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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  02/07/2019
Data da última atualização:  14/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BERNARDO, C. O.; ASCHERI, J. L. R.; CARVALHO, C. W. P. de; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; MARTINS, I. B. A.; DELIZA, R.; SÁ, D. de G. C. F. de; QUEIROZ, V. A. V.
Afiliação:  Cristiany Oliveira Bernardo, UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; Davy William Hidalgo Chávez, UFRRJ; Inayara Beatriz Araújo Martins, UFRRJ; ROSIRES DELIZA, CTAA; DANIELA DE GRANDI C FREITAS DE SA, CTAA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS.
Título:  Impact of extruded sorghum genotypes on the rehydration and sensory properties of soluble beverages and the Brazilian consumers' perception of sorghum and cereal beverage using word association.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of Cereal Science, London, v. 89, 102793, p. 1-9. 2019.
DOI:  doi.org/10.1016/j.jcs.2019.102793
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sorghum is a cereal containing many bioactive compounds; however, its use for the human diet requires the development of products that attend the consumer's needs and preferences. Six sorghum genotypes of different colors were analyzed to develop a new beverage. The whole grains were analyzed for their chemical composition, condensed tannins (CT), total phenolic compounds (TPC), antioxidant capacity (AC) and resistant starch (RS). After grinding they were and processed by thermoplastic extrusion to develop a soluble beverage and their wettability, dispersibility, bulk and absolute density were evaluated. Sorghum is poorly used directly in the human diet; therefore, consumer perception of sorghum was investigated, as well as the sensory characterization of the beverages. Brown sorghum presented the highest CT, TPC, AC and RS. Powder from red sorghum presented the highest wettability and sensory acceptance, whereas, powder from white sorghum had the lowest absolute density, wettability, dispersibility and sensory acceptance. Additionally, sensory acceptance presented positive Pearson's correlation with good rehydration characteristics, and the residual bitter taste was directly correlated with AC. Finally, people with food restrictions (i.e. intolerances, allergies, veganism among others) considered sorghum as an alternative food, although they do not know this cereal. The unfamiliarity, the chemical properties and solubility properties all affected the sensory acceptance.
Palavras-Chave:  Bebidas solúveis; Drink; Multiple factor analysis; Propriedades sensoriais; Reidratação; Sorghum bicolor L; Sorgo extrusado; Wholemeal.
Thesagro:  Análise Organoléptica; Bebida; Cereal; Consumidor; Extrusão; Produto de Origem Vegetal; Sorgo; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Extrusion; Food technology; Grain sorghum; Sensory evaluation; Vegetable consumption.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA14668 - 1UPCAP - DD
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21.Imagem marcado/desmarcadoCUNHA, G. R. da; PIRES, J. L. F.; DALMAGO, G. A.; SANTI, A.; PASINATO, A.; SILVA, A. A. G. da; ASSAD, E. D.; ROSA, C. M. El Niño/La Niña - oscilação sul e seus impactos na agricultura brasileira: fatos, especulações e aplicações. Revista Plantio Direto, Passo Fundo, v. 20, n. 121, p. 18-22, jan./fev. 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Trigo.
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22.Imagem marcado/desmarcadoSCIVITTARO, W. B.; SILVEIRA, A. D.; BUSS, G. L.; WOLTER, R. C. D.; SOUSA, R. O. de; ROSA, C. M. da; BAYER, C. Mitigação de emissões de gases de efeito estufa pelo manejo da água em lavoura de arroz irrigado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 8., 2013, Santa Maria. Avaliando cenários para a produção sustentável de arroz: anais. Santa Maria: UFSM; Porto Alegre: Sosbai, 2013.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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23.Imagem marcado/desmarcadoBUSS, G. L.; SOUSA, R. O. de; SCIVITTARO, W. B.; SILVA, J. T. da; WOLTER, R. C. D.; SEHN. C. F. S.; SILVEIRA, A. D. da; SONCINI, M. M.; ROSA, C. M. da; BAYER, C. Emissão de óxido nitroso e metano no outono-inverno em um planossolo na região de Pelotas-RS. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 8., 2013, Santa Maria. Avaliando cenários para a produção sustentável de arroz: anais. Santa Maria: UFSM; Porto Alegre: Sosbai, 2013.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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24.Imagem marcado/desmarcadoWESZ, J.; SOUSA, R. O. de; SCIVITTARO, W. B.; PILLON, C. N.; BAYER, C.; WOLTER, R. C. D.; SILVA, J. B. da; ROSA, C. M. da; ZSCHOMARCK, T.; BUSS, G. L.; SONCINI, M. M.; SEHN, C. F. S. Infuência do manejo da irrigação nos fluxos de metano e óxido nitroso no cultivo de arroz irrigado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 7., 2011, Balneário Camboriú. Racionalizando recursos e ampliando oportunidades: anais. Itajaí: Epagri, 2011. P. 532-535
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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25.Imagem marcado/desmarcadoBUS, G. L.; SCIVITTARO, W. B.; SOUSA, R. O. de; BAYER, C.; ROSA, C. M. da; WOLTER, R. C. D.; SILVA, J. B. da; PARFITT, J. M. B.; SONCINI, M. M.; SEHN, C. F. S.; SILVA, J. T. da. Implicações de sistemas de irrigação sobre a emissão de metano e de óxido nitroso em solo cultivado com arroz. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 19., 2012, Lages. Conservação do solo e da água no Brasil: preceitos e ações no ensino, na pesquisa e na extensão: anais. Florianópolis: SBCS: UDESC: EPAGRI: IFSC, 2012.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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26.Imagem marcado/desmarcadoFREITAS, J. V. de; OLIVEIRA, Y. M. M. de; ROSA, C. M. M.; MATTOS, P. P. de; ROSOT, M. A. D.; BRENA, D. A.; GOMIDE, G. L. A.; PIOTTO, D.; GARRASTAZU, M. C.; SANQUETTA, C. R.; BARROS, P. L. C. de; PONZONI, F. J.; OLIVEIRA, L. M. T. de; QUEIROZ, W. T. de. Brazil. In: VIDAL, C.; ALBERDI, I.; HERNÁNDEZ, L.; REDMOND, J. (Ed.). National forest inventories: assessment of wood availability and use. Cham: Springer, 2016. p. 197-212.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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