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Registros recuperados : 7 | |
1. | | MONCAU, C. T.; ROSA, A. F.; ELER, J. P.; BRASILEIRO, J. C. de C. Heat shock proteins on beef quality. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 1, p. 90-96, jan. 2018. Título em português: Proteínas de choque térmico na qualidade da carne. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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2. | | ROSA, A. F.; TRINDADE, M. A.; SILVA, S. da L. e; LEME, T. M. da C. Avaliação das características de qualidade da carcaça e da carne de ovinos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 19.; CONGRESSO INTERNACIONAL DE ZOOTECNIA, 11; FÓRUM DE COORDENADORES DE CURSOS DE ZOOTECNIA DAS UNIVERSIDADES BRASILEIRAS, 5.; FÓRUM DE ESTUDANTES DE CURSOS DE ZOOTECNIA DAS UNIVERSIDADES BRASILEIRAS, 5.; REUNIÃO NACIONAL DE ENSINO DE ZOOTECNIA, 15.; FÓRUM DE ENTIDADES DE ZOOTECNISTAS, 22. 2009, Águas de Lindóia. Visão estratégica de cadeias do agronegócio: anais. Pirassununga: Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2009. 35 f. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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3. | | CARNEIRO, L. Z.; MISTIERI, M. L. A.; CAUDURO, C. R.; ROSA, A. F.; PASCON, J. P. E. Haste intramedular bloqueada em comparação com placa de compressão dinâmica na estabilização de osteotomia intertrocantérica varizante em cães: estudo ex vivo. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 37, n. 12, p. 1474-1478, dezembro 2017. Título em inglês: Interlocking nail system in comparison with dynamic compression plate in the stabilization of intertrochanteric varus osteotomy in dogs: study in cadavers. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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4. | | MARTINS, T.; ROSA, A. F.; CASTELANI, L.; MIRANDA, M. S. de; ARCARO, J. R. P.; POZZI, C. R. Intramammary treatment with gentamicin in lactating cows with clinical and subclinical mastitis. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 36, n. 4, p. 283-289, abr. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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5. | | CÔNSOLO, N. R. B.; ROSA, A. F.; BARBOSA, L. C. G. S.; MACLEAN, P. H.; HIGUERA-PADILLA, A.; COLNAGO, L. A.; TITTO, E. A. L. Preliminary study on the characterization of Longissimus lumborum dark cutting meat in Angus × Nellore crossbreed cattle using NMR-based metabolomics. Meat Science, v. 172, 108350, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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6. | | BALIEIRO, J. C. de C.; AFAZ, A. L. M.; SILVA, M. E. B.; ROSA, A. F.; BALIEIRO, C. de C.; FIQUEIREDO, C. L.; LANNA, D. P. D. Perfil de ácidos graxos da carne de ovinos Santa Inês confinados abatidos com diferentes idades. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Produção animal em biomas tropicais: anais dos simpósios. João Pessoa: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2006. 4 f. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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7. | | CARVALHO, M. E.; GASPARIN, G.; POLETI, M. D.; ROSA, A. F.; BALIEIRO, J. C. C.; LABATE, C. A.; NASSU, R. T.; TULLIO, R. R.; REGITANO, L. C. de A.; MOURÃO, G. B.; COUTINHO, L. L. Heat shock and structural proteins associated with meat tenderness in Nellore beef cattle, a Bos indicus breed. Meat Science, v. 96, n. 3, p. 1318-1324, mar. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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Registros recuperados : 7 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
16/06/2014 |
Data da última atualização: |
28/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CARVALHO, M. E.; GASPARIN, G.; POLETI, M. D.; ROSA, A. F.; BALIEIRO, J. C. C.; LABATE, C. A.; NASSU, R. T.; TULLIO, R. R.; REGITANO, L. C. de A.; MOURÃO, G. B.; COUTINHO, L. L. |
Afiliação: |
MINOS ESPERÂNDIO CARVALHO, ESALQ/UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO/ PIRACICABA, SP; GUSTAVO GASPARIN, ESALQ/UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO/PIRACICABA; MIRELE DAIANA POLETI, University of São Paulo; ALESSANDRA FERNANDES ROSA, University of São Paulo; JÚLIO CESAR CARVALHO BALIEIRO, University of São Paulo; CARLOS ALBERTO LABATE, University of São Paulo; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE; RYMER RAMIZ TULLIO, CPPSE; LUCIANA CORREIA DE ALMEIDA REGITANO, CPPSE; GERSON BARRETO MOURÃO, University of São Paulo; LUIZ LEHMANN COUTINHO, ESALQ/PIRACICABA. |
Título: |
Heat shock and structural proteins associated with meat tenderness in Nellore beef cattle, a Bos indicus breed. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Meat Science, v. 96, n. 3, p. 1318-1324, mar. 2014. |
DOI: |
10.1016/j.meatsci.2013.11.014 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Nellore beef cattle, a Bos indicus (Zebu) breed, is well adapted to tropical conditions and has allowed Brazil to become one of the largest producers of red meat. Nevertheless, B. indicus breeds are reported to have less tender meat than Bos taurus. This study was designed to identify genes associated with meat tenderness and thus provides important information for breeding programs. A group of 138 animals was evaluated for longissimus thoracis muscle shear force (SF). Animals with the highest and lowest SF values (six animals each) were then selected for protein abundance studies. Samples were subjected to two-dimensional gel electrophoresis (2-DE) followed by peptide sequencing through mass spectrometry (MS) to identify differentially expressed proteins associated with SF values. Seventeen differentially expressed spots were observed (p<0.05) between the two groups. The 13 proteins identified included structural proteins (alpha actin-1, MLC1, MLC3, MLC2F and tropomyosin), related to cell organization (HSPB1 and HSP70), metabolism (beta-LG, ACBD6 and Complex III subunit I) and some uncharacterized proteins. Results confirm the existence of differentially expressed proteins associated with SF, which can lead to a better understanding of mechanisms involved in meat tenderness. |
Palavras-Chave: |
Shear force; Tenderness. |
Thesagro: |
Bos Indicus. |
Thesaurus NAL: |
proteomics. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
LEADER 02182naa a2200301 a 4500 001 1988444 005 2023-03-28 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.meatsci.2013.11.014$2DOI 100 1 $aCARVALHO, M. E. 245 $aHeat shock and structural proteins associated with meat tenderness in Nellore beef cattle, a Bos indicus breed.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aNellore beef cattle, a Bos indicus (Zebu) breed, is well adapted to tropical conditions and has allowed Brazil to become one of the largest producers of red meat. Nevertheless, B. indicus breeds are reported to have less tender meat than Bos taurus. This study was designed to identify genes associated with meat tenderness and thus provides important information for breeding programs. A group of 138 animals was evaluated for longissimus thoracis muscle shear force (SF). Animals with the highest and lowest SF values (six animals each) were then selected for protein abundance studies. Samples were subjected to two-dimensional gel electrophoresis (2-DE) followed by peptide sequencing through mass spectrometry (MS) to identify differentially expressed proteins associated with SF values. Seventeen differentially expressed spots were observed (p<0.05) between the two groups. The 13 proteins identified included structural proteins (alpha actin-1, MLC1, MLC3, MLC2F and tropomyosin), related to cell organization (HSPB1 and HSP70), metabolism (beta-LG, ACBD6 and Complex III subunit I) and some uncharacterized proteins. Results confirm the existence of differentially expressed proteins associated with SF, which can lead to a better understanding of mechanisms involved in meat tenderness. 650 $aproteomics 650 $aBos Indicus 653 $aShear force 653 $aTenderness 700 1 $aGASPARIN, G. 700 1 $aPOLETI, M. D. 700 1 $aROSA, A. F. 700 1 $aBALIEIRO, J. C. C. 700 1 $aLABATE, C. A. 700 1 $aNASSU, R. T. 700 1 $aTULLIO, R. R. 700 1 $aREGITANO, L. C. de A. 700 1 $aMOURÃO, G. B. 700 1 $aCOUTINHO, L. L. 773 $tMeat Science$gv. 96, n. 3, p. 1318-1324, mar. 2014.
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