para contribuir com subsídios para tomada de decisão na segurança de carne suína, ao programa de monitoramento anual, realizado pelo Ministério da Agricultura e Pecuária, este estudo teve como objetivo avaliar resíduos de tetraciclinas em carne suína oriunda de sistema de inspeção federal, por metodologia analítica validada e aceita oficialmente (HPLC-UV). Quaisquer resultados suspeitos obtidos na análise HPLC-UV podem ser confirmados imediatamente injetando as amostras em um sistema LC-MS/MS. Os resultados mostraram que todas amostras avaliadas apresentaram concentração de resíduos de tetraciclinas abaixo do LMR, sendo, portanto, seguros para consumo humano. 650 $aAntibiotics 650 $aChemical residues 650 $aChlortetracycline 650 $aDoxycycline 650 $aPork 650 $aAntibiótico 650 $aMúsculo 650 $aPorco Tipo Carne 650 $aResíduo Quimico 650 $aTetraciclina 653 $aClortetraciclina 653 $aDoxiciclina 700 1 $aRUCKS, C. 700 1 $aGRESSLER, V. 700 1 $aCUNHA JUNIOR, A. 700 1 $aAROEIRA, C. N. 700 1 $aNIÑO, A. M. M. 773 $tQuímica Nova$gv. 47, n. 6, e-20240009, p. 1-4, 2024.
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Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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