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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
18/08/2022 |
Data da última atualização: |
18/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FEITOZA, M. O. M.; KIILL, L. H. P.; ARAÚJO, E. de L.; SILVA, S. I. da; FERRAZ, E. M. N. |
Afiliação: |
MAGDA OLIVEIRA MANGABEIRA FEITOZA, Secretaria Municipal de Educação de Petrolina; LUCIA HELENA PIEDADE KIILL, CPATSA; ELCIDA DE LIMA ARAÚJO, UPE; SUZENE IZÍDIO DA SILVA, UFRPE; ELBA MARIA NOGUEIRA FERRAZ, Instituto Federal de Pernambuco. |
Título: |
O papel de árvores isoladas na composição e abundância de espécies herbáceas em ambiente Semiárido. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Conjecturas, v. 22, n. 9, p. 354-373, 2022. |
ISSN: |
1657-5830 |
DOI: |
10.53660/CONJ-1403-AG27 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O sombreamento da copa das árvores pode influenciar o estabelecimento de plântulas e a regeneração das florestas em áreas antropogênicas. Objetivou-se avaliar o papel do sombreamento de árvores isoladas sobre a riqueza e a densidade de ervas em dois locais (parcelas sombreadas pela copa de Spondias tuberosa Arruda e parcelas a pleno sol) dentro de três habitats (floresta jovem ? 3 anos; floresta madura > 50 anos; e em um Banco de Germoplasma Ativo - BAG de S. tuberosa) de ambientes semiáridos. Em cada local foram alocadas 15 parcelas de 1X1 m, totalizando 30 parcelas por habitat. Diferenças na riqueza e densidade média de ervas entre os locais e habitats foram avaliadas por uma ANOVA aninhada, com teste a posteri de Tukey. A riqueza total de ervas do BAG e das florestas jovem e madura foi de 29, 19 e 23 espécies, respectivamente, existindo diferença estatística na riqueza média de espécies. A densidade média de ervas foi significativamente maior no BAG a pleno sol, mas não diferiu nas condições de sombreamento e a pleno sol das florestas jovem e madura. A prática de manter árvores isoladas em áreas antropogênicas tende a ser positiva para a riqueza de espécies e negativa para a densidade de ervas. |
Palavras-Chave: |
Copa das árvores; Riqueza de ervas. |
Thesagro: |
Árvore; Caatinga; Sombreamento; Spondias Tuberosa. |
Thesaurus Nal: |
Spondias. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145562/1/O-papel-de-arvores-isoladas-na-composicao-e-abundancia-de-especies-2022.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
26/04/2018 |
Data da última atualização: |
08/03/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
DIAS-MARTINS, A. M.; PESSANHA, K. L. F.; PACHECO, S.; RODRIGUES, J. A. S.; CARVALHO, C. W. P. de. |
Afiliação: |
AMANDA M. DIAS-MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; KÊNIA LETÍCIA F. PESSANHA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; SIDNEY PACHECO, CTAA; JOSE AVELINO SANTOS RODRIGUES, CNPMS; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA. |
Título: |
Potential use of pearl millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) in Brazil: Food security, processing, health benefits and nutritional products. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 109, p. 175-186, July 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2018.04.023 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Climate change can cause an increase in arid soils, warmer weather, and reduce water availability, which in turn can directly affect food security. This increases food prices and reduces the availability of food. Therefore, knowledge concerning the nutritional and technological potential of non-traditional crops and their resistance to heat and drought is very interesting. Pearl millet is known to produce small nutritious cereal grains, which can endure both heat and dry conditions, and is one of the basic cereals of several African and Asian countries. Although this species has been cultivated in Brazil for at least 50?years it is only used as a cover crop and animal feed, but not for human consumption. Nonetheless, pearl millet grains have a high potential as food for humans because they are gluten-free, higher in dietary fiber content than rice, similar in lipid content to maize and higher content of essential amino acids (leucine, isoleucine and lysine) than other traditional cereals, such as wheat and rye. In addition, the crop is low cost and less susceptible to contamination by aflatoxins compared to corn, for example. Most grains, including pearl millet, can be milled, decorticated, germinated, fermented, cooked and extruded to obtain products such as flours, biscuits, snacks, pasta and non-dairy probiotic beverages. Pearl millet also has functional properties; it has a low glycemic index and therefore it can be used as an alternative food for weight control and to reduce the risk of chronic diseases, such as diabetes. Thus, this review intends to show the potential of pearl millet as an alternative food security crop, particularly in countries, like Brazil, where it is not commonly consumed. Also this review presents different processes and products that have been already reported in the literature in order to introduce the great potential of this important small grain to producers and consumers. MenosClimate change can cause an increase in arid soils, warmer weather, and reduce water availability, which in turn can directly affect food security. This increases food prices and reduces the availability of food. Therefore, knowledge concerning the nutritional and technological potential of non-traditional crops and their resistance to heat and drought is very interesting. Pearl millet is known to produce small nutritious cereal grains, which can endure both heat and dry conditions, and is one of the basic cereals of several African and Asian countries. Although this species has been cultivated in Brazil for at least 50?years it is only used as a cover crop and animal feed, but not for human consumption. Nonetheless, pearl millet grains have a high potential as food for humans because they are gluten-free, higher in dietary fiber content than rice, similar in lipid content to maize and higher content of essential amino acids (leucine, isoleucine and lysine) than other traditional cereals, such as wheat and rye. In addition, the crop is low cost and less susceptible to contamination by aflatoxins compared to corn, for example. Most grains, including pearl millet, can be milled, decorticated, germinated, fermented, cooked and extruded to obtain products such as flours, biscuits, snacks, pasta and non-dairy probiotic beverages. Pearl millet also has functional properties; it has a low glycemic index and therefore it can be used as an alternative food for weight control and to r... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Alimento funcional; Livre de glúten. |
Thesagro: |
Alimento; Cereal; Farinha; Grão; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Flour; Food technology; Functional foods; Gluten-free foods; Grains; Vegetable products; Whole grain foods. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1090911/1/Potential-use-of-pearl-millet.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/176567/1/Potential-use.pdf
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Marc: |
LEADER 03052naa a2200361 a 4500 001 2090911 005 2024-03-08 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodres.2018.04.023$2DOI 100 1 $aDIAS-MARTINS, A. M. 245 $aPotential use of pearl millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) in Brazil$bFood security, processing, health benefits and nutritional products.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aClimate change can cause an increase in arid soils, warmer weather, and reduce water availability, which in turn can directly affect food security. This increases food prices and reduces the availability of food. Therefore, knowledge concerning the nutritional and technological potential of non-traditional crops and their resistance to heat and drought is very interesting. Pearl millet is known to produce small nutritious cereal grains, which can endure both heat and dry conditions, and is one of the basic cereals of several African and Asian countries. Although this species has been cultivated in Brazil for at least 50?years it is only used as a cover crop and animal feed, but not for human consumption. Nonetheless, pearl millet grains have a high potential as food for humans because they are gluten-free, higher in dietary fiber content than rice, similar in lipid content to maize and higher content of essential amino acids (leucine, isoleucine and lysine) than other traditional cereals, such as wheat and rye. In addition, the crop is low cost and less susceptible to contamination by aflatoxins compared to corn, for example. Most grains, including pearl millet, can be milled, decorticated, germinated, fermented, cooked and extruded to obtain products such as flours, biscuits, snacks, pasta and non-dairy probiotic beverages. Pearl millet also has functional properties; it has a low glycemic index and therefore it can be used as an alternative food for weight control and to reduce the risk of chronic diseases, such as diabetes. Thus, this review intends to show the potential of pearl millet as an alternative food security crop, particularly in countries, like Brazil, where it is not commonly consumed. Also this review presents different processes and products that have been already reported in the literature in order to introduce the great potential of this important small grain to producers and consumers. 650 $aFlour 650 $aFood technology 650 $aFunctional foods 650 $aGluten-free foods 650 $aGrains 650 $aVegetable products 650 $aWhole grain foods 650 $aAlimento 650 $aCereal 650 $aFarinha 650 $aGrão 650 $aProduto de Origem Vegetal 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aAlimento funcional 653 $aLivre de glúten 700 1 $aPESSANHA, K. L. F. 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aRODRIGUES, J. A. S. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 773 $tFood Research International$gv. 109, p. 175-186, July 2018.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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