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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  08/12/2016
Data da última atualização:  30/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARROS, P. A. de; GENEROSO, S. V.; ANDRADE, M. E. R.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F.; SOUZA, É. L. de S. e; MARTINS, F. D.; MIRANDA, S. E. M.; FERNANDES, S. O. A.; CARDOSO, V. N.
Afiliação:  Patricia Aparecida Vieira de Barros, UFMG; Simone de Vasconcelos Generoso, UFMG; Maria Emilia Rabelo Andrade, UFMG; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL; FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL; Ericka Lorenna de Sales e Souza, UFMG; Flaviano dos Santos Martins, UFMG; Sued Eustaquio Mendes Miranda, UFMG; Simone Odilia Antunes Fernandes, UFMG; Valbert Nascimento Cardoso, UFMG.
Título:  Effect of conjugated linoleic acid-enriched butter after 24 hours of intestinal mucositis induction.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Nutrition and Cancer, v. 69, n. 1, p. 168-175, 2017.
Idioma:  Inglês
Notas:  Publicado online em 28 set. 2016.
Conteúdo:  Mucositis is the most common side effect due to chemotherapy or radiotherapy. It refers to the inflammation of intestinal mucous membranes, and it is associated with complications such as diarrhea, weight loss, and increased intestinal permeability (IP). This study was designed to evaluate the effect of diet containing conjugated linoleic acid (CLA)-enriched butter on intestinal damage and inflammatory response after 24 h of 5-fluorouracil (5-FU)-induced mucositis. Mice were divided into four groups: CTL; CLA; 5-FU, and CLA 5-FU, and they were fed for 31 days. On the 30th experimental day, mucositis was induced by unique injection of 300 mg/kg of 5-FU. After 24 h (31st experimental day), IP was evaluated; ileum and fecal material were collected to determine cytokine level and myeloperoxidase (MPO) activity and secretory immunoglobulin A (sIgA). The 5-FU group showed an increase in IP and MPO activity (CTL vs. 5-FU: P < 0.05). Additionally, increased levels of IP and MPO were observed in CLA 5-FU group compared to those in the test groups (P < 0.05). Animals in the CLA 5-FU group showed reduced concentrations of sIgA (CTL vs. CLA 5-FU: P < 0.05). CLA-enriched butter exacerbating the 5-FU-induced intestinal damage. Safety concerns regarding the use of CLA require further investigation.
Palavras-Chave:  CLA-enriched butter; Immunonutrients; Intestinal damage; Mucositis.
Thesaurus Nal:  fatty acids.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL22986 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  17/11/2011
Data da última atualização:  31/10/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ROSA, G. G. da; LIMA, C. S. M.; ANDRADE, S. B.; RUFATO, A. de R.
Afiliação:  Gabriela Gerhardt da Rosa, UFPEL; Claudia Simone Madruga Lima, UFPEL; Suelen Braga de Andrade, UFPEL; ANDREA DE ROSSI RUFATO, CNPUV.
Título:  Viabilidade reprodutiva de cultivares de marmeleiro.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 12., Fraiburgo, 2011. Levando conhecimento e tecnologia para a fruticultura: anais. Caçador: Epagri, 2011.
Volume:  v. 2
Páginas:  p. 12.
Idioma:  Português
Notas:  Resumo.
Conteúdo:  As estimativas da produção de grãos de pólen por antera e comprimento de pistilo visam indicar a capacidade reprodutiva das espécies, por fornecerem resultados rápidos, estes parâmetros são bastante utilizados em programas de melhoramento genético. O objetivo deste trabalho foi avaliar a viabilidade reprodutiva de cultivares de marmeleiro sob condições naturais.
Thesagro:  Fruticultura; Marmelo; Propagação vegetativa; Reprodução vegetal; Variedade.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/46876/1/ROSA-XIIENFRUTE-p12.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV13387 - 1UPCRA - DDSP00766SP00766
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